Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Svetištu M.B. Goričke

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, i ove je godine proslavljen u svetištu Majke Božje Goričke kod Batomlja. Operacija Oluja započela je na blagdan Gospe Snježne te se dvadeset i prva obljetnica, po prijedlogu velečasnog Marinka Barbiša, već sedmi puta proslavlja u ovome prekrasnom svetištu.

Na samom početku ovogodišnje proslave, pred okupljenim mnoštvom branitelja, njihovih obitelji i ostalih vjernika, te gradonačelnika grada Krka i načelnica i načelnika općina Baška, Dobrinj, Malinska-Dubašnica, Omišalj, Punat i Vrbnik, krčki biskup Ivica Petanjak poželio je dobrodošlicu svim pristiglima izražavajući zadovoljstvo prisutnošću zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, koji je predvodio misno slavlje.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 2016e

U svojoj propovijedi kardinal Josip Bozanić prisjetio se svojih dječačkih dana kada je hodočastio iz Vrbnika na ovo Svetište, kao što i svi mi danas, kao Marijini hodočasnici milosrđa, hodočastimo u ovo i brojna druga svetišta. Prisjetio se i tog ratnog doba koje je proživljavao kao krčki biskup, kada su mu dolazili krčki mladići i muževi tražeći ga krunice pred odlazak na ratište gdje su branili svoju Domovinu. Istaknuo je kako su se oni željeli uhvatiti za tu krunicu kako se ne bi osjećali sami, kako bi Marija bila s njima u tim teškim danima. Prisjetio se i obilazaka hotela u Malinskoj i Njivicama u kojima su bili smješteni protjerani iz svojih domova od Dalmacije, Vukovara, Dubrovnika, Petrinje, Siska… Kada je stajao ispred ljudi kojima su pobijeni najbliži, bilo je teško naći riječi, ali je bilo bitno stajati uz njih. Također se prisjetio i posebnih susreta s braniteljima na ratištu u Lici. Zbog tih i takvih sjećanja treba cijeniti slobodu i mir te zahvaliti onima koji su za taj cilj podmetnuli svoja „leđa“.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 2016c

Na kraju misnog slavlja prisutnima se obratio domaćin, velečasni Marinko Barbiš. Uputio je tople riječi zahvale svim prisutnima i onima koji su godinama pomagali ovo Svetište kao i organizaciju same proslave Dana pobjede. Također se zahvalio i kardinalu koji je svojim prisustvom uveličao ovu svečanost, zahvalivši mu na povjerenju jer ga je upravo on, tada kao krčki biskup, prije dvadeset i šest godina postavio za rektora Svetišta. Kardinal mu je pritom zahvalio uručivši mu medalju.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 2016d

Po završetku crkvenog dijela, svjetovni tj. onaj braniteljski dio programa preuzeo je Neno Gržetić koji je zahvalio uzvanicima i prisutnim zapovjednicima iz Županije te pročitao pismo Predsjednice upućeno Udruzi veterana Domovinskog rata otoka Krka te svim okupljenim braniteljima.

Riječ je potom preuzeo načelnik Općine Baška, Toni Juranić, koji je pozdravio sve okupljene, zahvalio braniteljima, čestitao im na njihovom danu kao domaćin ispred Općine Baška i u ime koordinacije načelnika i gradonačelnika otočnih jedinica lokalne samouprave. Zahvalio se i kardinalu Josipu Bozaniću na dolasku uručivši mu prigodne darove kao i biskupu Ivici Petanjku. Kardinal je uzvratio poklonivši medalju Majke Božje od Kamenitih vrata.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 2016a

U ime Udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka prisutnima se kratko obratio i predsjednik udruge Zdenko Petrak. U svom se govoru posebno osvrnuo na obitelji branitelja i njihov doprinos jer je njima tih dana bilo jednako teško, ako ne i teže, znajući da su njihovi najmiliji u rovovima u pogibelji. Također se osvrnuo i na političku situaciju u zemlji, svih ovih godina nakon rata, ustvrdivši kako su branitelji obranili zemlju i „predali“ je na upravljanje političarima koji su je, vodeći se svoji sitnim interesima, upropastili, za razliku od onoga što je ona mogla biti. Ipak, izrazio je i nadu da nakon izbora nova izabrana vlast, koja god ona bila, napokon krene u pravom smjeru vodeći računa o malom čovjeku, a ne sama o sebi.

Nakon programa na Svetištu, brojni okupljeni su se zaputili u hotel Corinthia na kratak domjenak.

Tekst i fotografije: Denis Lešić
Izvor: otok-krk.org

Print Friendly, PDF & Email