Hodočašće žena na grob Marice Stanković

Svrha svakog hodočašća, kao što i sama riječ kaže, jest hodom (u našem slučaju putovanjem) častiti Boga. Zapravo to je povlašteno vrijeme u kojem, napuštajući svakodnevne obveze, nastojimo cijelo svoje biće (misli, riječi,dijela…) usmjeriti Bogu kako bi ga bolje upoznali a time više uzljubili. Isti je razlog hodočašća na grobove svetaca i mjesta njihova zemaljskog boravka. Da nam uvid u njihove živote posvjedoči Kristovu snagu, pomoću koje su oni savladali nadljudske probleme, potičući nas u vlastitom vjerskom hodu.

Samo hodočašće žena na grob službenice Božje, Marice Stanković ove je godine okupilo 120-ak žena. Krenulo se u ranojutarnjim satima, dva autobusa sa Krka a jedan iz Novalje. Osim hodočasnica iz gotovo svih župa otoka Krka i iz Novalje, sudjelovale su i hodočasnice iz Ćunskog, Nerezina, Malog Lošinja, pa čak i hodočasnice nastanjene izvan naše biskupije.

Hodočašće žena

Hodočasnice iz Krčke biskupije na grob Sl. Božje Marice Stanković

Putem je vladala radosna i molitvena atmosfera, gdje smo kroz priču vjeroučiteljice Mirjane Žužić, voditeljice Apostolata za duhovno majčinstvo žena Krčke biskupije „Marica Stanković“ mnogo saznali o životu i djelu Marice Stanković, napose o njenoj ulozi unutar Katoličke akcije u Hrvatskoj.

Potporu ovom hodočašću iskazao je i otac biskup, mons. Valter Župan, i osobno putujući autobusom. Tijekom putovanja naglašavao je važnost i ulogu žene u sveopćem Božjem planu, posebno istaknuvši nezamjenjivost žene u obitelji i društvu koja se temelji na komplementarnosti žene i muškarca. Također je pohvalio i potaknuo žene na duhovno majčinstvo, odnosno prikazivanja molitvi i žrtvi za konkretnog svećenika, te rastumačio takav oblik duhovnosti. Drugi pečat hodočašću dala su četvorica svećenika koji su hodočastili s. Marici zajedno sa ženama: mons. Antun Toljanić, vlč. Ranko Papić, vlč. Milivoj Guszak i vlč. Denis Žuškin.

Što se tiče samog puta, po dolasku u Zagreb, prvo smo otišli na groblje Mirogoj, kratko se zaustavili pokraj groba dr. Franje Tuđmana a zatim produljili do groba Marice Stanković gdje smo položili cvijeće i svijeću. Poslije zajedničke molitve ostali smo u kratkoj šutnji i osobnim molitvama. Slično smo učinili i na nekadašnjem grobu bl. Ivana Merza. Potom smo imali jedinstvenu priliku, posjetiti kuću u kojoj je svoje posljednje godine života provela Marica Stanković, i u kojoj je umrla, a sve dobrotom i susretljivošću vlasnika gosp. Zlatka Prkačina, koji nas je poslije obilaska sve počastio pićem, kavom i keksima.

Uputili smo se u svjetovni institut “Suradnica Krista Kralja” gdje nas je dočekala ljubazna voditeljica, kratko nam ispričala o Institutu, pohvalila naše šesto hodočašće te zamolila oca Biskupa da blagoslovi pripremljenu hranu, i privjeske koje je dobila svaka sudionica hodočašća.

Odmorivši se, zaputili smo se marijansko svetište u Remetama gdje nas je dočekao kapelan župe o. Danijel, te o. Vjenceslav, obojica donedavni stanovnici krčkog samostana oo. Karmelićana. Kratko su nas upoznali s poviješću svetišta i župe. Nakon što smo se zajedno pomolili, uputili smo se prema Kaptolu.

Hodočašće smo zaključili svečanom misom u Katedrali koju je predvodio naš Biskup. Osim nas, katedralu su ispunili hodočasnici župa u kojima je službenica Božja službovala kao učiteljica, te Suradnice Krista Kralja, kao i skupina mladih Križara koji žele živjeti duh Katoličke akcije. Biskup Valter Župan u propovijedi je istaknuo zaslužne žene iz Svetog pisma, poput Judite, Estere ali i Majke Terezije koje su svojim predanjem Bogu, molitvom i žrtvom postigle velike stvari povezujući sa njima i službenicu Božju Maricu Stanković, zaključivši da je ostvarenje svake žene moguće jedino unutar Božjeg promisla.

Nakon mise, puni dojmova krenuli smo za Krk. Povratak je ostao obilježen vrlo iskrenim svjedočanstvima hodočasnica zbog čega se ovaj pothvat isplatio, jer nam je probudio divljenje kakva su herojstva moguća u susretu Boga i čovjeka.

Filip Šabalja

Print Friendly, PDF & Email