U Krku održana duhovna obnova za žene

U subotu 10. studenog u Krku, u organizaciji Apostolata žena za duhovno majčinstvo, održana je duhovna obnova za žene. Program se odvijao u prostoru Osnovne škole u Krku, a započeo je predavanjem mr. Zvonimira Seršića na temu „Ruke“. U svom predavanju oslanjao se na Sveto Pismo, a posebno na umjetnička djela koja prikazuju Božje djelo stvaranja i spasenja.

U početku vlč. Zvonimir, prezentirajući dva, od mnogobrojnih mozaika iz katedrale u Monrealu, pokazuje kako se i samog Boga prikazuje kako radi svojim rukama. Prvo je Božje djelo djelo  stvaranja i kreiranja sklada i smisla tamo gdje bi inače bila tama i kaos. On tu djeluje kao jedan Bog ali kao zajedništvo triju Božanskih osoba; djeluje iz svoje mudrosti, po svojoj Riječi. Bog svoje ruke polaže i blagoslivlje. Svoje djelo Bog zatim predaje ljudima i po njima nastavlja svoje stvaranje i svoj blagoslov. Posebno mjesto tu zauzimaju ruke svećenika po kojima na ljude prenosi svoj blagoslov, a po sakramentima daje božansku snagu i izgrađuje novi život.  Slično se može iščitati iz mozaika koji prikazuje stvaranje svjetla.

Sa freske koja se nalazi u Sikstinskoj kapeli predavač izdvaja detalj stvaranja čovjeka – trenutak kada čovjeku Bog predaje život. Ponovno je naglašena mudrost Boga Oca po kojoj stvara i daje život. U nastavku vlč. Seršić ukazuje na psalam 31 u kojem se svjedoči Davidovo povjerenje i predanje života u Božje ruke. Za kraj, predstavio je djelo iz 17. stoljeća Georgesa de La Tour „San sv. Josipa“. Bog se tu objavljuje i stvara preko anđela koji pak govori i usmjerava na Boga. I ta nam slika, zaključuje vlč. Seršić, priziva u svijest svećeničke ruke koje nam prenose Božju poruku i pokazuju na Njega.

Uslijedila je radionica a zatim i slavlje sv. mise u crkvici Majke Božje od Zdravlja.

U prigodnoj propovijedi vlč. Zvonimir govorio je o Isusovoj pouci o nepoštenom bogatstvu odnosno nepoštenom upravitelju kojeg Isus uzima kao poticaj učenicima da budu još snalažljivi u postizanju duhovnog bogatstva odnosno u izgradnji Kraljevstva Božjeg i usmjerenost na vječnost.  Često se usmjeravamo na zemaljskome i zarobljeni smo jednom pa drugom takvom okolnošću. Pozvani smo usmjeriti pogled na Boga i s povjerenjem se prepustiti njegovim planovima.

Druženje je zaključeno zajedničkim objedom i razgovorom o predstojećim planovima za ovaj pastoral.

Print Friendly, PDF & Email