Ljetni rad s djecom i mladima u Oazi Kraljice mira Župe Krk

U ljetnom kampu župe Krk „Oaza Kraljice mira“ u ljetnim se mjesecima izmjenjuju grupe djece i mladih na višednevnom duhovno – rekreativnom ljetovanju. Za ovo je ljeto u planu boravak s 5 različitih, dobnih i interesnih skupina djece od 3. do 8. razreda.

Na Dan državnosti Republike Hrvatske, 25. lipnja o. g., posjetila nas je dramska skupina djece „Ozana“ iz Visokog pokraj Novog Marofa. Došli su u lijepom broju; 27 djece i 18 odraslih s prof. Tiborom Martanom, voditeljem dramske družine.

U trenutku susreta u Oazi je boravila skupina djece – dio dječjeg pjevačkog zbora „Kapljice“ župe Krk sa župnikom vlč. Antonom Valkovićem, te vjeroučiteljicama Vesnom Avsec i Mirjanom Žužić.

Naši su gosti krenuli od kuće vrlo rano, već u oko 5 sati ujutro, da bi u Krk došli oko 9,30 sati. Nakon dobrodošlice domaćina te kratkog razgledavanja kampa, druženje smo započeli uz osvježenje u dubokoj hladovini, jer su ljetne temperature dosizale visoke vrijednosti. Nakon predaha, uslijedio je „službeni dio“ u kojem su naši gosti prezentirali svoj dramski rad prikazujući nam dvije predstave o bl. Graciji iz Mula, te o službenici Božjoj Marici Stanković. Isječci iz njihovih života u živopisnom su nastupu dirnuli sve nas domaćine u srce. Topli pljesak izrazio je dubinu doživljaja i sve pohvale mladim glumcima. No, gosti nisu došli „praznih“ ruku. Uručili su nam sliku – portret Marice Stanković, rad samouke slikarice Marije Habunek Brckan iz Breznice s kojom ova dramska skupina surađuje. Vjeroučiteljica Mirjana je u zahvali istaknula da već postoji mjesto gdje će nas ova draga slika trajno podsjećati na lijepo provedeni zajednički dan kao i obostrano prijateljevanje sa s. Maricom, a to je vjeronaučna učionica u Osnovnoj školi u Krku.

Gosti su nam zatim recitirali i pjevali na zagorskom narječju, govorom toliko bliskim s. Marici. Ništa čudno, kada je njezin otac bio iz njihova kraja! Tako je i nama Primorcima načas bilo kao da nismo doma, nego u drugom kraju Domovine. No, nismo ni mi „ostali dužni“. Zauzvrat smo, kao domaćini, otpjevali našim gostima ponešto iz svog repertoara, pa se je druženje nastavilo u ugodnom raspoloženju. I da to ne bude sve, a već je i ovo bilo puno, gosti su nas obradovali prigodnom radionicom kulturno – umjetničke udruge „Magda i Luisa“ iz Madžareva u kojoj su nam pokazali kako izraditi cvijeće od krep – papira u čemu su doista umjetnici.

Zajednički objed u prirodi, ima li štogod ljepše za poželjeti? A potom su nas naši gosti napustili na nekoliko sati da potraže osvježenje u moru, jer tko bi došao na more, a ne okupao se pri ovim vrućinama?

U povratku su nas došli pozdraviti, malo se iznova okrijepiti, pa na put doma. U skoro vrijeme, obećali smo, uzvratit ćemo posjet…

Ljetovanje se nastavlja, te u Oazi nakon grupe djece završenog 4. i 5. razreda, borave ministranti župe Krk, te muški članovi dječjeg zbora „Kapljice“. Nakon njih doći će ovogodišnji krizmanici i mladi, a na kraju djeca završenog 3. razreda.

Hvala Bogu i našoj nebeskoj Majci kojoj je Oaza posvećena za sve lijepe trenutke molitve, igre, te radnih dijelova koji djeci obogaćuju duge i tople ljetne mjesece.

Mirjana Žužić

Print Friendly, PDF & Email