Biskup Josip Srebrnić i katolička akcija

Priredio: dr. Franjo Velčić

Priredio: dr. Franjo Velčić

Početkom 20. stoljeća val liberalizma počeo je snažno zapljuskivati hrvatske krajeve. Pored ostaloga nastojao je istisnuti vjeru iz javnog života, otuđiti omladinu od Crkve, stvarati razna udruženja s izrazito protuvjerskim ciljevima. To je dobro uvidio već krčki biskup Mahnić (1896.-1920.) i snažno je podigao svoj glas: „Sve se organizira! Organiziraju se masoni, socijalisti, slobodnomislioci – organizirajmo se također i mi!“ Bio je to početak poznatog Hrvatskog  katoličkog pokreta…

S dolaskom biskupa Srebrnića u Krk krajem 1923. godine poklapa se i stvaranje Katoličke akcije širom katoličkog svijeta. Naime, papa Pio XI. pokrenuo je 1922. godine Katoličku akciju (tal. Azione Cattolica) i pozvao je katolike da u njoj sudjeluju. Pod tim imenom nastaju katolička udruženja koja imaju za cilj: Sve obnoviti u Kristu. Bila su to sasvim vjerska društva, nepolitična. Crkva je pozivala svjetovnjake – laike, da pomognu pod njezinim vodstvom društvo opet rekristijanizirati. Danas bismo to nazvali novom evangelizacijom. Bilo je to zapravo aktivno sudjelovanje laikata u hijerarhijskom apostolatu Crkve.

Godinu dana nakon toga Papina poziva, 16. prosinca 1923. osnovan je u Zagrebu Hrvatski orlovski savez koji je objedinjavao sva lokalna katolička društva. Orlovske su se organizacije veoma brzo širile, okupljale hrvatsku katoličku mladež, učvršćivale ih u vjeri i kršćanskim načelima. Priređivali su razne priredbe, pa i tjelovježbene sletove. Naime, tjelovježba je bila sastavni dio odgoja. Nicala su muška i ženska udruženja katoličkih Orlova i Orlica. Biskup Srebrnić je to svesrdno poticao i podupirao u svojoj biskupiji.

U Vrbniku

Evo kako je to izgledalo u Vrbniku. Prvo Orlovsko društvo osnovano je na Bijelu Nedjelju 1927. godine. Povodom prve godišnjice osnutka, tada bivši vrbnički župnik, Puntar Jakov Maračić, ovako je zapisao 15. travnja 1928. „Ovaj lijepi i miomirisni cvijet Vrbničke župe sretno je iznikao, bujno se već u jednoj godini razvio i neočekivanog ploda donesao. Pohvala i poticaja dobio od svih strana od odličnih i visokih ličnosti. Starodavni katolički Vrbnik s Vama se ponosi, listom je uz Vas i s Vama simpatizira, što je pokazao i činom, kada Vas je dobrohotno materijalnim sredstvima pomogao za nabavu muzikalnih instrumenata. Svojim idealnim radom pomogli ste da se je rodio Vaš blizanac – Društvo Orlica. Orli i Orlice jesu predraga dva čeljadeta, dva bisera Vrbničke župe, koji ju imaju preporoditi i očistiti s nje one poroke, koje joj je neprijatelj nanjeo.“ I s ponosom nastavlja: „Ja kao bivši Vaš župnik veoma se radujem i najugodnije mi je, kada čujem pohvale o Vama. I ja Vas hvalim i čestitam vam i zazivljem Božji blagoslov nad Vama, Živili Orlovi! Živile Olice! Bog živi!“

Na Košljunu

Katoličku je Akciju bilo nemoguće provoditi bez temeljito izgrađenih mladih svjetovnjaka. Temelje toj izgradnji mogle su postavljati ozbiljno i sustavno proživljene duhovne vježbe. Zato se je u franjevačkom samostanu na Košljunu sastalo od 7. do 11. rujna 1934. trideset i osam mladića sa otoka Krka da obave duhovne vježbe pod vodstvom tada agilnog franjevca o. Blaža Štefanića, uz sudjelovanje i biskupa Srebrnića, ali i mladog diplomiranog pravnika Mrakovčića koji im je govorio o kršćanskom prijateljstvu, te stolni dekan Mrakovčić i košljunski gvardijan o. Barušić.

U Krku i na Glavotoku

U vidu duhovne izgradnje mladih članova Katoličke Akcije bili su povremeno priređivani i višednevni sastanci. Tako su 31. ožujka 1935. na trodnevnom sastanku u Krku prisustvovali više od 120 mladih s čitavog otoka, pri čemu su mladi Bašćani pješice dolazili u Krk i istoga dana vraćali se nazad pri čemu im je trebalo dobrih osam sati hodanja.

Iste godine, u mjesecu srpnju 1935. imali su mladi krčki križari, katolički đaci, svoj tečaj na Glavotoku, na komu se okupilo oko 120 katoličkih đaka i to u trajanju od 10 dana, a vodio ga je advokat iz Zagreba dr. Ivan Protulipac i zagrebački svećenik Beluhan.

Proslave Papinog dana

Te su katoličke organizacije mladih tada posebno svečano slavile proslavu Papinog dana, ustoličenja. Činile su to raznim priredbama, igrokazima, koncertima i drugim manifestacijama. U Krku su 17. veljače 1935. u Mahnićevu domu isto tako imali mladi Krčani svoj program koji je bio popraćen prigodnim predavanjem stolnog dekana Maračića o životu i radu tadašnjeg pape Pija XI., a svoje predavanje popratio sa modernim skioptikonom, odnosno Laternom magicom, projektorom koji je projicirao slike oslikane na staklu. A sve se to događalo pod budnim okom biskupa Josipa Srebrnića…

Print Friendly, PDF & Email