Konzervativna sredina s jakim utjecajem Crkve?

Nedavne nedjelje u večernjem terminu HTV je na svojem 2. programu emitirala dokumentarni film “Sunčevi misteriji”. Moram priznati, nad tim sam se dokumentarcem jako zamislila. Usput, možete ga pronaći i na youtubu. Film uglavnom govori o sunčevim izbačajima koji se povremeno događaju, i koji u povijesti nisu štetili našoj zemlji, ali danas bi to zbog razgranate mreže električne energije moglo biti drugačije. Mogli bi nas jednostavno vratiti u Srednji vijek, bez struje na čiji povratak bismo čekali godinama. Kažu da bismo se vratili sječi drva (jasno, oni koji bi znali, mogli i imali drva). I zaključuje se kako nije pitanje hoće li se dogoditi, nego samo kada će se dogoditi. I mislim u sebi: Bože kako smo sićušni, kako nesposobni uza sve znanje koje posjedujemo a o tehnologiji da i ne govorimo, kada su u pitanju svemirska prostranstva. No, tješi me jedna molitva Crkve: “Svemogući Bože u tvojoj su ruci svemirska prostranstva i srca ljudi…”

Iste večeri od prijatelja saznajem o lezbijskom sklapanju životnog partnerstva na našem otoku. Surfam internetom da se uvjerimo Oči mi zapinju na izjavu koju je jedna “mladenka” dala za Dnevnik. Kako je Marial Prota u javljanju uživo s vjenčanja za Dnevnik HTV-a rekla novinaru Ranku Stojancu, da su izabrale upravo Punat, jer je tu kod bake provela svako ljeto, ali i kako bi “ohrabrile i druge i malo isprovocirala konzervativnu sredinu”. Iako ju je novinar u svom živopisnom javljanju, između ostalog, pitao i “jesu li svjesne koji teret nose u ovoj zajednici?”, koju je opisao kao “konzervativnu sredinu s jakim utjecajem Crkve, a znamo što Crkva misli o gej populaciji i njihovoj vezi”, Marial mu je rekla kako “nisu imale nikakvih problema”. (preuzeto s portala)

Konzervativna sredina s jakim utjecajem Crkve? Zar smo to mi, kršćani na ovom otoku? Što to za medije znači? Da bismo trebali pograbiti kamenje i bacati ga na njih, podignuti protestne transparente po cijelom otoku? Željeli su nas isprovocirati i to je u redu. A ako ja ovdje crno na bijelom iznesem svoje stajalište o tome, onda ću biti proglašena diskriminatoricom i netolerantnom osobom? Crkva je odavna rekla svoje mišljenje. Ne osuditi nikoga. Osuditi grijeh, a ne grešnika. Dakle, o čemu oni to onda raspredaju na središnjem Dnevniku? Ne, nije me to iznenadilo. Više bih rekla da su me ražalostile izjave o podršci .mladenkama” koju su im dali rodbina, prijatelji, … A svi smo kršćani, zar ne? Što nas je zavelo: čar mjesta, lijepe haljine, djevojke koje se vole … ? I mislim, da se to u mojoj obitelji događa, ne bih mogla nikome zabraniti, nikoga mrziti, ali mogla bih reći i rekla bih da se s time ne slažem. “Par” ima u planu roditi djecu, zasnovati obitelj. A tko će tu djecu pitati za njihova prava, za prikraćeno djetinjstvo bez oca, uz dvije majke. Pa ako, (ne) daj Bože, dođe do rastave, što će biti s djecom? Ne, doista ne želim nikoga vrijeđati, ne bih nikada javno nikoga sudila, želim samo imati pravo biti kršćanka. Nitko me ne može natjerati da mislim kako se je na našem otoku dogodilo nešto dobro što nam je bacilo “vjetar u leđa”, nešto moderno, napredno … Ja ću i dalje Bogu zahvaljivati što mi se srce slaže s načelima koja su zapisana u njegovoj vječnoj Riječi, što sam živa još uvijek unatoč mogućnosti da me već sutra nema. Zahvaljivat ću mu da mi je dao mogućnost pristupati Stolu Gospodnjem i hraniti se Kruhom života. I žalit ću one dvije “mladenke” koje su, ako su kršćanke, tu mogućnost same sebi oduzele. I molit ću ga da se smiluje našoj bahatosti, samouvjerenosti i osjećaju svemoći … i da se smiluje tisućama izbjeglica, te nas oslobodi zla …

M., konzervativna kršćanska

Print Friendly, PDF & Email