Započela trodnevnica uoči svetkovine sv. Kvirina

U ponedjeljak 1. lipnja, na blagdan sv. Gaudencija, suzaštitnika Krčke biskupije, svetim misnim slavljem koje je predvodio prior karmelićanskog samostana u Krku o. Dominik Magdalenić, započela je trodnevnica priprave na svetkovinu sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije.

Na misnom slavlju koncelebrirala su trojica krčkih svećenika, a sudjelovao je i krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Na početku je okupljene kao i predvoditelja svete mise pozdravio krčki župnik vlč. Anton Valković.

U homiliji je o. Magdalenić upoznao okupljene s poznatim činjenicama iz Kvirinova života, posebice njegova svjedočenja vjere u Krista kojeg se nije odrekao ni po cijenu mučeničke smrti, već ga je do kraja hrabro naviještao. Postojan u vjeri do kraja, već je za svojih tamničarskih dana potaknuo mnoge na obraćenje.

»Na početku Crkve, u prvim stoljećima, kada je Crkva bila proganjana i kada je bilo puno onih koji su mučeni i ubijeni zbog svoje vjere«, pojašnjava propovjednik, »mučeništvo nije viđeno samo kao spremnost na trpljenje i umiranje nego je prisutna i svijest da se trpi i umire kao što je i Isus Krist trpio i umro. U prvome planu se ovdje ne nalazi mučenik nego imitacija, nasljedovanje Krista, u kojemu je mučenik sjedinjen u nauku, životu i smrti kao savršeni učenik. Mučenik na taj način postaje drugi Krist, postaje kršćanin. Ovo je važan duhovni vid jer je u mučeniku Krist taj koji se bori, Krist je taj koji umire i Krist je taj koji pobjeđuje.«

»Rana Crkva je vrlo brzo počela štovati mučenike; oni su zapravo bili prvi sveci Crkve. Životopisi mučenika imali su svrhu, s jedne strane, sačuvati uspomenu na mučenike, a s druge strane, ohrabriti vjernike da budu hrabri i spremni nasljedovati one koji su prolili svoju krv i dali svoj život zbog vjere u Isusa Krista.«

No mučeništvo i svjedočanstvo za Isusa ne prestaje s prestankom progona kršćana. Razvija se ideja o takozvanom nekrvnom mučeništvu. Bit nekrvnog mučeništva sastoji se u hrabrom, herojskom življenju svakodnevice. Kroz svakodnevna odricanja i kroz male žrtve koje treba podnositi svaki dan, a ako se one prihvaćaju i vrše iz ljubavi prema Bogu, svatko može biti u svojemu životu svjedok – mučenik svoje vjere u Isusa Krista i na taj mu način postajati sve sličniji i sličniji.

»Preporučimo se sv. Kvirinu i molimo ga da svojim zagovorom štiti i pomaže ovu Krčku biskupiju kojoj je on zaštitinik i da svima nama udijeli one milosti i darove koji su nam potrebni da hrabro živimo i svjedočimo svoju vjeru u našem svakidašnjem životu«, zaključio je o. Dominik svoju propovijed.

Print Friendly, PDF & Email