Hodočašće Krčke biskupije na Trsat

U nedjelju 12. listopada 2014. Svetište na Trsatu okupilo je oko 2000 vjernika Krčke biskupije na tradicionalno godišnje zahvalno hodočašće Gospi Trsatskoj. Hodočašće je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan koji je predslavio euharistijsko slavlje u koncelebraciji tridesetorice svećenika.

Trsat 2014 (15)

Na početku misnog slavlja krčkog biskupa, svećenike i ostale hodočasnike pozdravio je gvardijan Franjevačkog samostana na Trsatu fra Antun Jesenović. Pozvao je sve da ih ovo hodočašće u Svetište Svete Obitelji na Trsatu potakne da se ugledaju na Svetu Obitelj te ustraju u kršćanskom životu i žrtvi kako bi postali svijetla ovoga svijeta.

Trsat 2014 (3)

Zavjetnu sliku nosili su Ana i Jasmin Dabo iz Novalje, Darko i Loreta Sorić iz Malog Lošinja, Damir i Nensi Crnčić iz Dobrinja te Marija i Žarko Orlić iz Malog Lošinja. Prvo čitanje čitala je Ružica Manzoni iz Punta Punta, drugo čitanje bogoslov VI. godine Franko Markulić iz Barbata a Evanđelje je navijestio vlč. Krešimir Dajčman, župnik Linardića. Molitvu vjernika predmolili su Josip Peranić i Kristina Pende iz Novalje. Pjevanje je predvodio župni zbor iz Omišlja pod ravnanjem s. Valentine Marinović.

Trsat 2014 (21)

Biskup krčki mons. Valter Župan obratio se okupljenim vjernicima sljedećom propovijedi:

Marija, Božja Majka proglašava se i priznaje kao nova žena, ili kako smo molili u zajedničkoj, zbornoj molitvi ove mise, Bog ju je učinio i stavio za početak novoga stvaranja, novoga vremena. Što to znači? Mariju se stavlja nasuprot Evi. Eva je neposlušnošću napravila veliku štetu, dovela sva zla. Sveti Irenej kaže da što je Eva nevjerom i neposlušnošću pokvarila, to je Marija vjerom i poslušnošću popravila. Zato se Marija naziva nova žena, a Evu se naziva začetnicom staroga grijeha. Marija je žena kojoj je Bog dao novo srce. Što sve to znači?

Eva je nagovorivši muža na grijeh dovela do svih posljedica toga: sve boli i na koncu smrti. Posljedice toga su muke i ratovi, smrt i sve nevolje. Najgora je ipak posljedica nemogućnost trajnog života u sreći s Bogom.

Marija je poslušnošću Bogu omogućila da Božji Sin bude čovjek i da tako, po velikoj ljubavi koju je dokazao mukom i smrću, nama vrati mogućnost ponovnog zadobivanja života s Bogom, vječni život. To je taj novi život darovan nama po Isusu Kristu, u čemu je veliku ulogu odigrala Marija. Zato se Isus naziva i ‘novi Adam’ koji je učinio suprotno od onoga što je učinio stari Adam, a Marija se naziva ‘nova Eva’, nova žena koja je također učinila obratno od onoga što je učinila ona prva, stara Eva. Zašto ih nazivamo ‘stari Adam’ i ‘novi Adam’ i ‘stara Eva’ i ‘nova Eva’? Zato što se ono što ide prema uništenju i smrti smatra starim, a ono što vodi životu, i to trajnom koji nikada ne umire, koji vodi u sve bogatiji život, novim.

Mi se nalazimo u opasnosti da budemo prevareni kao što je stari Adam bio prevaren. A to je da smatramo da je onaj stari život nešto dobro i napredno, a Božji život smatramo natražnim.

I druga nam još opasnost prijeti i nismo nimalo jaki da joj odolimo, a to je obeščašćenje obitelji i obiteljskog života. Svake godine  dolazimo ovamo kamo su dolazili i dolaze toliki naši ljudi. Ovo je mjesto koje je Majka Božja na poseban način izabrala da odavde kao žena i majka obitelji u kojoj se rodio i odgojio sam Božji Sin, jasno i stalno govori da je obitelj  ustanovio Bog i da je ona sveta, jer je to zajednica ljubavi gdje se svaki čovjek najskladnije odgaja kao potpuna i uravnotežena osoba. U takvoj obitelji za koju naš puk vjeruje da je živjela u kući koja je Božjom providnošću ovuda prošla, odgojio se i pripremio za svoje veliko poslanje naš Spasitelj – sam Bog Isus Krist. Ovdje i danas molimo Mariju koja je uništila sva krivovjerja da nas oslobodi nastranih, ludih i krivih učenja i načina življenja. Mi se sami od sebe ni od jedne ludosti ili zla ne možemo osloboditi. Od sveg srca vam preporučam da, ne samo u ovom mjesecu listopadu, nego uvijek molite krunicu Majke Božje. S krunicom u ruci najčešće su običavali vidjeti svetoga Ivana Pavla II. u najrazličitijim prigodama. Tu stoji tajna tolikih njegovih uspjeha. On je sam rekao da nema te stvari koju ne možemo izmoliti molitvom krunice.

Krunicom izmolimo da naši mladi ne podlegnu krivim i opasnim idejama i učenjima, koji se među njima hoće proširiti,  i opet što smo toliko puta naglasili, kao nešto suvremeno, a zapravo kao pokvarena i opasna, podla laž. Mnoge se takve laži šire među mladima koji nažalost imaju vrlo siromašno znanje i poznavanje vjere i Crkve čiji su članovi postali krštenjem, ali nisu nikada uzrasli u poznavanju svoga krštenja, a kamoli u Božjem životu koji su krštenjem primili.

Slaveći ovu misu u čast Marije, nove žene, hoću još jednom ovdje istaknuti da nam Marija pokazuje način i put života koji vodi napretku i dobromu. Sve što je drukčije od toga ili protivno tome laž je i vodi u propast i uništenje. Više su puta oci franjevci u svojim pozdravima nama hodočasnicima isticali kako Marija sa ovog Trsatskog brda bdije nad čitavim Kvarnerom. Mi nismo ni iz daleka prošli kroz poteškoće i kušnje kroz koje su prošli drugi ljudi u našoj Domovini i u mnogim drugim zemljama. Molimo da budemo pošteđeni teških kušnji, da Marija moli i čuva sve stanovnike Krčke biskupije, a naročito one koji su izloženi najvećim kušnjama, a to su obitelji i mladi.

Trsat 2014 (27)

Na kraju misnog slavlja biskup Župan molio je pred likom čudotvorne Gospe molitvu posvete Krčke biskupije Bezgrešnom Srcu Marijinu u ime svih vjernika svoje biskupije a prema molitvi kojom je sv. Ivan Pavao II, papa 1984. Bezgrešnom Srcu Marijinom posvetio svijet.

Trsat 2014 (28)

Više fotografija pogledajte u FOTOGALERIJI.

Fotografije: Karlo Sintić
Tekst: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email