Održana edukativna radionica za voditelje župnih Caritasa

U subotu 23. veljače u dvorani Biskupije Krk održana je za voditelje župnih Caritasa Krčke biskupije, edukativna radionica pod nazivom „Slušanje i govor kao alati pomaganja“. Voditeljica radionice bila je  gđa Josetta  Blažić, soc. pedagog – voditeljica Ureda za obitelj naše biskupije.

Na radionici se okupilo 13 voditelja župnih Caritasa. Prije početka rada sudionike radionice pozdravio je ravnatelj Caritasa Biskupije Krk mons. Ivan Milovčić i zaželio uspjeh u sticanju novih znanja i vještina koje mogu pomoći u kontaktu s ljudima kojima Caritas pomaže.

Kroz izlaganje voditeljice i radu u grupama posvijestili smo koliko je u radu s ljudima bitna dobra komunikacija koja se ostvaruje kroz pažljivo slušanje, uvažavanje, bez podizanja glasa. Pri tome potrebno je shvatiti što nam je osoba rekla, pokazati razumjevanje i nastojati odgovoriti na pitanja koja osoba postavlja i pomoći joj da jasnije vidi svoj problem. Pažljivo slušanje obuhvaća i neverbalnu komunikaciju kao što je ton glasa, izraz lica, pogled, geste i slično što može pomoći u poboljšanju komunikacije. U cjelokupnoj komunikaciji među ljudima, slušanje zauzima 40%, govor 35%, pisanje 9%, a čitanje 16%.

Kroz vježbu i radu u grupi uvidjeli smo koliko je komunikacija bitna i kako se samo malim odstupanjem od onoga što je stvarno rečeno može dobiti sasvim drugi i pogrešan dojam.
Isto tako svjesni svojih ograničenosti, neminovno smo usmjereni jedni na druge, potrebni smo pomoći drugih i u najobičnijim životnim situacijama, a posebno kada su u pitanju ograničenja zbog vitalnih životnih funkcija kao što je govor, vid, sluh. Sve nas sudionike ova vježba potakla je na razmišljanje o činjenici kako smo premalo svjesni darova kojima raspolažemo i njihovu bogatstvu.

 Svi sudionici izrazili su zadovoljstvo i želju da se i u buduće organiziraju radionice na temu koja će Caritasovim volonterima pomoći u radu, a preko njih i ljudima koji traže pomoć u Caritasu.

Po završetku rada, uz domjenak, sudionici su se družili i razmijenili iskustva. To je ujedno bila i prilika za dogovor prije početka korizmene akcije prikupljanja hrane za potrebne, koja se odvija u suradnji s Trgovinom Krk, pod nazivom „Zajedno možemo više“.

                                                                                                                              M. Braut, voditeljica ŽC Vrbnik

Print Friendly, PDF & Email