Fra Antun Badurina predvodio misno slavlje drugog dana trodnevnice

Misno slavlje drugog dana trodnevnice uoči svetkovine sv. Kvirina u Krčkoj katedrali predslavio je fra Antun Badurina, gvardijan franjevačkog samostana u Krku.

U propovijedi je istaknuo kako o sv. Kvirinu znamo vrlo malo, tek toliko da je bio biskup 30-tak godina, umro mučeničkom smrću i da su krajem 5. stoljeća njegove relikvije bile prenesene u Rim.

»Sv. Kvirin je prozor u jedan svijet, baštinu koju premalo cijenimo i poznajemo, a to je svijet mnogobrojnih svetih mučenika prvih stoljeća s ovih naših prostora, koje nažalost rijetko spominjemo i priznajemo kao svoje, premalo se njima ponosimo, iako su naša baština i temelj naše opstojnosti. Hrvati su došli na svetu zemlju i nije čudo što su vrlo brzo prihvatili kršćanstvo. Sveti je Kvirin tako jedan od naših duhovnih otaca, on je utemeljio ovdje crkvu i svoj zasad natopio svojom krvlju. Bio je neustrašivi navjestitelj i svjedok Istine, koji je svoju kuću, kao i ostali mučenici, gradio na čvrstoj stijeni – Isusu Kristu. Upravo zbog toga kod njega nije bilo mjesto kolebljivosti i odustajanju. Postao je tako putokaz svima nama prema Istini. Primjeri svetaca pokazuju i nama da, ukoliko smo čvrsti u istini Isusa Krista, utemeljeni na Njegovoj riječi, nema mjesta strahu od smrti i odvajanja od ovoga svijeta. Upravo suprotno, vjera čini da čeznemo za onime što je gore i da svojim životom i čežnjom za Gospodinom pospješujemo Njegov drugi dolazak.«

Print Friendly, PDF & Email