Održan prvi susret krizmanika otoka Raba

U subotu, 1.10., na  Rabu je održan prvi susret krizmanika cijelog otoka. Prva župa domaćin bila je župa Uznesenja BD Marije u gradu Rabu. Susret je započeo u 9 sati okupljanjem ispred župnog. Unatoč kiši koja je ujutro padala, susretu je prisustvovalo oko 90 krizmanika. Kako se u mjesecu listopadu obilježavaju Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, zamišljeno je da i tema susreta bude kruh i to onaj Kruh koji je nama kršćanima najvažniji, a to je Kruh života.

Vlč. Saša Malović zaželio je dobrodošlicu prisutnim krizmanicima, župnicima, vjeroučiteljima i župnim animatorima. Nakon zajedničke molitve i uvodnih riječi u kojima je velečasni predstavio tijek susreta, krizmanici su bili podijeljeni u dvije grupe.

U prvoj grupi krizmanici su prisustvovali radionici u kojoj su voditelji bili vjeroučitelji Nino i Kristina Kordić. Tema radionice je bila „sv. Hildegarda i hrana kao lijek“. Vjeroučiteljica Kristina je ispričala krizmanicima kratak životopis ove zanimljive svetice koja je bila poznata kao jedan od najvećih umova svoga doba. U svojim spisima je ostavila mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže razne namirnice. Jedna takva namirnica je i pir i brašno od pira. Nakon što je vjeroučiteljica pokazala kako umijesiti zdrave kiflice od pira, krizmanici su se i sami prihvatili posla i umijesili kiflice koje smo nakon ručka svi zajedno pojeli.

Druga grupa se uputila u samostan sv. Andrije kod naših dragih benediktinki. Tamo ih je dočekala madre Zrinka koja im je ispričala kako je to živjeti u samostanu, govorila je i o radosti molitve, o čudotvornoj Gospi Rapskoj i našem zavjetnom blagdanu Križima. Časna Benedikta je govorila o svom pozivu, a časna Skolastika je pokazala kako se prave hostije.

Nakon završetka radionica, uputili smo se u katedralu gdje su krizmanici ukratko jedni drugima ispričali svoje dojmove. Vlč. Saša je govorio o važnosti euharistije nakon čega je uslijedilo kratko klanjanje pred Presvetim, molitva i pjesma.

Krizmanici su imali prilike igrati i razne stare igre u kojima su pokazali svoj natjecateljski duh, ali i timski rad. Tako su se natjecali u vrećama, vozili u karijolama i povlačili uže. Igre smo završili podjelom pehara koje su pobjednici odnijeli u svoje župe.  Susret je završio nakon ručka u 14 sati.

Nadamo se da će ovakvi susreti postati praksa na našem otoku i da će zaživjeti među sadašnjim krizmanicima, ali i onim generacijama koje tek dolaze.  Najavljen je već i sljedeći susret u župi Sv. Petra apostola u Supetarskoj Drazi.

Sanjin Badurina – Piloto

Print Friendly, PDF & Email