Supetarska Draga: Petrova u ozračju zlatnomisničkih jubileja

Jedan od većih događaja u mjestu Supetarska Draga je svetkovina sv. Petra i Pavla koja se održava 29. lipnja svake godine. No, ova je Petrova proslavljena s ponosom i velikom radošću jer su dvojica svećenika, župnik domaćin vlč. Petar Kordić i vlč. Anton Turčić, proslavili svoje zlatne jubileje – 50 godina svećeništva. Obojicu zlatomisnika za ovu župu vežu lijepe uspomene jer su upravo u njoj 29. lipnja 1965. godine rekli svoje DA Bogu, odnosno primili svećeničko ređenje po rukama krčkog biskupa Karmela Zazinovića. Na svečanoj misi uz sve rapske svećenike i svećenike s otoka Krka sudjelovali su dva mladomisnika zaređena dan ranije na Krku, a jedan je mladomisnik Franko Markulić baš s otoka Raba iz župe Barbat i prvi je svećenik nakon punih 50 godina. Uz mnogobrojne vjernike, rodbinu i prijatelje nazočili su također predstavnici gradskih vlasti Raba i Lopara. Slavlje je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a obol cijeloj svečanosti dao je liturgijskim pjevanjem župni crkveni zbor.

Na samom početku vlč. Kordić uputio je uvodne riječi pozdrava i dobrodošlice, te čestitao svima imendan. Biskup Petanjak je također čestitao svima imendan i zlatomisnicima njihove jubileje i zahvalio im na predanom i plodnom svećeničkom radu. U prigodnoj homiliji biskup Petanjak je rekao: “Danas kad slavimo blagdan sv. Petra i Pavla u središtu našeg razmišljanja je onaj bez kojega ne bi bilo ni apostola ni kršćanske svetosti. Svetost proizlazi iz nasljedovanja od onoga tko je uzor, ideal, a to je za nas Isus Krist. Ako želimo pripadati Isusu Kristu onda je to put svetosti. Ako želimo vjeru dublje spoznati, uroniti u nju to je ulaženje u misterij našeg kršćanskog poslanja … Pitamo li se onda je li Isus Krist smisao i središte našeg života? Isus Krist nikada nije sam rekao daje pomazanik iz razloga kao daje ta riječ nametnuta, već je htio da promatraju njegov način života i na temelju tog iskustva dođu do spoznaje tko je uistinu On … Isto tako ni Petar nije bio dovoljno čvrst, niti imao potpuno spoznaju Isusa Krista dok se nije dogodilo … Apostol Pavao se nakon svog obraćenja isto tako zapitao je li Isus Krist središte njegova života. Bog uvijek šalje svoje proroke naučavati istinu umom, srcem i životom stavljajući Isusa Krista u središte njihova života. Po uzoru na apostole svetog Petra i Pavla pronađimo i mi smisao života u Isusu Kristu”, zaključio je svoju propovijed biskup Petanjak.

Pri kraju euharistijskog slavlja u ime svih vjernika upućene su čestitke biskupu Petanjku za srebrni jubilej – 25 godina svećeništva, zatim zlatomisnicima vlč. Kordiću, vlč.Turčiću, a onda su im uručeni prigodni pokloni – ikone, rad rapskih koludrica i rapske torte u obliku brojeva 25.

Na izlazu iz crkve vjernici su dobili spomen sličice, a u crkvenom dvorištu organizirano je ugodno druženje uz domjenak. Nastup folklorne skupine “Tunera” dodatno je uljepšao ovaj događaj.

Lela Vidas

Print Friendly, PDF & Email