Na svećeničkom sastanku predstavljen Zdrug katoličkih skauta Hrvatske

U srijedu 7. studenog u Krku je održan plenarni sastanak svećenika i redovnika Krčke biskupije. Susret je započeo u katedrali pokorničkim bogoslužjem i klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Nagovor je održao vlč. Mate Žic koji je, oslanjajući se na pročitanu Božju Riječ, istaknuo okupljenima poziv da budu svjetlo svijeta ali i da hod u svjetlosti znači rast u zajedništvu, osobni susret s drugime, razumijevanje i nadopunjavanje. Također, svjetlo vjernika oslikao je slikom uljanice koja neće svijetliti ako se ulje ne nadoljeva, što pretpostavlja ustrajnost i stalnost u molitvi. Pozvao je svećenike da budu otvoreni za svoje vjernike, na raspolaganju potrebnima i tako donose svjetlo Kristovo u njihove živote.
Sudionici su se zatim preselili u dvoranu Biskupije gdje je središnje predavanje održao vjeroučitelj Marin Miletić, predsjednik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. G. Miletić predstavio je djelovanje ove udruge od njezinih početaka u župi sv. Križa na Srdočima prije 16 godina do današnjih dana kada djeluju u 11 biskupija i okupljaju čak 1270 aktivnih članova. Ova udruga okuplja mlade raznih dobi, od osnovnoškolske do studenata, njegujući njihov rast u zajedništvu, vjerskom sazrijevanju i crkvenoj zauzetosti te socijalnoj i ekološkoj osjetljivosti. Uz redovita okupljanja, duhovne obnove i hodočašća, organizira niz projekata kao što su: ljetovanja za siromašnu djecu Srebrenice, Slavonije i napose Vukovara, dvotjedno ljetovanje na pustom otoku Zmajanu, odlazak na Dan sjećanja u Vukovar… Mladi su aktivno uključeni i u djelovanju Skautskog Internet radija, ali i u raznim volontiranjima i radu s potrebitima: beskućnicima, siromašnima, starijima i nemoćnima… U njihov program uvijek su uključeni i svećenici, a molitva i sv. misa okosnice su svih okupljanja i druženja. Značajno je i da je ova udruga otvorena svima, bez obzira za nacionalnu i vjersku pripadnost ili životni milje iz koje dolazi i probleme s kojima se mlada osoba suočava. Štoviše, u ovoj se udruzi potiče njihovo zajedništvo, zdravo sazrijevanje i otkrivanje talenata i posebnosti koje su im vlastite i dragocjene kako za njih same tako i za društvo u kojem žive. Usko surađuju s nad/biskupijama, crkvenim i raznim civilnim udrugama te hrvatskom vojskom.
Predavač je zatim odgovarao na pitanja sudionika te objasnio kako dolazi do okupljanja i organiziranja novih ogranaka Skauta.
U nastavku susreta, okupljene je s predstojećim aktivnostima upoznao povjerenik za pastoral mladih vlč. Marin Hendrih.
Biskup Ivica zahvalio se predavaču te predvodeći zajedničku molitvu završio ovo svećeničko okupljanje.

Irena Žužić

 

 

Print Friendly, PDF & Email