Biskup Ivica u posjetu Domu za starije osobe “Mali Kartec” u Krku

Na blagdan svete Obitelji, u nedjelju 27. prosinca, biskup Ivica Petanjak pohodio je dom za starije i nemoćne osobe “Mali Kartec” u Krku i slavio misno slavlje za štićenike, upravu i djelatnike uz koncelebraciju domskog duhovnika vlč. Antona Peranića i umirovljenog svećenika vlč. Bogumila Daba.

Misa u Domu za starije "Mali Kartec" u KrkuBiskup Ivica nastavio je praksu svojih prethodnika koji su u Božićno vrijeme pohodili Dom i slavili svetu misu. U propovijedi se osvrnuo na Lukino evanđelje i blagdan svete Obitelji. Na početku je razjasnio kakav su to običaj imali Židovi, i dan danas ga imaju, kad dijete od dvanaest godina prelazi u odraslu dob. Po prvi puta u javnosti čitaju Sveto Pismo, a Isus je išao korak dalje te ga je i tumačio. Njegove prve riječi zapisane u evanđelju bile su: „Zašto ste me tražili, zar niste znali da mi je biti u kući Oca mojega?“. Tim odgovorom na Marijin upit zašto im je to učinio te su ga tri dana tražili, Isus je pokazao da nije samo njihov, nego da je njegovo porijeklo i božansko. Ovu njihovu malu raspravu netko je nazvao „svečanom svađom“. To nam je dragocjeno jer vidimo da sveta Obitelj ne znači obitelj bez problema, bez trzavica, bez nesporazuma da dijete ide svojim putem, a da obitelj za njega ima neke druge planove. To je roditeljima pouka da se upitaju kako su postupali prema djeci. Je li dijete ostvarilo svoje ili njihove planove? Često puta roditelji misle da znaju što je bolje za njihovu djecu, a trebalo bi ih pustiti da oni izaberu svoje zvanje i svoj poziv, što ne znači da ih ne trebamo savjetovati. Prisutne je Biskup upitao bili što mijenjali u svome životu, jesu li zadovoljni s onime što su ostvarili u svojoj obitelji? Što bi mijenjali da bude drugačije? Bilo bi to vrijedno zapisati kako se ne bi ponavljale greške. Napomenuo je kako su svi oni u Domu neka vrsta obitelji iako je svatko dio svoje obitelji. Kako dijete ne bira svoju obitelj tako i u Dom možda netko nije došao svojom voljom, nije to želio. Na nama je da svoju stvarnost učinimo boljom, svatko prema svojim mogućnostima i položajem, riječima i djelima, običnim pozdravom i vedrim licem,… Sveti Luka dalje piše u evanđelju kako se Isus, nakon što je odgovorio Mariji, vratio s njima u Nazaret te im bio veoma poslušan. Isus je izabrao obitelj da bi tu kao čovjek naučio biti poslušan te mogao svoju volju usklađivati s voljom drugoga, kako ne bi provodio samovolju. Nikome nije simpatičan onaj tko provodi samovolju – takav postaje diktator. Od Isusa se učimo život činiti boljim i druge više uvažavati.

Na završetku sv. mise vlč. Peranić zahvalio je o. Biskupu za posjet Domu i predvođenje liturgijskog slavlja. Zahvalio se i sakristanima, pjevačima, ravnatelju gosp. Mladenu Pokrajčiću i svim štićenicima i djelatnicima Doma koji se trude da u njemu bude dobro ozračje. Biskup je također svima zahvalio i čestitao božićne blagdane te izrazio radost da će i vlč. Bogumil svojom povremenom prisutnošću pridonijeti duhovnom rastu Doma. Nakon mise uslijedio je pohod štićenicima u stacionaru i po sobama. Biskup je svima podijelio prigodne poklone i zadržao se u kratkom razgovoru. Radost i zahvalnost koju su pokazali oni koji su Kristu patniku najviše suobličeni ostat će o. biskupu, ravnatelju Doma i onima koji su bili u pratnji u dugom sjećanju.

A.P.

 

Print Friendly, PDF & Email