Sastanak voditelja župnih Caritasa

Caritas Biskupije Krk održao je tradicionalni godišnji sastanak voditelja župnih Caritasa Biskupije dana 01.12.22. u dvorani Biskupije Krk. Biskupijski Caritas pridaje veliku važnost djelovanju župnih Caritasa koji su jedan od temelja žive Crkve, te kroz ovakve susrete podržava, promiče i usklađuje njihovo djelovanje.

U Biskupiji je aktivno 25 župnih Caritasa. Susret je započeo pozdravom ravnatelja Biskupijskog Caritasa mons. Ivana Milovčića, a potom je duhovnom animacijom nastavio biskup Ivica Petanjak. Uslijedio je osvrt na djelovanje Caritasa u Biskupiji koji je predstavio djelatnik Biskupijskog Caritasa, kao i rezultate programa i projekata te akcija održanih u 2022. godini. Sastanak je završio kratkim neformalnim druženjem uz malu okrjepu.

Biskupijski Caritas pruža trajnu potporu djelovanju župnih Caritasa, a jedan od njegovih ciljeva djelovanja je organizirano karitativno djelovanje u župama biskupije, te kako bi ostvario te ciljeve organizira i provodi ovakve susrete. Uz ovaj susret Biskupijski Caritas nastoji još dva puta godišnje okupiti župne Caritase, i to na edukativnoj radionici za voditelje i na duhovnoj obnovi za sve volontere župnih Caritasa.

Jedan od razloga zašto Biskupijski Caritas stavlja naglasak na rad i djelovanje župnih Caritasa jest taj što su oni jedan od temelja žive Crkve. Svaka župa, da bi egzistirala kao kršćanska zajednica, mora imati tri dimenzije: slušanje Božje riječi, euharistiju i služenje (diakonia). Karitativno djelovanje očituje se upravo kroz služenje u djelotvornoj ljubavi – Caritasu. Zbog toga je župa srce Caritasa, a župni Caritas predstavlja najizvrsniji oblik svjedočenja djelotvorne ljubavi i volonterskog angažmana vjernika laika. U župnim zajednicama volonteri – vjernici laici mogu najbolje prepoznati bližnje u nevolji i najbrže organizirati potrebnu pomoć. Kroz župne Caritase možemo najbolje doprijeti do onih pravih siromaha koji trebaju pomoć, a ne znaju kome se obratiti ili ih je sram moliti pomoć. Upravo u karitativnoj župnoj zajednici Crkva može najizvrsnije živjeti duh djelotvorne kršćanske ljubavi.

Robert Brozić,
koordinator projekata
za Caritas Biskupije Krk

Print Friendly, PDF & Email