Blagoslovljeno spomen-obilježje sv. Ivanu Pavlu II.

Po povratku s biskupijskog hodočašća na Trsat, 12. listopada 2014. u 15 sati, rijeka hodočasnika zaustavila se kod ulaza u Omišalj na otoku Krku gdje je podignuto spomen-obilježje svetome papi Ivanu Pavlu II.

Blagoslov kipa (2)

Sveti Ivan Pavao II., papa, 2003. godine je upravo sletjevši u zračnu luku na krčkom tlu, 5. lipnja, započeo svoje 100. apostolsko putovanje i treći posjet Hrvatskoj. Jedanaest godina kasnije, u godini proglašenja svetim Ivana Pavla II., Krčka je biskupija u suradnji s načelnicima općina otoka Krka i gradonačelnikom Grada Krka, realizirala dugo željeno podizanje spomen-obilježja na ovog velikog čovjeka koji je zadužio svijet a posebice hrvatski narod. Kip, u visini od 2,5 m, u bronci je izradio akademski kipar Vid Vučak. Iza kipa je zasađeno 7 stabala duda kao simbole sedam općina otoka Krka koje su poduprijele i pomogle ovaj projekt, a ispred njega je zasađeno zimzeleno grmlje koje svojim oblikom predstavlja otoke Krčke biskupije.

Blagoslov kipa (1)

Samom blagoslovu kipa prethodio je predprogram kojeg je vodio mons. Antun Toljanić ekonom Biskupije Krk i predsjednik odbora za podizanje ovog spomen-obilježja. Tijekom predprograma prigodnim su se riječima okupljenima najprije obratili autor kipa akademski kipar iz Velike Gorice Vid Vučak i krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić. Gospodin Vid Vučak izložio je ideje koje su ga vodile u modeliranju ovog spomen-obilježja. Već se na prvi pogled vidi da figura Ivana Pavla II. nije statična već odražava pokret – otkrivajući svima bitnu karakteristiku ovog sveca – pape hodočasnika koji je uvijek bio u pokretu i nosio blagoslov narodima. Isto se odnosi i na njegovu misnicu koja vijori pod naletom Duha.

Blagoslov kipa (3) 

Gospođa Dobrila Kraljić objasnila je pak simboliku koja je utkana u svaki detalj pripadajućeg okoliša. Uz simboliku nasada koje smo već prije naveli, arhitektica je objasnika i simboliku koncentričnih (polu)krugova – kamenih staza – koji se od lika Pape koji stoji podignut na valu šire prema narodu. Podsjeća to i na pjesmu koju je napisao upravo ovaj svetac „Krist jednom stane na žalu“. Također ti su krugovi napravljeni tako da ne čine hod po njima lagan, prejednostavan – simbolika je to Papinog životnog puta na kojem se susretao sa mnogim nevoljama i teškoćama.

Blagoslov kipa (5)

Prigodni pozdrav, u ime svi načelnika, uputila je zatim načelnica Općine Omišalj mr. sc. Mirela Ahmetović. Izrazila je radost što je ovo spomen obilježje na povijesni događaj dolaska sv. Ivana Pavla II. u naš kraj postavljeno upravo na terenu Općine Omišalj.

Vlč. dr. Anton Bozanić, omišaljski župnik i član Odbora, podsjetio je na Papin prolazak od zračne luke do omišaljske rive i ushit i uzbuđenje koje su vjernici dijelili zbog njegova dolaska i trećeg posjeta Hrvatskoj. Rekao je da ovo spomen-obilježje „označuje prisustvo osobe koja je dala pečat svjetskim zbivanjima i promijenila svijet te nama ostavila zalog“. Izložio je zatim proces razvoja ideje o postavljanju spomen-obilježja te naveo sve koji su sačinjavali odbor za njegovo postavljanje te one koji su taj projekt podržali i pomogli, bilo radovima bilo financijskom pomoću. Istaknuo je zatim: „U ovom kipu prepoznajemo stvarnost i simboliku: Papa nas vedro gleda, a oslonjen na križ, ispruženom nas rukom blagoslivlja. Njegov se lik ovdje doimlje poput jedra koje prkosi snažnoj buri, a znamo: otočani su tijekom povijesti uvijek razabirali odakle „vjetrovi pušu“. Papa ne stoji visoko poput nekih moćnika koji žele biti vidljivi, jer je on bio uvijek blizu ljudi, a ovdje je njegov kip postavljen tako da bude blizu običnom čovjeku, da ga se može rukom dotaknuti. Podnožje koje se pod njim lagano penje kao da nam želi reći kako on podiže naš duh i tijelo. Ispod njega je okruglo kamenje sa žala, koje nas podsjeća na stihove njegove pjesme: Krist jednom stade na žal tražeć ljude za velika djela… O, Bože, zar si pozvao mene, tvoje usne moje rekoše ime… U kipu svetoga Pape vjernici prepoznavaju nebeskog zagovornika, onoga kome se mogu utjecati, kome će se molitvom obraćati, pa ispod kipa čitamo: Sveti Ivane Pavle II., moli za nas!“

Blagoslov kipa (6)

Krčki biskup mons. Valter Župan istaknuo je kako je sv. Ivan Pavao II. bio čovjek koji je sve svoje tjelesne sile istrošio za ljude svijeta, i one najprezrenije. Posebno je pak zadužio hrvatski narod ne samo tako što ga je triput posjetio već i time što je prvi priznao neovisnost Republike Hrvatske i tako potaknuo i druge države da to učine. „On koji je toliko zavolio Hrvatsku neka je sada i dovijeka kod Boga zagovara.“

Uslijedio je zatim sam blagoslov spomen-obilježja.

Blagoslov kipa (9)

Više slika pogledajte u FOTOGALERIJI.


Fotografije: Karlo Sintić

Tekst: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email