Najava: Međunarodni znanstveni skup “Glagoljaštvo – baština, tradicija, inovacija”

Hrvatsko glagoljaštvo, kao jedinstveni odvjetak ćirilometodske baštine među Hrvatima, jedna je od temeljnih sastavnica hrvatskoga kulturnog identiteta i jedan od najbogatijih segmenata hrvatskoga doprinosa europskoj kulturnoj povijesti.

Više od tisućljeća dugoj hrvatskoglagoljskoj povijesti posvećen je međunarodni znanstveni skup »Glagoljaštvo – baština, tradicija i inovacija« (https://stin.hr/glagoljastvo2022/), koji će se održati u Krku na otoku Krku, kolijevci hrvatskoga glagoljaštva, od 20. do 22. listopada 2022. godine.

Skup je organiziran u povodu 120. obljetnice osnutka Staroslavenske akademije u Krku i 70. obljetnice postojanja njezina sljednika Staroslavenskoga instituta u Zagrebu (https://stin.hr/), središnje hrvatske akademske ustanove za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva.

U tri radna dana 78 znanstvenika iz 12 zemalja (Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke, Bugarske, Makedonije, Rusije, Austrije, Njemačke, Švedske, Italije, Vatikana i SAD-a) predstavit će rezultate svojih najnovijih istraživanja o hrvatskoglagoljskoj i široj ćirilometodskoj baštini. Nema sumnje da će i ovogodišnji slavljenički skup, kao i oni prije njega (1992., 2002., 2012.), otkriti nove dosege hrvatskih glagoljaša, rasvijetliti dubinu njihove uronjenosti u (crkveno)slavensko, mediteransko i europsko kulturno nasljeđe te pružiti uvid u potencijal njihove baštine u sadašnjosti i budućnosti.

Skup uživa visoko pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora te financijsku podršku Grada Krka, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranske županije.

Organizatori su skupa Staroslavenski institut, Krčka biskupija, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu te Slovanský ústav Akademie věd České republiky.

> preuzmi PROGRAM

> PROGRAM I KNJIŽICA SAŽETAKA

Print Friendly, PDF & Email