U Krčkoj katedrali svečano proslavljena svetkovina sv. Kvirina

Koncelebriranim misnim slavljem koje je u utorak 4. lipnja u krčkoj katedrali predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak svečano je proslavljena svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije i Grada Krka.

Koncelebrirali su domaći biskup ordinarij mons. Ivica Petanjak, riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan, krčki biskup u miru mons. Valter Župan te još 64 svećenika i redovnika.

U pozdravnoj riječi mons. Petanjak je istaknuo: „Sveti Kvirin, naš nebeski zaštitnik, i ove nas godine okuplja i poziva da, poput njega, svoj život stavimo u službu Boga i bližnjega. Kroz cijelu povijest kršćanstva, mučenici zauzimaju posebno mjesto i posebno štovanje vjernika, jer za sva vremena ostaju primjeri hrabrosti, odlučnosti, ustrajnosti, ali i dobrote, praštanja i milosrđa – kreposti toliko potrebnih našem vremenu: s jedne strane jakost i srčanost, s druge blagost i razumijevanje.“ Pozdravio je zatim biskupe i svećenike, redovnike i redovnice, prisutne načelnike i gradonačelnike, te sve okupljene vjernike. Posebno se zahvalio mons. Josipu Mrzljaku koji se rado odazvao pozivu da predvodi ovu svečanost.

Mons. Mrzljak izrekao je i prigodnu propovijed. Kazao je kako smo svjesni stalne napetosti između društva u kojem živimo i u koje smo uronjeni ali i onoga što nam dolazi od vjere, odozgo; tu napetost osjećamo u svojim zajednicama, ali i u svojoj nutrini: živimo u svijetu, ali u Božjoj riječi želimo naći smisao svojega života. Onih koji se opredjeljuju živjeti za Isusa pa podnijeti i mučenje za Nj ima i danas, ali posebno su prva stoljeća, vrijeme kojem pripada i sv. Kvirin, obilovala tolikim istinskim i herojskim svjedocima i mučenicima. O njima ne znamo puno biografskih podataka, ali u memoriji Crkve zauvijek ostaju primjer i uzor našem životu. Ponekad nam je teško pojmiti kako su i to bili  obični ljudi koji su prolazili kroz život kao i mi, koji su imali svojih nedostataka i slabosti, ali su u odlučujućim trenucima prepoznali što je važno i za što vrijedi živjeti pa i umrijeti.
Danas se Crkvi spočitava kako njezin govor o čovjeku i životu, obitelji, o svetosti, djeluje arhaičan, nesuvremen, no Crkva je čuvateljica poklada vjere, onoga što nam je Isus predao i na što nas Duh Božji nadahnjuje. Tu nema odstupanja.
„Svatko od nas pozvan je živjeti po Božjoj riječi i pitati se kako se ona ostvaruje u našem životu, našim obiteljima. Pozvani smo slobodno prihvatiti ono što je ponekad teško pojmiti: uzeti svoj križ i poći za Isusom. No to je siguran put koji osigurava dolazak k svome cilju. Upravo to nam svjedoče životi svetaca.“
„Naš hrvatski narod već 14 stoljeća živi kršćansku vjeru i tradiciju i to je dobar temelj no u te temelje i mi moramo dograđivati, živjeti od vjere i svjedočiti svoju vjeru za one koji su oko nas ali i za buduće generacije. Vjera mora biti naše životno opredjeljenje, naš život, stvarnost, naša svakodnevica.“, zaključio je mons. Mrzljak.

Foto i tekst: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email