Barbat: Zlatna misa vlč. Petra Kordića

U Barbatu je na Gospu Karmelsku bilo dvostruko slavlje, jer je uz župni blagdan koji Barbaćani tradicionalno svečano slave vlč. Petar Kordić Pejo proslavio 50 godina od početka svog svećeničkog puta, okružen rodbinom, prijateljima i poznanicima te svojom duhovnom obitelji, časnim sestrama i svećenicima. Slavljeniku su se na početku recitacijom obratile pranećakinje, a potom župnik vlč. Ivan Katunar koji je istaknuo kako svi zajedno želimo zahvaliti Bogu na daru njegovog poziva i odaziva, te poželio da ga zanos ljubavi prema Bogu nosi dalje do Božje volje. Svečanost je nastavljena blagoslovom djece te procesijom po mjestu s kipom Gospe Karmelske.

U nastavku je slavljenik u koncelebraciji s još 18 svećenika predvodio svoju zlatnu misu. Čitali su njegov brat i sestra, a propovijedao je Pejov dugogodišnji prijatelj Novaljac prof. Anton Šuljić Boškinac, književnik i glazbenik, trenutno pomoćnik ravnatelja Kršćanske sadašnjosti.

Vlč. Šuljić je, povezavši se na biblijski tekst o događaju na brdu Karmel, govorio o znakovima vremena kroz povijest do danas po kojima nas Bog poziva na ustrajnost i izdržljivost poput Ilije proroka, kako u vremenima Božjeg blagoslova tako i Njegove odsutnosti. Uzor čitanja Božjih znakova i poruka je Marija koja je rodila Krista – blagoslovnu kišu za sve nas. Promatrati nam je Božje intervencije u svijetu njenim očima, a jednako tako gledati nam je Božjim očima i ljubiti ljude. Karmelska nas duhovnost uči kako se penjati prema vrhuncu koji je sam Krist te kako trajno živjeti u Božjoj nazočnosti i kad je dobro i kad nije. To je dugo vrijeme izdržavanja, čekanja, ostaj anja, promatranja i nade, ali na tom putu nije sve teško kad prepoznamo i prihvatimo Božje darove koji nam On daje u svetom vrtu našeg života za naše dobro i za naš spas. Na tom se putu ne treba ni uznositi ni posustati.

Obraćajući se vlč. Peju zahvalio mu je za trajanje i zagledavanje u znakove Neba, otvorenost za suradnju i svemu dobromu koje smo primili po njegovoj svećeničkoj službi. Neka ti Bog bude blagoslovom za tvoju prošlost i budućnost – poželio je prijatelju slavljeniku na kraju homilije vlč. Šuljić.

Nakon misnog slavlja u ime obitelji i rodbine čestitkama se pridružio brat Živko, zahvalivši mu na žrtvi i molitvi za sve njih, a posebno na ljubavi i nastojanju oko ispunjenja roditeljske želje da se iako raštrkani po svijetu druže i okupljaju te žive u bratskoj slozi i ljubavi.

U ime župe čestitke je prenijela i zahvalila Ružica Kaštelan, s željama da darom predanja od Gospodina i dalje pronosi Njegovu nazočnost u Riječi i spasiteljskom djelu Crkve da svima bude i dalje vidljiva i djelatna. Župljani Barbata su mu uz buket cvijeća koji je predala pranećakinja darovali križ – zlatni pleter uz posvetu:

Život je križ koji valja nositi i podnositi
Sve muke sva rozočarenja i žrtve i odricanja
Trnovit put služenja u ljubavi pretočiti u zlato
Na kraju puta zlatan križ
znak konačne pobjede

Nakon svete mise za sve prisutne priređena je okrjepa, a najmlađi folkloraši predvođeni Milicom Fafija, vlč. Peju u čast sve su počastili svojim nastupom. Još jedno lijepo iznenađenje priredili su članovi Folklornog društva “Rapski tanac” koji su tijekom zajedničke večere u restoranu hotela Barbat, slavljeniku u čast zaplesali korčulanske plesove.

 Brankica Pahljina

Print Friendly, PDF & Email