Duhovski utorak u Omišlju 2014

…u znaku obilježavanja boravka svetog Pape Ivana Pavla II u Omišlju

Ovogodišnja proslava Duhovskog utorka 10. lipnja – zavjetnog blagdana Župe Omišalj, a ujedno i Dana Općine, u Omišlju se odvijao u znaku pripreme za obilježavanje boravka danas već svetog pape Ivana Pavla II. u Omišlju.

Prisjetimo se važnog događaja.
Četvrtak, 5. lipnja 2003. – tri dana prije blagdana Duhova – bio je povijesni dan za cijelu Krčku biskupiju, posebice za Omišalj, jer je toga dana po prvi put u povijesti, koliko se zna, Sveti Otac Papa stupio nogom na njezino tlo. Ova je župa dijelila radost zbog tog jedinstvenog događaja. Tim više što je župa Omišalj bila jedina u Krčkoj biskupiji kroz koju je Papa Ivan Pavao II. prošao kako bi stigao do omišaljske luke. Nakon što je spustio zrakoplov u omišaljsku zračnu luku, prošao je Sveti Otac papamobilom kroz Omišalj i u luci se ukrcao na katamaran “Juditu” koji ga je odveo u Rijeku, gdje je u Bogoslovnom sjemeništu, danas prozvanom njegovim imenom, proveo pet dana, od 5. do 9. lipnja 2003. i odatle putovao u Dubrovnik, Đakovo, Osijek i Zadar, a na svetkovinu Duhova, 8. lipnja 2003. slavio Euharistiju na riječkoj Delti. U omišaljskoj luci Pesja pozdrav papi Ivanu Pavlu II. uputili su na dolasku tadašnji načelnik općine Omišalj i župnik. Tih su dana svi dijelili onaj sveti i neponovljivi ushit i ponos, osjećaj zajedništva i radosti što nam dolazi Papa – čega se mnogi još sjećaju. Dok je prolazio Omišljem, zvonila su i kampanala zvona, a na zvoniku se vijorila hrvatska i vatikanska zastava. Uz put su ga pozdravljali odrasli, mladi i djeca (koja su došla s čitavog otoka Krka) i mahala mu zastavicama, a Papa je, u svom prepoznatljivom i dobro upamćenom stilu, gestom one tipične dobrohotnosti i plemenitosti, smiješkom i mahanjem ruke neumorno odzdravljao.

Župnik Slavko Zec se sjeća da je Papi rekao: „Dobro došli, Sveti Oče, u starodrevnu župu Omišalj! Molim Vas, blagoslovite ovu župu!“ Papa je kimnuo glavom, okrenuo se prema okupljenim ljudima i onako blagonaklono, kako je samo on to znao, udijelio svoj blagoslov.

Katamaran se s Papom otisnuo s omišaljske rive, a svi su ga još dugo, dugo pozdrav ljali, sve dok je bio na obzoru. O tome danas svjedoči na trajnu uspomenu prigodno postavljeno spomen-obilježje u luci Pesja: brončani odljev u kojem je ujedinjen vez za brodove i stilizirano glagoljsko slovo «I» (ime Isusovo i početno slovo Papina imena), autora Damira Mataušića, dok je omišaljska riva, odakle se je uputio na III. pastoralni pohod po Hrvatskoj, preimenovana u „Rivu pape Ivana Pavla II“. Bio je to Papin III. apostolski pohod Hrvatskoj i jubilarno 100. apostolsko putovanja izvan Italije.

Svečanu misu na Duhovski utorak u župnoj crkvi predvodio je vlč. dr. Jerko Valković u zajedništvu sa 18 svećenika. Župnik A. Bozanić je na kraju mise najavio kako je bilo u planu poslije svečena mise blagosloviti veliki kip svetog Pape na otvorenom prostoru kod ulaza u Omišalj, ali se iz tehničkih razloga moralo pomaknuti datum. Predviđeni datum otkrivanja i blagoslova kipa Ivana Pavla II. kod kružnog toka, tamo gdje je Ivan Pavao II. prolazio i oduševljeno pozdravljao sve okupljene, je uoči blagdana Vele Gospe.

Print Friendly, PDF & Email