Održan preduskrsni plenarni svećenički sastanak

U srijedu 21. ožujka održan je redoviti preduskrsni sastanak svećenika Krčke biskupije i redovnika koji djeluju na ovom području. Sastanak je započeo pokorničkim bogoslužjem u Krčkoj katedrali koje je predvodio prof. dr. sc. Josip Bošnjaković, svećenik Đakovačko – osječke nadbiskupije i predavač psihologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu.  

U homiliji koja se temeljila na pročitanom odlomku Ivanova evanđelja o Isusovom ozdravljenju slijepca od rođenja, vlč. Bošnjaković napomenuo je kako samo onaj tko spozna Krista, može uistinu spoznati sebe kao osobu, kao kršćanina i svećenika. Krist je svjetlo koje nam rasvjetljava naš vlastiti identitet i kao što Bog ne gleda čovjeka površno već u dubinu, zagledani u njega, i mi sebe gledamo kao njegovim očima. Često smo u zamci vidjeti sebe kako nas gledaju drugi, a to znači s različitim etiketama kojih se vrlo teško, a ponekad i nemoguće rješavamo. Onaj tko Isusu povjeruje, kao što je to učinio slijepac, biva oslobođen od toga i spoznaje pravu vrijednost samoga sebe.

Ova homilija bila je ujedno i uvod u predavanje koje je, nakon mogućnosti za ispovijed i zajedničkog klanjanja, vlč. Bošnjaković, pod nazivom Biti svoj u svećeničkom služenju, održao u dvorani Biskupije.
U želji da posvijesti koliko je važno spoznati i ostvariti sebe pred Bogom, vlč. Bošnjaković je progovorio o fenomenu ogovaranja, koje kod pojedinca i u grupi, pomiče fokus od sebe na drugoga. Iako je ogovor neizostavni društveni mehanizam, često ukazuje na nedostatak zdrave i otvorene komunikacije, na samoću i izoliranost, nemogućnost da se sebe ostvari, na zatvorenost određene skupine, želju za kontroliranjem, manipulirajnjem, želju za moći… Ogovor se često koristi i kao obrambeni mehanizam ali i kao želja da se kontrolira drugoga, što često uzrokuje negativne posljedice o onome o kome se govori i ostavlja ožiljke koje je ponekad teško sanirati.
Živjeti snažna iskustva prijateljstva, izravna i otvorena komunikacija kao i ukazivanje na negativnost ogovaranja, jedini su načini da se taj fenomen, koji često izmiče kontroli i stvara jednu obmanjujuću realnost, umanji i utiša.

Nakon predavanja uslijedila je rasprava, a zatim izvještaji povjerenika i zaključna riječ biskupa mons. Ivice Petanjka. Vlč. Anton Peranić, predstojnik Katehetskog ureda, najavio je i upoznao sudionike s programom Hodočašća djece Krčke biskupije na grob sl. Božjega biskupa Mahnića koje će se održati u subotu 24. ožujka 2018. Vlč. Božidar Volarić, povjerenik za misije, predstavio je djelatnosti Papinskih misijskih djela kao i razne udruge koje doprinose u pomaganju misija i širenju misijske svijesti. Zahvalio je svećenicima na dosadašnjem doprinosu te ih pozvao na daljnju angažiranost posebno kroz rad s već postojećim katehetskim skupinama.

Vlč. Anton Valković, povjerenik za obitelj, najavio je Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se odvijati 15. i 16. rujna o. g. u Solinu i Splitu. Upoznao je okupljene  s programom, ali i napomenuo kako se broj sudionika mora znati do sredine lipnja pa pozvao župnike da do kraja svibnja prijave sudionike iz svojih župa. Vlč. Valković najavio je i održavanje Hoda za život u Rijeci 19. svibnja.

Biskup Ivica zahvalio je predavaču te predvodio završnu molitvu.

Tekst: Irena Žužić
Foto: Zoran Maričević

Print Friendly, PDF & Email