Obilježena 95. obljetnica smrti sluge Božjega Antuna Mahnića

Četiri biskupa, četrdesetak svećenika, veliki broj redovnika i redovnica te mnoštvo vjernika sudjelovalo je u euharistijskom slavlju kojim je u ponedjeljak, 14. prosinca, u katedrali Uznesenja Marijina u Krku obilježena 95. obljetnica smrti sluge Božjega Antuna Mahnića.

U ovoj Godini milosrđa imamo i u biskupu Mahniću lijepi uzor i zagovornika!

IMG_5114

Misu je predvodio mons. Metod Pirih, koparski biskup u miru na hrvatskom jeziku, a koncelebrirali su koparski biskup mons. dr. Jurij Bizjak, mjesni biskup mons. dr. Ivica Petanjak, te svećenici iz Krčke i drugih hrvatskih biskupije i koparske biskupije, među njima i župnik Mahnićeve rodne župe Štanjel vlč. Anton Požar. Prisustvovali su i krčki biskup u miru mons. Valter Župan, redovnici i redovnice otoka Krka koji su se tog dana susreli u Godini posvećenog života, te bogoslovi biskupskog sjemeništa Ivan Pavao II. iz Rijeke koji su došli sa svojim rektorom mons. Sanjinom Francetićem. Predvoditelj slavlja mons. Pirih se za vrijeme mise služio originalnim pastirskim štapom (relikvijom) sluge Božjega Mahnića.

Propovijedao je biskup Bizjak koji je, nakon pozdrava žiteljima otoka Krka, „štovateljima Marije na nebo uznesene“, te subraći biskupima, svećenicima i IMG_5111redovnicima i redovnicama, zahvalio Gospodinu „za mnoge milosti, koje smo zagovorom sluge Božjeg Mahnića primili, njegujući međusobne prijateljske odnose te gajimo bratski suživot dvaju susjednih naroda“.
Podsjetio kako su se prethodnog dana u cijelom svijetu otvorila Sveta vrata, vrata Gospodnjeg milosrđa. „Sluga Božji biskup Anton nije toliko znan kao biskup milosrđa i miline, više je poznat kao biskup odlučnosti i strogosti, kao biskup pravednosti i kao zahtjevan biskup. Biskup oštre riječi i tvrde ruke. I obično, kad skupa čujemo riječi pravednost i milosrđe kao dvije kreposti, nekako nam ne idu zajedno ili potpuno isključuju jedna drugu: ako si milosrdan nisi pravedan, ako si pak pravedan onda nisi milosrdan!“, rekao je biskup Bizjak te podsjetio da „Sveti Otac Franjo u svojoj buli o Godini milosrđa piše da pravednost i milosrđe nisu dvije suprotstavljene stvarnosti, već dvije dimenzije jedne stvarnosti koje se postepeno otkrivaju dok ne dosegnu vrhunac u punini ljubavi.“
„Pravednost i milosrđe stoga nisu rastavljeni već međusobno povezani. I ta povezanost nije bilo kakva; povezani su do te mjere, da jedna bez druge ne može opstati: ne možeš biti pravedan ako nisi milosrdan, i ne možeš biti milosrdan ako nisi pravedan!“, naglasio je propovjednik.
„Ako obe kreposti, pravednost i milosrđe, doista idu ruka uz ruku, to znači da moraju biti u ravnoteži: što je više netko pravedan, time više mora biti i milosrdan. Upravo je takav bio i sluga Božji biskup Mahnić: ako mu priznajemo da je bio vrlo pravedan, onda mu moramo priznati da je bio i vrlo milosrdan. I takav je stvarno bio!“, kazao je biskup Bizjak.
U nastavku svoje propovijedi podsjetio je kako je biskup Mahnić imao puno neprijatelja: „Izjedala ga je gorljivost za kuću Božju što je još više smetalo njegovim neprijateljima koji su ga neprestano napadali i zlostavljali. Sluga Božji biskup Mahnić je doista bio u neprestanoj borbi sa svojim neprijateljima, koji su ga napadali i s lijeve i s desne strane. On se toga nije strašio već je ostao čvrst i dosljedan svojem zvanju i svojem poslanju.“
„Zato i u ovoj Godini milosrđa koju smo započeli imamo i u biskupu Mahniću lijepi uzor i zagovornika, kako bi i sami znali i mogli opraštati, upravo onako kako je on sam to činio. Postoji ona lijepa uzrečica: ‘Na oprostu počiva svijet!’ ali ne samo svijet, nego svaki narod, svaka obitelj i svaki pojedinac počiva na opraštanju. Bez oprosta nema mira, nema sreće, bez oprosta nema života.“, zaključio je koparski biskup Bizjak.

Na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio postulator kauze mr. Saša Ilijić, pozdravio na slovenskom jeziku goste, te u znak zahvalnosti predao biskupu Bizjaku sliku s likom sluge Božjega Mahnića. Postulator je predstavio svijeće s Mahnićevim likom koje će se moći kupiti u knjižari „Sv. Kvirin“ u Krku, a prikupljena sredstva idu u Fond „Sluga Božji biskup Mahnić“, iz kojeg Caritas biskupije Krk pomaže studente i učenike.

IMG_5128

Potom su se svi u procesiji uputili prema grobu sluge Božjega gdje je svoju pjesmu sluzi Božjemu Mahniću na čakavskom narječju izrekla pjesnikinja Marica Stašić Milić iz Vrbnika. Na kraju su svi okupljeni izmolili molitvu za proglašenje blaženim i svetim sluge Božjega Antuna Mahnića.

Euharistijsko slavlje pjesmom je obogatio župni zbor iz Vrbnika pod ravnanjem Milodraga Justinića i uz orguljašku pratnju Josipe Toljanić.

Walter Salković

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email