Božićno svjetlo

Doista je Bog po Isusovu rođenju u Betlehemu, u zabačenosti jedne štale i jaslica, upalio pravo i vječno svjetlo koje se ne gasi već dvije tisuće godina. Svjedoci smo te istine i mi ljudi današnjeg vremena. I u svetoj noći diljem svijeta sjat će to Betlehemsko svjetlo po našim domovima, crkvama, trgovima, ulicama…. Isijavat će snažnije nego ono koje nam daje električna ili sunčana energija, iz svih onih ljudskih srca koja čine dobra djela, koji su u miru s drugima, koji su mirne savjesti. Sigurno se to božićno svjetlo Isusova rođenja neće ugasiti do punine vremena, do Njegova dolaska. To Svjetlo nosi u sebi božansku otajstvenu moć.

I dok živimo u svakodnevnici zapljusnute idejama da čovjek može i mora bez Boga, u ozračju nametnutih pravila i iskrivljenih vrijednosti,u čovjeku se ipak javlja glad i čežnja za Bogom. U tami današnjice traži i slijedi Kristovo svjetlo. Upravo u takvoj stvarnosti rađa se Isus. Donosi Svjetlo nade. Otajstvo Božića donosi radost i daruje Ljubav.

Otvorimo srce kako bi to Svjetlo ispunilo našu nutrinu za iskren susret sa sobom i drugima. Neka se ukloni i nestane sve što uništava naše zajedništvo i ljubav. Neka Kristov mir zavlada u nama kroz praštanje i pomirenje. Ono što ne možemo sami, dopustimo da dopuni naša vjera u Onoga koji nam se rodio u Betlehemskoj štalici. Dopustimo Božićnom svjetlu da zasja u svim teškim situacijama, kako bismo mogli otkriti smisao svakodnevnog trpljenja i življenja. Neka sja svakom djetetu i donese radosno ozračje obiteljskog gnijezda. U njegovom sjaju, mladi neka prepoznaju i sačuvaju životne vrijednosti i ljudsko dostojanstvo. Svima bolesnima, nemoćnima i starima neka da snagu i strpljivost i neka nađu razumijevanje kod svojih bližnjih. A obiteljima neka osvjetljava put kako bi pronašli sve što ih je nekad povezivalo, a sad je zastrto pepelom otuđenosti.

Čuvajmo Božićno svjetlo, kako bi osvjetljavalo naše horizonte u svakom danu času i vremenu. Slavimo Svjetlo i zahvaljujmo što Kristu pripadamo.

Lela Vidas

Print Friendly, PDF & Email