Krčki biskup za Ivanju prvi put posjetio Vrbnik

Vrbnik je na poseban način proslavio rođendan svoga nebeskoga zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, budući da je otac biskup, mons. Ivica Petanjak, prvi put posjetio našu župu i predvodio doista svečanu euharistiju u koncelebraciji s osamnaest svećenika. Vrbničani i gosti radosno su i otvorena srca dočekali dragoga gosta u potpuno ispunjenoj crkvi.

Ivanja u Vrbniku

Župni zbor je euharistijsko slavlje započeo prigodnom Himnom sv. Ivanu, a s posebnom je radošću kantal staroslavensku mašu i uz uvijek nam drage zvuke sopel zajedno s pučkim pjevačima stati vrbnički napjev Blagdan sveti jur dospije.

Vrbnički župnik Tomislav Crnović u uvodnom je pozdravu u ime svih župljana
biskupu Petanjku izrazio čestitke prigodom imenovanja za krčkog biskupa, dvadeset i pete obljetnice misništva te imendana.

Predvoditelj euharistije u svojoj propovijedi prigodno je u središte razmatranja postavio sv. Ivana. Govorio je o važnosti njegova života za nas kršćane u pripremi puta dolasku Isusa Krista te spomenuo da je on jedini svetac kojemu osim dana smrti slavimo i rođendan. Posebno je potaknuo mlade obitelji na važnost priprema kod prihvaćanja i očekivanja novih života.

Pri završetku misnog slavlja oca biskupa je u ime Župskoga pastoralnoga vijeća i čitave župe pozdravila Matija Trinajstić Božić između ostalog rekavši daje Vrbnik kroz svoju dugu povijest sve do današnjih dana bio vjeran Bogu poput biblijskog Grada na Gori o čemu svjedoče mnoga svećenička zvanja, svećenici glagoljaši i vrijedne glagoljske knjige koje su ostavili u baštinu budućim pokljenjima i dodala: “Plejadi časnih krčkih biskupa sada ste se priključili i Vi. Svojim ćete radom u našoj biskupiji stvarati i pisati njezinu sadašnjost i njezinu budućnost, unoseći u naše župe i među nas župljane svoj duh, svoje poglede na život, smjernice i orijentire te ljubav i razumijevanje sukladno današnjem vremenu.”

Prigodom Dana općine Vrbnik, krčkom biskupu se obratila općinska načelnica Marija Dujmović Pavan te mu čestitajući naglasila: “Ako ste dolazeći k nama ovim kamenitim, uskim ulicama, makar i na trenutak osjetili tjeskobu i zatvorenost, vjerujte, ovaj je grad, baš kao što su i naša srca, širom otvoren poput Vaše slavonske ravnice za sve koji štuju odanost našoj tradiciji, jer tradicija je ovdje vječna novost, događa se kao legitiman prijepor konzervativnog i progresivnog.”

Najmlađi župljani darovali su biskupu Ivici osim cvijeća, Detalj iz II. Vrbničkog misala pisan glagoljicom, “Vesperal”- osuvremenjeno izdanje staroslavenskih večernji i drugih molitava te košaricu proizvoda vrijednih ruku Vrbničana.

Svečano misno slavlje završilo je pjesmom Majko naša, nakon čega je nastavljeno već tradicionalno druženje uz pogaču i tanec po starinsku na Vrbničkoj placi.

Marija Trinajstić Božić

Print Friendly, PDF & Email