U Portu održan korizmeni susret redovnica

Redoviti korizmeni susret redovnica koje djeluju na području Krčke biskupije održan je u srijedu 14. ožujka u Portu u samostanu franjevaca trećoredaca te u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u organizaciji Povjerenstva za ustanove posvećenoga života Krčke biskupije.

Ovogodišnji susret u znaku je visokoga jubileja – 150. obljetnice dolaska redovnica Družbe milosrdnih sestara sv. Križa u hrvatske krajeve. Okupilo se dvadesetak redovnica iz Euharistijske zajednice službenica Srca Isusova i Marijina, redovnice iz Družbe sestara Presvetoga Srca Isusova, Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga te Milosrdne sestre sv.  Križa.

Na početku susreta sudionice je u samostanskoj crkvi sv. Marije Magdalene franjevaca trećoredaca pozdravio povjerenik za ustanove posvećenoga života Zvonimir Badurina Dudić, koji je zaželio da susret bude blagoslovljen, poticajan i plodonosan, da „uspijemo i mi biti dionici Božje pobjede nad tamom“.

Potom je predavanje pod nazivom „Kristov križ – ponos redovnice“ održala dr. s. Meri Gotovac iz Družbe milosrdnih sestara sv. Križa iz Đakova. Govorila je o susretu sa sobom u svjetlu vlastitih životnih križeva, križu u Gospodinovu te redovničkom životu, plodovima i poruci križa. Podsjetila je da svaki čovjek ima svoj križ, koji je „nezaobilazni put svakoga kršćanina, a osobito redovnika i redovnice na putu prema savršenoj ljubavi“. Pritom je istaknula da se tajna križa može razumjeti samo na koljenima, a za redovnice u takvim trenutcima nema drugoga puta nego se što više povezati s Gospodinom. „Biti s Učiteljem, slušati ga i učiti od njega kako se prima osuda, kako se prima križ, kako se pada ispod križa i podiže, kako dopustiti da nam drugi pomogne nositi križ…“. Prihvaćanje križa nije test izdržljivosti, nego poziv na nasljedovanje Krista, napomenula je predavačica, dodavši da je izvrstan način nasljedovanja put križa, služenja i ljubavi. U svakodnevnom životu to se događa u različitim okolnostima – trpeći šutljivo radi Isusa, opraštajući, ljubeći, odričući se svojih želja i planova te živeći za drugoga, služeći drugome… „Budi kao Isus! Postani sluga, prekriži sebe i stavi bližnjega na prvo mjesto“, poručila je, uz ostalo, s. Gotovac.

U nastavku su sudionice susreta imale mogućnost pristupiti sakramentu pomirenja te sudjelovati u pobožnosti križnoga puta, koju su predvodile milosrdne sestre sv. Križa. Slijedilo je misno slavlje, koje je predvodio povjerenik Badurina Dudić u zajedništvu s gvardijanom fra Josipom Vrdoljakom, koji je na završetku misnoga slavlja pozdravio okupljene. Nakon euharistije zajedništvo i druženje uz okrjepu nastavljeno je u dvorani Milosrdnih sestara sv. Križa.

(V. Š.)

Print Friendly, PDF & Email