Održan susret redovnika i redovnica te misno slavlje povodom blagdana Svijećnice

U subotu, 2. veljače, na blagdan prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnicu, održan je redovit susret redovnika i redovnica Krčke biskupije.Susret je započeo u dvorani Biskupije u kojoj je, nakon pozdrava biskupa Ivice, zanimljivo izlaganje o djelovanju sestara Karmelićanki BSI u Rusiji održala s. M. Bernardine Galić. Kratko je prikazala povijesne okolnosti u kojima se našla Katolička Crkva do vremana nakon Oktobarske revolucije i Prvog svjetskog rata – vremea zatiranja vjere, progonstva i ubojstva vjernika i svećenika, rušenja crkvi – do vremena Mihaila Gorbačova i ponovnog uvođenja slobode vjeroispovijesti. Također, s. Bernardina objasnila je kako je već njihova utemeljiteljica bl. Marija Terezija od sv. Josipa imala veliku želju da sestre misijski djeluju u Rusiji te da je upravo Hrvatsku provinciju promatrala kao najbolju vezu s istokom. Tu njezinu želju hrvatske su sestre ostvarile 2005. godine i od tada, u suradnji s tamošnjim biskupima i župnicima, ulažu veliki napor i zauzetost oko duhobrižništva sve većeg broja katolika, usprkos teškoća na koje nailaze: veliku prostornu raštrkanost,  nedostatak prostora i sredstava i td. Sestre rade s djecom i mladima, starijima i nemoćnima, organiziraju vjeronauk i pripremu na sakramente, duhovne obnove i susrete obitelji…

Nakon predavanja, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio biskup Ivica Petanjak u Krčkoj katedrali, a koje je započelo obredom paljenja i blagoslova svijeća.

Biskup je održao i prigodnu homiliju u kojoj je istaknuo:

Svi akteri današnjeg prikazanja Isusa u jeruzalemskom hramu susreli su se u jednom svečanom blagdanskom ozračju, kao da su stari znanci ili najbliža rodbina, samo zato što ih je sve skupa spojio i povezao Duh Sveti. U Duhu Svetom su se susrele i prepoznale sve generacije: dijete Isus, mladi roditelji koji ga prinose i starci Šimun i Ana, koji u njemu vide Spasitelja svijeta.  Istočna Crkva radi toga ovaj blagdan naziva Blagdanom susreta.

Kad je riječ o susretu on se može dogoditi samo u ozračju Duha Svetoga. Svaki drugi susret koji bi isključio Božju prisutnost i koji se ne bi dogodio u ozračju Božje istine unaprijed je osuđen na neuspjeh. Ljudi se susreću na svim mogućim razinama, a rezultati su slabi ili nikakvi zato jer zaboravljaju na Boga, a pred sobom imaju samo svoje interese i svoju korist.

Marija i Josip idu u jeruzalemski hram poslušni volji Božjoj i obdržavanju vjerskog Zakona. Starac Šimun i proročica Ana, koji nemaju nikakve veze s Marijom i Josipom, također dolaze u hram potaknuti Duhom Svetim. I svi se oni susreću u osobi ili oko osobe Isusa Krista. Srce tog susreta je Isus Krist u kojem Šimun i Ana već sada prepoznaju Spasitelja svijeta, koji je poslan, kako reče starac Šimun, da bude »svjetlost na prosvjetljenje narodâ.«

Isus je pred Bogom svjetlo. On se rodio i došao na svijet kao onaj koji treba tom svijetu objaviti i osvijetliti Boga. Treba nam otkriti Boga u njegovom pravom svjetlu. Starac Šimun u Isusu Kristu prepoznaje ispunjenje svih Božjih obećanja i svih Božjih proročanstava i sretan što je dočekao taj dan smireno kaže: »Sad otpuštaš slugu svojega, Gospodine, po riječi svojoj, u miru! Ta vidješe oči moje spasenje tvoje, koje si pripravio pred licem sviju naroda: svjetlost na prosvjetljenje narodâ, slavu puka svoga izraelskoga.« (Lk 2, 29-32). Sad mogu umrijeti u miru, jer sam vidio Spasitelja svijeta. Vidio sam Istinu. Doživio sam ispunjenje svih Božjih obećanja i više nemam što tražiti na svijetu.

Ondje gdje postoji poslušnost Božjoj riječi i Božjim zakonima, gdje postoji želja i gdje se ulaže trud da se živi po Bogu, ondje Bog šalje i daje svoga Duha da u točno određenom trenutku djeluje i prosvijetli onoga tko ljubi Istinu i živi u Istini.

Toliki naši Redovi i Družbe prolaze kroz velike krize zvanja i pokušavamo na različite načine tome doskočiti, samo pri tom ostaje pitanje gdje je u svemu tome Isus Krist? Što nas, odnosno, tko nas može izvući iz ovog stanja? Je li ono što sada činimo volja Božja ili volja naša? Je li tražimo istinu u Bogu ili guramo svoju istinu? Ni jedan se naš plan neće ostvariti i neće uspjeti, ako je u tom planu u središtu čovjek, a ne Isus Krist. Isus, pravi Bog i pravi čovjek, jedini je Spasitelj i jedina »svjetlost na prosvjetljenje narodâ.«

Na kraju mise fra Diego Deklić otpjevao je uglazbljenu molitvu bl. kardinala John Henry Newmana Vodi me, ti blago svjetlo.

Druženje redovnika i redovnica nastavljeno je u dvorani Biskupije.

 

Print Friendly, PDF & Email