Godišnje hodočašće djece na Mahnićev grob 2014.

 U subotu 12. travnja pred nedjelju Cvjetnicu, održano je tradicionalno hodočašće djece viših razreda osnovnih škola Krčke biskupije na  grob sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića u krčkoj katedrali. Susret je organizirao Katehetski ured Krčke biskupije, u suradnji sa župama i vjeroučiteljima.
To je već trinaesto po redu okupljanje djece viših razreda osnovne škole. Ovogodišnje hodočašće je prvo nakon što je otvoren biskupijski postupak za proglašenje blaženim i svetim biskupa Mahnića. To je dalo poseban ton ovogodišnjem hodočašću, na kojemu je ove godine sudjelovalo više od četiristo vjeroučenika, predvođenih svojim vjeroučiteljima. Neke su župe imale i trodnevnicu na kojoj su se djeca pripremala prisustvovanjem na euharistiji, klanjanju i ispovijedi za ovo hodočašće.
Geslo svih susreta je: “Svijetli trag biskupa Antuna Mahnića”, a svake se godine daje određeni naglasak. Budući da je ove godine održan 1. susret obitelji Krčke biskupije, naglasak je stavljen na obitelj kao temeljnu stanicu Crkve i društva.
Upravo u tom smislu bila je i priprava za ovogodišnje hodočašće kojemu je prethodila priprava za Biskupijski susret obitelji, gdje su djeca svojim literarnim i likovnim radovima trebala opisati i dočarati što njima njihova obitelj znači. Svi su se mahom o obitelji izrazili sa posebnim poštovanjem i istaknuli njenu vrijednost i važnost. U nastavku svojih priprema za ovo hodočašće koje je bilo odmah u subotu nakon Biskupijskog susreta obitelji, djeca su, na njima primjeren način, svoje obitelji i njihove članove donijele sluzi Božjemu biskupu Antunu Mahniću na svojevrsnim bedževima koje su nosila te poslije ostavila njemu u zagovor na njegovu grobu. Kako bi se malim hodočasnicima čista srca, kako ih naziva Evanđelje, približilo značenje i kušnje obitelji u suvremenom svijetu, potrudile su se i dvije dramsko-pjevačke skupine koje su izvele prigodan program.
Prva je bila skupina djece iz župa Nerezine, Svetog Jakova i Ćunskoga sa otoka Lošinja pod vodstvom časnih sestara s. Josipe Perić i s. Gabrijele Dodić. Oni su izveli skazanje na temu: “Obitelj koja zajedno moli, zajedno ostaje” kojom su poručili važnost i smisao obiteljske molitve u kršćanskim obiteljima današnjice koje su dobrano načete hladnoćom odnosa i pretrpanošću obavezama.
Druga je skupina bila dječji zbor “Kapljice” iz Krka pod vodstvom vjeroučitelja Mirjane Žužić, Vesne Avsec i Roberta Brozića, koji su pjesmom, plesom, kostimografijom te koreografijom htjeli dočarati kako je to kad je “Obitelj pod okriljem Neba”, u čemu su im pomogli i mladi župe Krk.
Između nastupa dviju skupina prisutnoj djeci hodočasnicima obratio se i postulator vlč. Saša Ilijić. On je u svojem obraćanju djeci pojasnio tko je postulator i koja su njegova zaduženja, što znači proglasiti nekoga blaženim i svetim. U odluci da se pokrene postupak sigurno su svoj doprinos dala i sva dosadašnja hodočašća djece, jer su ista pokazala da se djeca rado dolaze pomoliti na grob sluge Božjega i da dobro poznaju njegov život.
Biskup Valter Župan pohvalio je prisutnu djecu za prekrasne i vrijedne radove koje su na temu obitelji izradili, uglavnom pod vodstvom vjeroučitelja, za prvi biskupijski susret obitelji koji se održao 6. travnja ove godine. Prolazeći izložbom radova uočljiva je jasnoća s kojom su djeca prikazala svoje obitelji i obiteljske vrijednosti. Pozvao je djecu da poput malih evangelizatora budu svjetlo i motivacija svojim roditeljima da još više budu Božji, na što nas poziva svijetli lik sluge Božjega.
Nakon završetka slavlja Euharistije uslijedila je molitva na grobu sluge Božjega čemu je prethodila procesija u kojoj su djeca, predstavnici župa, odnijela cvijet na njegov grob.
Pjevanje na misi predvodio je dječji zbor župe Krk “Kapljice”, a program je vodio vlč. Anton Peranić.
Nakon završetka uslijedila je podjela ručka na trgu “Kamplin” uz krčku katedralu, a nakon toga djeca su razgledavala izložbu svojih radova, obilazila grad Krk, a neki su posjetili i znameniti Franjevački samostan na otočiću Košljunu.

Print Friendly, PDF & Email