Jednadžbe s više nepoznanica

Glačanje – 0,5 sati
Zaostalo glačanje – 1,5 sati
Pranje i slaganje rublja – 1 sat
Kuhanje – 3 sata
Suđe – 1 sat
Posao – 8 sati
Zaostali posao – 16 sati
Čišćenje – 2 sata
Zaostalo čišćenje – 4 sata
Ukupno: 37 sati
Neće ići, trebalo je biti 24. A bilo bi dobro dodati i šest sati spavanja, to je onda već 43.
A gdje je vrt? Dobro, njega ćemo danas ostaviti po strani.
Gladni i prljavi ne možemo biti, ali možda danas možemo biti izgužvani. To su dva sata manje. Ukupno 41 sat, opet ne ide.
Zamolit ću druge da mi pomognu: 36,5 sati.
Zamolit ću druge da mi danas preuzmu sve kućanske obaveze: 30 sati. Idemo ispočetka.
Upravo sam se sjetila da sam izostavila muža i djecu. Koliko je to sati? Trebalo bi biti dovoljno sati da im se mogu u miru posvetiti. Dobro, stavit ću“x“ u jednadžbu, pa ću najprije vidjeti što ću s onim fiksnim vrijednostima.
Ne, ne, ispočetka. Jer, što je s djedovima, bakama, rodbinom, susjedima, poznanicima? Da ih uguram u pola sata? A da budem bezobrazna i dam im 15 minuta? Ne može. Označit ću ih s „y“.
Samo malo! U jednadžbi nema Boga! I on je ostao po strani. Koliko sati dati njemu? Ni na to nije lako odgovoriti. Pripisat ću mu, dakle, varijablu „z“, pa ću kasnije vidjeti.
Kada podvučem crtu, ostaje mi 30 sati plus tri nepoznate varijable. Da ne spominjem da u cijeloj svojoj satnici nisam ni marendala niti oprala zube. Ispočetka.
Matematika ne ide, treba nam neka druga taktika. Umjesto nepoznatih varijabli, u jednadžbu treba ubaciti magarce i kokoši. To je dobra starinska taktika koja uvijek funkcionira. Jeste li čuli za onu izreku „ustati s kokošima“? Treba ustati prije kokoši. Ustati zaista rano i početi raditi, a kada mislimo da je nešto neizvedivo, nastavljati dalje tvrdoglavo i uporno kao magarci. Mislim da sam našla svoje rješenje, dobru staru formulu koja se već pokazala uspješnom.
Jeste li zamišljali da će biti roditelj biti tako teško? Jeste li zamišljali da će vaše zanimanje ili zvanje jednoga dana postati zaista hrabar odabir? Jeste li ikada pomislili da će jednoga dana biti roditelj i raditi izgledati neizvedivo? Da ste to znali, možda biste se prije svega toga bolje pripremili. Možda biste išli na kondicione treninge, u teretanu, na obuke, tečajeve, savjetovanja, povećanje mentalnih kapaciteta, brzo čitanje, lakše učenje, psihološke vježbe, vježbe samokontrole, samopomoć u kriznim situacijama.
A možda i ne biste. Možda biste ujutro svejedno sjeli za stol, prekrižili se, lijepo zamolili Boga da vam ne zaboravi biti blizu i popili svoju kavu.
Ne znam koja je vaša taktika, ali ja sam ovaj put ipak odustala od matematike i odlučila se za tvrdoglave magarce i ranoranilice kokoši. Ustajem rano i pijem svoj kakao hrabro misleći kako ću i danas dati sve od sebe.
Neće ići. Zaboravila sam pitati Boga da mi danas bude blizu. Idemo ispočetka.

Ivana Prah

Print Friendly, PDF & Email