Hodočašće u Lurd – „Kraljice neba raduj se, aleluja!“

U vrijeme uskrsne osmine, od 11. do 14. travnja 2023. g., župa Krk je, u suradnji sa turističkom agencijom Aurea, organizirala hodočašće u Lurd. Na hodočašću je sudjelovalo 180 hodočasnika iz više župa otoka Krka, kao i grupica hodočasnika iz Cresa i Malog Lošinja. S nama su bili naši duhovni pratitelji: vlč. Zvonimir Seršić – voditelj hodočašća, preč. Slavko Zec, preč. Antun Toljanić i vlč. Jerko Valković.  U utorak 11. travnja u jutarnjim satima, charter letom iz zračne luke Rijeka, poletjeli smo prema Lurdu. Bio je to poseban doživljaj jer je za velik broj hodočasnika to ujedno bilo i prvo iskustvo leta avionom. Bilo nam je drago što je pilot bio naš otočanin, pa smo se nekako osjećali još sigurnije. Vrijeme od dva sata leta brzo je prošlo i začas smo se našli na francuskom tlu. Prijevoz do našeg smještaja bio je organiziran autobusima. Nakon smještaja u hotele, zaputili smo se prema Svetištu i Spilji ukazanja. U srcu smo nosili tolike. U prvom redu našeg krčkog župnika vlč. Antona Valkovića, od kojeg je i potekla inicijativa za ovo hodočašće, a koji nažalost, zbog bolesti nije mogao ići s nama. Zajednička sv. Misa u Bazilici Bezgrešnog začeća koju je predvodio vlč. Seršić i sudjelovanje u večernjoj procesiji sa svijećama duhovno su obilježili naš prvi dan boravka u Lurdu. Biti jedan među tisućama,  koji sa svijećom u ruci i „Ave Marijom“ na usnama korača oko Svetišta, bilo je prekrasno iskustvo svjedočenja svoje vjere, ali i primanja svjedočanstva drugih, pogotovo bolesnih i nepokretnih. Za ovo je hodočašće tiskan prigodni Vodič u kojem se nalazio plan hodočašća po danima, osnovni podaci o Lurdu i ukazanjima, križni put, te misna čitanja i tekstovi pjesama. Bilo nam je to od velike pomoći za aktivno sudjelovanje u zajedničkim točkama i lakše snalaženje u slobodnom vremenu.

Drugog smo dana sudjelovali na internacionalnoj sv. Misi u podzemnoj bazilici sv. Pia X. Niti različitost jezika nije bila prepreka da se euharistiju doživi jako i snažno, kao onu koja je izvor života. Upravo po Mariji, kako smo mogli čuti, dolazi se k Isusu. Toga je dana bila predviđena molitva križnog puta na brdu Kalvarija, kojeg smo zbog nepovoljnog vremena izmolili u bazilici sv. Pia X. Ići za Kristovim križem, sjediniti se s njegovom patnjom, na to su pozvani kršćani. Ovdje, na tlu koje je dotakla Njegova Majka, mi hodočasnici, kao da smo to doživjeli još jače. Otkrivali smo jedan novi smisao trpljenja pronalazeći unutarnji mir.

Trećeg je dana bila organizirana sv. Misa u kapeli sv. Josipa. Mnoge su molitve ovih dana bile u našim hodočasničkim srcima. Želja za  zdravljem, duhovnim i tjelesnim.  Upravo ova sveta misa bila je prigoda da u vjeri predamo Bogu sve bolesti, naše i onih koje smo cijelo vrijeme nosili i prikazivali. Preč. Toljanić u propovijedi je uputio prigodnu riječ. Marija je ona na čiji je zagovor njezin Sin činio čuda. I danas ih čini, ozdravlja, upravo po Mariji. Mnogi su hodočasnici koji su za to bili spremni, na ovoj svetoj Misi primili sakrament bolesničkog pomazanja. I dok smo slušali riječi „Ovim svetim pomazanjem i preblagim milosrđem…“ zaista smo osjetili prisutnost Duha koji nas pridiže od naših grijeha i bolesti. Imali smo slobodno vrijeme za obilazak Bernardičine rodne kuće, – mlina u kojem je obitelj živjela, muzeja, kompleksa svetišta, umivanje u bazenima sa blagoslovljenom vodom, sudjelovanju na euharistijskom klanjanju, večernjoj procesiji.

Četvrtog i posljednjeg dana našeg hodočašća ustali smo ranije nego obično, kako bismo slavili Sv. Misu u Spilji – mjestu Marijinog ukazanja Bernardici. Dok se budila zora novog dana i u nama se budila neka nova nada, unatoč kišnim kapima koje su padale. Ništa nije moglo umanjiti svetost mjesta i trenutka. Ovu sv. Misu je predvodio i na njoj svoju prigodnu riječ uputio preč. Zec. Prepoznati Uskrsloga po lomljenju kruha i danas je zadatak nas vjernika. Nakon Sv. Mise uputili smo se u kapelu sv. Kuzme i Damjana kao bi zajednički izmolili krunicu.  Ostatak vremena zadnjeg dana našeg boravka u Lurdu proveli smo po vlastitom izboru. Neki kod spilje, drugi kod vode, treći pak tražeći još neke suvenire. U srcu uvijek ista želja i nakana. Da Marija pohodi i blagoslovi ne samo nas nego i one koje smo nosili. Ponovno smo se autobusima vozili do zračne luke. Zadnji pogled na Lurd. Osjećaji pomalo pomiješani. Žaljenje što odlazimo i odvajamo se od ovog svetog mjesta, a u srcu ipak želja – susresti se s onima koji su kod kuće. I ne samo susresti, nego i prenijeti dio onoga što smo doživjeli i primili. Dodir Neba. Ne neba kojem smo bili bliži dok smo letjeli avionom, nego onog Neba zbog kojeg vrijedi živjeti, trpjeti i voljeti, poput Marije. Bogu hvala za ovo lijepo hodočašće i svima onima koji su unijeli sebe da bi se moglo ostvariti.

vjeroučiteljica Vesna

Print Friendly, PDF & Email