U Osoru proslavljen sv. Gaudencije

Uz sudjelovanje nekoliko stotina vjernika uglavnom s otoka Lošinja i prisustvo gradonačelnice Ane Kučić, svečano misno slavlje predvodio je malološinjski župnik i dekan don Robert Zubović u koncelebraciji s ostalim svećenicima Lošinjskog dekanata.

Poveća skupina hodočasnika ove godine pješke je hodočastila iz Malog Lošinja, Ćunskog, Sv. Jakova

i Nerezina u Osor s lošinjskim kapelanom vlč. Josipom Karabaićem.

U propovijedi don Robert se najprije prisjetio prošlogodišnjeg velebnog slavlja o blagdanu sv. Gaudencija kada je u istoj ex-katedrali održano ređenje dvojice novih svećenika. Tada su vjernici bili zbijeni u crkvi, a ove godine su pozvani držati odvojenost. “No, ipak nas duhovno povezuje molitva i proslava naših svetaca”, rekao je.

„Nemojmo se kao kršćani i vjernici odvajati jedni od drugih. Naše je zajedništvo i svjedočenje vjere danas potrebno više nego ikada. Upravo mi kršćani, vjernici, stanovnici Lošinja pozvani smo biti sol zemlje i svjetlo u ovome zamračenom svijetu. Jer, u našoj sredini iz dana u dan ima sve više onih koji ne vjeruju, koji Krista ne priznaju svojim Bogom. Na to imaju pravo. Ali oni se bore da nama oduzmu to pravo, pravo na prihvaćanje novih života, na ispovijedanje vjere. Oni se, poduprti raznim financijskim sredstvima, užurbano ujedinjuju i udružuju u razne udruge te bez straha siju svoju mržnju, netrpeljivost, netoleranciju prema svemu što je kršćansko, a pogotovo

prema živoj Kristovoj zajednici koja se zove Crkva“, rekao je don Robert.

Nakana je ovogodišnje proslave sv. Gaudencija bila zahvaliti dobrome Bogu po zagovoru sv. Gaudencija što je ovaj kraj do sada očuvao od pandemije koronavirusa.

Govoreći o životu sv. Gaudencija, don Robert je istaknuo kako je on kao čovjek umna i sveta života, rodom iz Osora, bio izabran za osorskog biskupa. Naučavao je Evanđelje, evanđeoske vrednote. Često je upućivao na grijehe i slabosti svojih vjernika, na njihovu pokvarenost; a njegov narod kako ga je izabrao, tako ga je istjerao iz grada pa se taj sveti biskup morao povući u špilju na vrhu brda Osoršćice gdje je provodio pustinjački život.

Propovjednik je ohrabrio sve obitelji koje su otvorene u prihvaćanju novih života, koje i u ovim teškim vremenima, punih neizvjesnosti pa i straha svu svoju nadu polažu u Gospodina.

Na kraju mise hodočasnici iz Malog Lošinja, koji su prije tri mjeseca bili u Guadalupeu u Mexicu, prinijeli su na dar za župu Osor lik Blažene Djevice Marije Guadalupske.

Liturgijsko slavlje nastavljeno je svečanom procesijom ulicama Osora, noseći moći svetoga Gaudencija. Pjevao je zbor iz susjedne župe Nerezina uz orguljsku pratnju Elvisa Živkovića, inače predsjednika Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Print Friendly, PDF & Email