Biskupijski susret mladih 2013. u Novalji

Nakon što je u Došašću 2012. godine iz Cresa u Novalju doplovio Križ mladih biskupije Krk, započela je i službena priprema za ovogodišnji BSM.

Mladi Novalje, predvođeni kapelanom vlč. Rankom Papićem započeli su s pripremama i razmišljanjima kako ovogodišnji susret učiniti posebnim, novijim i za sve korisnim. I tako se to i dogodilo! Pod geslom „Vjerujem” u povodu Godine vjere održao se u subotu i nedjelju, 20. i 21. travnja u Novalji biskupijski susret mladih. Posljednji takav susret u Novalji održan je 1999. godine.
Od 2007. godine ovakvi se susreti održavaju svake godine, a cilj im je zaokružiti cjelogodišnji rad pastorala mladih. Od tada do danas susreti su se održali na svim otocima naše biskupije: Krk (2007), Mali Lošinj (2008), Dubašnica (2009), Punat (2010), Rab (2011), Cres (2012) i ovogodišnji u Novalji. Za ovaj su se susret mladi pripremali u svojim župama od samog početka Godine vjere kroz redovna tjedna okupljanja, ali i kroz biskupijska hodočašća i pobožnosti.
Novitet u ovoj pastoralnoj godini bila su tri internetska susreta na temu prva tri članka Apostolskog vjerovanja. Mladi su se putem Interneta povezali i umrežili pet velikih otoka, te na taj način, budući da je i ekonomska situacija teška za putovanja i veća okupljanja, razmišljali o vjeri u Boga Oca, Isusa Krista i Duha Svetoga.
Biskupijski susret u Novalji obradio je četvrti članak Vjerovanja – vjeru u Crkvu, općinstvo svetih, oproštenje grijeha, uskrsnuće tijela i život vječni.
Susret je započeo u subotu 20. travnja dolaskom mladih i smještajem po obiteljima župe Novalja. Oko 200-tinjak mladih iz župa: Ilovik, Mali Lošinj, Cres, Linardići, Poljica, Vrh, Krk, Punat, Vrbnik, Dubašnica, Rasopasno, Omišalj, Rab, Banjol, Mundanije, Kampor i Lun, okupilo se u sportskoj dvorani Osnovne škole “Antun Gustav Matoš”. Na susretu su bili prisutni i svećenici: vlč. Mario Kosić, vlč. Anton Peranić, vlč. Anton Depikolozvane, vlč. Kristijan Krajnović, vlč. Luka Paljević i vlč. Josip Vidas, koji su dopratili svoje mlade. Na samom početku riječi dobrodošlice uputili su domaćin susreta župnik vlč. Josip Kosić i organizator vlč. Saša Ilijić, povjerenik za mlade. Kako bi se mladi koji će temu pratiti na tribinama upoznali i zbližili pristupilo se kreativnim radionicama iz kojih su proizašla zanimljiva razmišljanja na temu ovogodišnjeg susreta. Bio je to dobar temelj da se dogodi uvodno razmišljanje na ovogodišnju temu koje je održao don Ivan Šibalić, povjerenik salezijanske mladeži iz Zagreba. Don Šibalić posebno je dotaknuo aktualnu problematiku mladih “Bog da, Crkva ne” te potaknuo mlade na živi susret s Gospodinom kroz sakramentalni život, a na poseban način na Euharistiju i sakrament pomirenja. Iz uske povezanosti s Isusom kroz sakramente rađa se osjećaj pripadnosti pojedinca Crkvi i aktivno sudjelovanje i živi hod prema osobnoj svetosti.
O praktičnoj vjeri i življenju sakramenata svjedočili su Tomislav i Ivana Jelinčić iz Zagreba koji su govorili o ulozi vjere u njihovom životu, posebno u poslu i obiteljskom životu. Budući da nisu osobno mogli nazočiti našem susretu, Tomislav (inače budući redatelj) snimio nam je intervju i odgovorio na pitanja i no na vrlo zanimljiv način. Drugi svjedoci vjere bili su Marko i Sonja Kolić iz Rijeke koji s posvjedočili o ljubavi i življenju predbračne čistoće. Njihovo svjedočanstvo mnoge je potaklo na razmišljanje o osobnom stavu pred činjenicom da je vjera bez djela mrtva. Posljednji svjedok bio je mladić Robert Pejčić iz Splita koji je na vrlo jednostavan način mladima progovorio o svojem lutanju kroz poroke te trenutku obraćenja i nastavka hoda u Crkvi kroz sakramente. Činjenica da čovjek počinje lutati i tražiti sebe u raznim porocima, govori o velikoj potrebi za pronalaskom Boga od kojega je negdje po putu udaljio zbog raznih životnih okolnosti. No, trenutak istinskog dodira ljubavi preko sakramenta Crkve za njega je bio novi početak i ponovni pronalazak. Robert je svima poručio kako i danas postoje slabosti i padovi, no pravo iskustvo pronalaska Boga daje snagu da se uvijek iznova krene.
Prije Mise bila je mogućnost za Ispovijed. Otac biskup potaknuo je mlade na još veći napor u pronalasku pravog smisla života: Isusa. Pohvalio je i podržao svako okupljanje u župama, na susretima i dr.
Pjevanje tijekom cijelog susreta animirao je popularni duhovni sastav Apostoli mira, pobjednik ovogodišnjeg Uskrs festa.
Nakon zajedničke večere u prostorima hotela Liburnija, mladi su se ponovno okupili u župnoj crkvi na molitvenom bdijenju i euharistijskom klanjanju koje su organizirali mladi Novalje. Bio je to trenutak da kroz Riječ, svjedočanstvo, molitvu, ples i pjesmu ujedinimo srca i predamo svoje živote na oltar – Kristu.
U nedjelju 21. travnja svi su se sudionici okupili na župnoj misi u 10.30 sati koju je predvodio biskupijski povjerenik za mlade vlč. Saša Ilijić. Nakon Mise pred župnom crkvom domaćini su upriličili malo druženje uz piće i kolače.
Ovogodišnji susret mladih završio ručkom u obiteljima domaćina.
Mladi Novalje

Print Friendly, PDF & Email