U Krku održana Biskupijska vjeronaučna olimpijada

Brak i obitelj u Božjemu naumu Već uhodanim načinom i ove je godine održano tradicionalno natjecanje iz vjeronauka Vjeronaučna olimpijada učenika osnovnih i srednjih škola. Djeca osnovnoškolskog uzrasta Krčke biskupije, točnije petih, šestih, sedmih i osmih razreda, pripremala su se učenjem, istraživanjem i molitvom kako bi što bolje upoznala, shvatila i usvojila građu ovogodišnjeg vjeronaučnog natjecanja na temu Brak i obitelj u Božjemu naumu. Ova, oduvijek važna, a osobito u današnje vrijeme nezaobilazna tema za Crkvu i svijet u kojem živi i djeluje, prati savez braka i instituciju obitelji od samoga Božjega stvaranja, kroz mnoge starozavjetne obitelji i njihove glavne protagoniste, preko novozavjetnog poimanja braka kojeg je Isus uzdignuo na razinu sakramenta pa sve do današnje pravno-sociološko-ekleziološke pozicije braka i obitelji u suvremenom svijetu.

Prigodni susret i natjecanje sudionika, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije te Agencije za odgoj i obrazovanje i Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije, održani su u srijedu, 19. veljače u osnovnoj školi Fran Krsto Frankopan u Krku, čiji nas je nastavnik Boris Brnić u ime ravnatelja Serđa Samblića srdačno pozdravio i primio.

Susretu je prethodilo okupljanje u crkvi Majke Božje od zdravlja u Krku gdje se okupilo 10 ekipa osnovnoškolskog uzrasta te njihovi mentori, koje je, srdačno i u veselom tonu, dočekao i pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije vlč. Anton Peranić pozvavši sudionike natjecanja na kratku molitvu i pjesmu. Podršku i riječ poticaja sudionicima je uputio i krčki biskup u miru Valter Župan, dugogodišnji predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije, koji je uvijek kad mu se za to pružila prilika, u zgodno i nezgodno vrijeme, isticao važnost i temeljnu vrijednost braka i obitelji te je sustavno radio na njihovoj zaštiti i očuvanju. U svome obraćanju djeci natjecateljima i njihovim mentorima još je jednom istaknuo važnost ovogodišnje teme školskoga natjecanja iz vjeronauka te je sudionicima poručio da su oni, bez obzira na postignut rezultat, već na dobitku jer su se učenjem za natjecanje izgrađivali za buduće odgovorne čuvatelje i promicatelje bračnih i obiteljskih vrijednosti, onakvima kakvima ih je sam Bog zamislio. Prisutne je također upozorio da živimo u vremenu kada se razni drugi oblici suživota žele okoristiti nazivom „brak“ i „obitelj“ te je potrebno, uz znanje, biti oslonjen i na Boga, tvorca braka i obitelji kako bi se sačuvali od današnjeg raširenog utjecaja krivih slika i krivih poimanja što brak i obitelj jesu.

Nakon uvodnog dijela natjecanja slijedilo je okupljanje u holu škole gdje su natjecatelji dobili upute za nastavak takmičenja, kada se svih 10 prijavljenih osnovnoškolskih ekipa iz Cresa, Dobrinja, Dubašnice, Krka, Malog Lošinja, Novalje, Omišlja, Raba, Punta i Vrha uputilo sa dodijeljenim im članovima nadzorne i prosudbene komisije u učionice na rješavanje pismenog testa u trajanju od 45 minuta.

Nakon prvog kruga natjecanja, ekipe osnovnih škola Omišlja, Maloga Lošinja, Novalje, Krka i Cresa zauzele su prvih pet mjesta na ljestvici privremenog poretka. Nakon stanke, druženja i okrijepe uslijedio je drugi krug natjecanja Tombola, u kojoj se ekipno rješavao test povezivanja odgovora sa jednim od više postavljenih pitanja. No kako ni to nije pomoglo u sigurnom „razotkrivanju“ pobjednika, ušlo se u završni krug natjecanja pod nazivom „Mili-junak“ u kojem su članovi najboljih ekipa odgovarali na pitanja prosudbene komisije. Pobjeda nije bila jednostavna, jer su se favoriti pokazali doista spremnima. No, u tom plemenitom nadmetanju u poznavanju ovogodišnje teme ipak se stvorio i konačni poredak između najbolje tri ekipe, pa je tako treće mjesto osvojila ekipa OŠ iz Novalje sa osvojena 75,75 boda, drugo ekipa OŠ iz Maloga Lošinja sa osvojena 80,25 boda, dok su prvo mjesto, za jedan ali vrijedan bod razlike sa zaslužena 81,25 boda, ove godine osvojili učenici OŠ Omišalj. Četvrto mjesto osvojila je ekipa iz Krka dok je ekipa iz Cresa peta. Ekipa Dobrinja očuvala je šesto mjesto dok je sedmo mjesto pripalo ekipi Punta. Osmo mjesto u završnom krugu natjecanja osvojila je ekipa Raba, a deveto je mjesto ekipa Dubašnice morala prepustiti ekipi Vrha, dok je njima pripalo deseto mjesto.

Natjecanje je završilo podjelom nagrada koje je biskup Ivica Petanjak darovao natjecateljima i njihovim mentorima, međusobnim čestitanjem i veseljem da ćemo se dogodine opet svi naći na ovom susretu, doduše s novom temom, možda i novim ekipama, ali još uvijek istom srdačnošću, gostoljubivošću i radošću. Okrijepu za sudionike natjecanja priredile su vrijedne djelatnice školske kuhinje škole domaćina natjecanja, na čemu im od srca hvala.

Marko Karčić

Print Friendly, PDF & Email