Biskup Ivica predslavio Porcijunkulovo u Čakovcu

Tradicionalno godišnje proštenje Porcijunkulovo u Čakovcu, koje okuplja izuzetno velik broj vjernika iz cijelog Međimurja i okolice, proslavljeno je u utorak 2. kolovoza svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio mons. Ivica Petanjak, krčki biskup, uz suslavlje dvadesetak svećenika.
Euharistijskom slavlju proslave blagdana Majke Božje od anđela prethodila je svečana procesija od središnjega gradskog trga do samostanskog dvorišta u kojemu je slavljena misa. U procesiji su sudjelovali župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim suradnicima i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač te članovi gradske uprave. Uz predstavnike vlasti sudjelovali su i članovi Zrinske garde iz Čakovca, Braće hrvatskog zmaja i Matice hrvatske, dobrovoljci Domovinskog rata i branitelji, predstavnici policije, vatrogasci, korisnici Caritasovog doma te članovi kulturno-umjetničkih društava iz Lendave, Mačkovca, Ivanovca, Murskog Središća, Zasadbrega, Gornjeg Kraljevca, Žiškovca, Mihovljana, Svetog Martina na Muri i Dekanovca. Kao i svake godine, u procesiji su sudjelovali i članovi udruga i pokreta koje djeluju u župi, Franjevačkog svjetovnog reda i Frame i djeca Dječjeg vrtića „Bambi“, a pridružilo se i više stotina vjernika.

Cakovec_porc-2
Na početku slavlja sve nazočne, a osobito predvoditelja slavlja biskupa Petanjka, pozdravio je župnik i gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak i zaželio dobrodošlicu u Čakovec, grad Zrinskih. Svojom jednostavnošću i neposrednošću biskup Petanjak vodio je slavlje i u propovijedi pojasnio porcijunkulski oprost i povezao ga s Godinom milosrđa.
U svojoj propovijedi jednostavno je prolazio crtice života sv. Franje Asiškoga i njegovo zauzimanje da papa prihvati želju i molbu da svi oni koji pohode crkvu sv. Marije Anđeoske i pomole se uz uvjete skrušene ispovijedi i pričesti zadobiju potpuni oprost. Kada je papa Honorije tražio od sveca papire kojima to potkrepljuje, on je u svojoj jednostavnosti rekao: „Dovoljna mi je samo Vaša riječ. Ako je to djelo Božje, On će sam to pokazati, pa zato ne želim drugih dokumenata, nego samo neka Blažena Djevica Marija bude povelja, Krist bilježnik, a anđeli svjedoci.“ Ovim riječima biskup Petanjak pozvao je nazočne vjernike da koriste ovu povlasticu u svome životu. I danas je upravo prilika da svatko od nazočnih zadobije potpuni oprost ne plaćajući cijenu materijalnim dobrima nego duhovnim, a to su skrušena ispovijed i kajanje, te molitva na nakanu Sv. Oca, rekao je biskup Petanjak.

Cakovec_porc-IP
S velikim optimizmom nastavio je euharistijsko slavlje u kojemu su nakon prigodne molitve vjernika darove prinijeli članovi kulturno-umjetničkih društava, policije, Zrinske garde, vatrogasaca i djeca vrtića „Bambi“. Simboličkim prinosom škrinjica koje su sami izradili u vrtiću djeca su nosila i svoje želje i molitve. Prva škrinjica nosila je želju i molitvu da bude mir i radost na cijelome svijetu i da se djeca mogu bezbrižno igrati. Druga škrinjica skrivala je veliku želju da sva djeca žive sa svojim roditeljima, da se igraju i mirno spavaju uz blagoslov svojih roditelja. Treća škrinjica nosila je veliko blago milosrđa, da svi budu dobri jedni prema drugima, da budu milosrdni i da „kada se posvađamo možemo oprostiti i opet se zagrliti“. Četvrta škrinjica nosila je mala srca – simboličan dar koji djeca žele darovati svakome od nazočnih, a time darujući svoju ljubav i svoju dobrotu.
Euharistijsko slavlje završio je biskup riječima koje su izmamile osmijeh i pljesak, rekavši da je fratar i ne može se vezati za jedno mjesto kako su to poželjeli na jednoj župi u kojoj je prošle godine slavio Porcijunkulovo i zato je mogao doći u Čakovec ove godine. Župnik i gvardijan fra Željko Železnjak zahvalio je biskupu što se odazvao i slavio u Čakovcu Porcijunkulu. Također je zahvalio nazočnima na euharistijskom slavlju od najmanje djece vrtića do predstavnika gradske i županijske vlasti. Biskup Petanjak udijelio je na kraju mise svima blagoslov riječima sv. Franje. 

Print Friendly, PDF & Email