Duhovna svježina zavjetnog blagdana

U četvrtak 15. prosinca u ex-katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije javnosti je predstavljena prva fotomonografija o rapskom zavjetnom blagdanu Križi čiji je izdavač Grafika Zambelli, iz Rijeke. Autori „Rapskih Križi“ su novinari Mirjana Grce i Ivica Tomić, a to je ujedno prva knjiga predstavljena u rapskoj ex-katedrali u koju, utječući se zagovoru Rapske Gospe mnogi vjernici hodočaste iz svih župa na otoku neprekidno pet stoljeća posljednje travanjske nedjelje.

Uz predstavnike javnog života i Crkve, nazočni su bili i brojni vjernici koji desetljećima idu za Križima, a čija osobna svjedočanstva i fotografije sadrži ovaj za otok Rab izniman uradak.

Moderator događaja bio je Danijel Delonga iz Rijeke. Za glazbeni dio programa koji je dodatno pridonio ugođaju čast je pripala župnom zboru Supetarske Drage na čelu s voditeljicom Teom Vosnik. Pjesmom „Hvaljen Isus i Marija“ uveli su nazočne u ovaj povijesni događaj.

Uvodnu riječ uz srdačne pozdrave cijenjenim gostima predavačima i svima nazočni­ma uputio je domaćin, rapski župnik i dekan mons. Mladen Mrakovčić, te između ostalog rekao: – Od onog dana kad su žitelji otoka Raba desetkovani od epidemije kuge, svake posljednje nedjelje mjeseca travnja slijeva se vjernički puk svih rapskih župa vodeći se križem u nekadašnju katedralu Uznesenja Marijina da zahvali Bogu za dar spasenja. Hodočasnici moleći i pjevajući simboliziraju i aktualiziraju onaj vjernički hod Crkve – Kristove Zaručnice u susret Kristu – Zaručniku koji dolazi i koji će doći. I zato je za sav rapski vjernički puk, za sve one koji cijene i njeguju rapsku kulturnu i sakralnu baštinu predstavljanje prve monografije Rapski Križi poseban događaj u ovom adventskom prijepodnevu.

Mons. Mrakovčić, posebno je naglasio i da su Križi kao dio našeg duhovnog identiteta unatoč svim povijesnim mijenama opstali u svojoj izvornoj svježini kao zavjetni rapski blagdan.

Sve je potom pozdravio i gradonačelnik Nikola Grgurić i naglasio: – Vjera nas je stvorila, održala i sačuvala, prati nas i pratit će nas i ubuduće. Ono što u monografiji možete vidjeti jest odraz nas samih – brojne fotografije nas otočana koji se međusobno viđamo svakoga dana. Svima koji su desetljećima išli za Križima, doista hvala od srca. Vi ste čuvari naše tradicije, načina života kojim se možemo ponositi. Križi su duhovno okupljanje – procesija koja mora ostati ono što ona izvorno i jeste – naš zavjet koji smo dali prije pet stoljeća…

Primorsko-goranski Župan Zlatko Komadina također je održao prigodan govor i zahvalio svima koji su trenutak vremena zaustavili u ovoj vrijednoj knjizi, podsjetivši kako naša županija posjeduje velika bogatstva kulturne baštine.

S velikom radošću obratio se autorima i svima okupljenima i biskup u miru mons. Valter Župan i posebno istaknuo: – Sedamnaest puta sam predvodio i nijedan put nisam htio propustiti svečanost Križi. Da je ta svečanost duboko ušla u srce i dušu stanovnika otoka Raba dokazuje da Križi nikada nisu prekinuti, osim 1962. godine kada se neposredno prije dogodila ona tragedija kod Trstenika kada je jedan dio rapske mladeži izgubio život. Važno je reći da nikada nije procesiju omelo nevrijeme. Zato čestitam autorima i onima koji su došli na ideju da ovjekovječe tu stoljetnu tradiciju… Drago mi je da sam ovdje, i nastojat ću potaknuti sve da uistinu ovo nastavimo i da bude prožeto duhom duboke vjere kako je i započelo. Neka ta odanost traje i neka doprinese životnosti ovoga otoka, jer Rab je bio poznat po životnosti – većeg nataliteta od mortaliteta – poželio je mons. Valter Župan.

U kratkoj stanci slijedila je adventska liturgijska pjesma „Zlatnih krila“, koju su uz zbor spontano zapjevali i mnogi sudionici.

O fotomonografiji govorili su riječki nadbiskup i metropolit mons dr. Ivan Devčić, vlč. Anton Šuljić, prof. i publicist i vlč. Anton Depikolozvane, donedavni rapski župnik.

Nadbiskup Devčić je na početku svog izlaganja istaknuo: – Iako naslov knjige izravno upućuje na kršćansku baštinu rapskog kraja, ona tematski zapravo nadilazi te teritorijalne granice i svjedoči o višestoljetnoj pasionskoj baštini, kršćanskoj tradiciji i liturgijskoj praksi u našemu narodu. Dragocjena svjedočanstva mnogobrojnih rapskih vjernika, čiji su zapisi ušli u ovu fotomonografiju, o ulozi križa u njihovu životu, u životima njihovih obitelji, i o sudjelovanju u procesijama i misnim slavljima, daju posebnu vrijednost sadržaju ove knjige. U knjizi nisu dominantni faktografski podaci, iako ni njih ne manjka, nego osobno i kolektivno svjedočanstvo duboke povezanosti hrvatskog čovjeka s Crkvom kroz snagu i ljepotu križa. A po križu i s Onim koji je na njemu „zaslužio“ spasenje za sve nas, Isusom Kristom

nastavlja se

Brankica Pahljina

Foto: Hrvoje Hodak

Print Friendly, PDF & Email