Hodimo zajedno ka Milosrdnoj Ljubavi

Izložena tijela svetih Laopolda Mandića i Padre Pija iz Pietrelcine

Proteklih dana u Rimu, osobno ili preko medija, svjedočimo povijesnom događaju hodočašća tijela svetih Leopolda Bogdana Mandića i Pija iz Pietrelcine. Njihova neraspadnuta tijela su prenesena u Rim i izložena na javno štovanje od 3. do 11. veljače. U svečanoj procesiji kroz središnju rimsku ulicu (Via della conciliazione) sveci – ispovjednici doneseni su u Baziliku sv. Petra u Vatikan. Bila je to želja pape Franje koji je izabrao ova dva sveca kapucina za zaštitnike izvanredne Svete godine Milosrđa. Zašto baš njih dvojicu? Njihovo cjelovito življenje kršćanske vjere, svjedočenje Božjeg milosrđa i ljubavi, te neumorno služenje vjernicima po sakramentu pomirenja stavljeno je kao primjer i nadahnuće svima nama na hodočasničkom putu kroz ovu izvanrednu Godinu milosrđa.

Jubilej kapucina

Poseban događaj dogodio se u utorak 9. veljače kada je u ranim jutarnjim satima papa Franjo slavio svetu misu na oltaru Katedre sv. Petra u Vatikanu u zajedništvu s oko 1300 kapucina koji su za tu prigodu došli u Rim iz cijelog svijeta. Među njima je bio i naš biskup Ivica Petanjak i nekolicina hrvatskih kapucina na čelu s provinicijalnim ministrom fra Jurom Šarčevićem. Papa Franjo se u propovijedi obratio kapucinima rekavši: „Vaša kapucinska tradicija je tradicija opraštanja i udjeljivanja oprosta. Među vama ima jako dobrih ispovjednika: to je zbog toga što se i sami osjećaju grješnicima. Znaju da su veliki grešnici i pred Božjim veličanstvom stalno mole: ‘Počuj, Gospodine i oprosti’ (usp. 1 Kr 8,30). Budući da znaju tako moliti, znaju i oprostiti. Kada tomu naprotiv netko zaboravi da je i sam potreban oproštenja, postupno zaboravi na Boga i zaboravi moliti za oproštenje – ne zna oprostiti.“

Molitva pred tijelima svetaca

Zaustavljanje pred tijelima svetaca i molitva, doticaj sarkofaga sličicom s likom sveca ili maramicom, bila je želja svakog hodočasnika tih dana, a njih je bilo u velikom broju. I sam sam imao priliku biti dionik toga jedinstvenog događaja. Iako njihova neraspadnuta tijela u nama bude divljenje i znatiželju, ona još više pozivlju i govore da je naš Bog, Bog koji neizmjerno ljubi i koji ide ususret svakom čovjeku koji se kaje za svoje lutanje i potiče na put pravog smisla i sreće, na put svetosti.

Sveti Leopold dolazi u svoju Domovinu

sv Leopold Mandic

Iako je sv. Leopold, većinu svog redovničkog života proveo u Padovi gdje je i pokopan, uvijek se želio vratiti u svoju Domovinu te tu vršiti svoju službu. Uvidjevši da se to neće ostvariti, zaželio je da bar njegovi posmrtni ostaci budu preneseni u Hrvatsku. Budući da se to nije dogodilo, ove će jubilejske godine, 74 godina nakon svečeve smrti, tijelo sv. Leopolda po prvi put biti doneseno u rodnu Hrvatsku. Od 13. do 18. travnja bit će izloženo u župi svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu na Dubravi.

I naša će biskupije po želji biskupa Ivice hodočastiti tom prigodom u Zagreb da bi uz tijelo svetog Leopolda molili po zajedničkim i osobnim nakanama. Prijave za ovo hodočašće u Godini milosrđa započinju na II. korizmenu nedjelju. Svi koji to žele mogu se prijaviti u svojim župama. Potaknimo jedni druge i odazovimo se u što većem broju.

Neka sveti Leopold ohrabri sve koji se boje ili srame, a potrebni su sakramenta pomirenja da hrabro pristupe, jer i on je grešnik, i da ga Gospodin nije toliko puta držao svojim uzdama potonuo bi u gore grijehe. Molimo njegov zagovor da i mi budemo misionari milosrđa u svome domu, na svome poslu, među susjedima, u svojoj župi, i tako ispunimo do kraja ono što u molitvi Gospodnjoj molimo: otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim.

Sveti Leopolde Bogdane Mandiću, moli za nas!

Saša Ilijić

Print Friendly, PDF & Email