Mlada misa vlč. Franka Markulića u Barbatu

– prva mlada misa na Rabu nakon 50 godina

Žar ljubavi koja se ostvaruje i čuva jedino u poniznosti!

Barbat je 5· srpnja osvanuo u iznimnom duhovnom ozračju iščekujući svečanost mlade mise svoga sumještanina vlč. Franka Markulića. Rastom stupnjeva vrućeg ljetnog dana, povećavalo se i raspoloženje i uzbuđenje velikog mnoštva koje se slijevalo prema njegovoj rodnoj kući da bi podijelili radost događaja. Kad je stigla i njegova duhov- na obitelj – svećenici, bogoslovi i časne sestre, vlč. Franko se, ispraćen dirljivim roditeljskim blagoslovom, u nepreglednoj procesiji zaputio prema župnoj crkvi sv. Stjepana gdje ga je također dočekao veliki broj vjernika.

Po ulasku u crkvu, vlč. Markulić je svoje poslanje preporučio kratkom posvetnom molitvom zagovoru pred kip om MB Karmelske. Uz tople pozdrave u svoje i u ime svih svećenika, župljana i gostiju, prigodnu uvodnu riječ uputio je župnik Barbata vlč. Ivan Katunar. Uz riječi podrške i lijepih želja, izrazio je veliku radost zbog ovog dana za pamćenje i povjerio mu Božji narod da ga povede u misno slavlje.

Mlada misa Franka Markulica

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Barbata u narodnim nošnjama, roditelji su sudjelovali prinošenjem darova kruha i vina do oltara, a propovijedao je mladomisnikov prijatelj don Josip Radić, svećenik Zadarske nadbiskupije. Propovjednik je naglasio kako Bog ostaje uvijek vjeran u svom veličanstvenom naumu da čovjeka spasi po Čovjeku te želi i računa na našu suradnju. Kao što je tražio od proroka da propovijedaju njegovu ljubav i pozivaju na obraćenje, to traži i od nas danas. Svećenik je pozvan govoriti jednu
jedinu Istinu: Bog te stvorio i on te voli. Isus Krist sin Boga sišao je među ljude, on je put u Nebo. Nadalje je govorio o vremenu našeg života kao milosnom daru i prilici da postanemo Božja djeca za vječnost. Sreća je našim ljudskim mehanizmima neostvariva – to je dar živoga Boga. Živimo u vrijeme kad je čovjek zapustio traženje milosti od Boga jer nemamo vremena. Imamo vremena za tjelesno i materijalno, ali ne i za dušu. Stavimo Boga i dušu u središte svog života. Ne treba zapustiti tjelesno, ali se ne ni fokusirati samo na tijelo, već postići ravnotežu u svom životu. O svećenikovom posredovanju ovisi otvorenost ljudi prema nadnaravnom i plodnost sakramenata. Duše koje nose milost, najvažnije su za naš život. – istaknuo je propovjednik.

IMA SMISLA BITI SVEĆENIK, SVEĆENIŠTVO JE NADNARAVNA TAJNA.

Obraćajući se mladomisniku rekao mu je da Bog od njega prvenstveno traži najpotrebniji dar – žar ljubavi koja se ostvaruje i čuva jedino u poniznosti – iskrenoj, stvarnoj i dubokoj, da bi ga Bog preko njega darivao i drugima. Govoreći o svećeničkom poslanju istaknuo je i kako valja srušiti most svojih osobnih ambicija ovome svijetu, jer svećenik je žrtva ljubavi. Ima smisla biti svećenik, svećeništvo je nadnaravna tajna … “Moli se za nas i za sebe da nam Bog bude u središtu života, da budemo svjetlo ovome svijetu, na spasenje ovoga svijeta”, zaključio je propovjednik don Radić.

Na koncu misnog slavlja mladomisniku se najprije obratio vlč. Petar Kordić ne krij ući sreću kako je i rekao što su mu molitve nakon pedeset godina uslišane da i on dobije svog nasljednika. U ime župljana dirljivim govorom uz najljepše želje, čestitala mu je gđa Ružica Kaštelan. Mladomisnik je na posljetku svima od srca zahvalio na bodrenju, praćenju i molitvama na njegovom putu do svećeništva.

Brankica Pahljina

Print Friendly, PDF & Email