Srebrni jubilej kard Josipa Bozanića

Otoci Krčke biskupije dali su toliko vrijednih, radinih, učenih, pobožnih i svetih svećenika

Na početku svoje homilije mons. Župan je naglasio kako se svaki Vrbenčan osjeća posebno ponosnim zbog jedinstvenosti događaja: „jedan je vaš sin, svećenik krčke biskupije nakon biskupskog ređenja i obavljanja službe krčkog biskupa postavljen na dužnost zagrebačkog nadbiskupa te imenovan kardinalom Svete Rimske Crkve.“ Prisjetio se kako je u pretprošlom stoljeću Vrbnik dao tri biskupa, ali i da su „otoci Krčke biskupije, narod ove biskupije“ dali toliko vrijednih, radinih, učenih, pobožnih, svetih svećenika i mučenika-svećenika koji su proslavili Božje ime, te je pozvao nazočne da i u ovo vrijeme odjekne snažan glas prema Bogu i ljudima: „Daleko od nas da ostavimo Gospodina! Mi ćemo služiti Gospodinu, ne samo ustima, nego djelima i životom. Bit će to najljepši dar Bogu i našem Kardinalu svečaru. I tako će Bog dati da dočekamo još godišnjica zaslužnih ljudi koji će mudro voditi narod“.

Poslije popričesne molitve, Kardinalu su izrečene prigodne čestitke. U ime svećenika i vjernika učinio je to prepozit krčkog stolnog kaptola dr. Franjo Velčić između ostalog rekavši: „Zato i mi sada ovdje okupljeni svećenici, kao i čitava Vaša rodna Krčka biskupija, počevši od ove Vaše drage i jedine Vrbničke župe u kojoj ste nikli, odrasli i stasali u vjeri i čovječnosti, stojimo uz Vas i molimo s Vama i za Vas da Vam Svemogući Bog udijeli one da­rove svoga Svetoga Duha, koji su Vam potrebni za Vašu službu, ne samo na planu sveopće Crkve, za koju su, uz Svetoga Oca papu Franju, odgovorni i drugi biskupi širom svijeta, već i za Vašu Zagrebačku nadbiskupiju, znajući da na toj službi u kojoj ste sada, Vaša je briga, rekao bih, za duhovni boljitak čitave Crkve u našem hrvatskom narodu, i da su oči svih katolika u Hrvatskoj usmjerene prema Vama, čija riječ, nije samo Vaša, nego prvenstveno Božja, znajući da je Bog taj koji i danas upravlja Crkvom po onim pastirima koji je predvode u ime njegova Sina“. Kao uspomenu na biskupijsku proslavu srebrnog biskupskog jubileja preč. Velčić uručio je Kardinalu medaljon s likom sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića – „koji je iz Krka zao­rao brazdu koja je sezala daleko izvan granica naše otočne Crkve“.

Generaciju učenika koji su zajedno s Kardinalom polazili školu u Vrbniku predstavila je Dorica Fugošić, izrekavši čestitku na domaćem dijalektu i podsjetivši na ondašnja vremena i zajedničku igru „kad nisu imali ništa, ali su imali sve“.

 Pozvani smo biti u službi života

Zahvalivši biskupu Županu na pozivu i organizaciji zahvalnoga biskupijskoga slavlja, kao i vrbničkom župniku Tomislavu Crnoviću, te svima koji su mu izrekli čestitke, Kardinal se u zahvalnoj riječi prisjetio izuzetnog svećeničkog zajedništva Krčke biskupije i biskupa Karmela Zazinovića, dolazaka u Vrbnik – u sredinu svoga djetinjstva i mladosti, biskupskoga ređenja i riječi kardinala Franje Kuharića koji je tog dana u propovijedi spomenuo da je Bozanićeva draga mama Dinka preminula prije sedamnaest godina – „baš na ovaj dan i u ovaj sat“. Posebno se spomenuo pokojnih svećenika Ivana Brusića i Petra Kosića te drugih dragih pokojnih svećenika Krčke biskupije, dijecezanskih i redovničkih, s kojima ga je život povezao.

„Dragi vjernici, ostanite privrženi vjeri i vjerni lijepim običajima koje ste primili od svojih očeva i majki, čuvajte obitelji, kao i obiteljsko i rodbinsko zajedništvo. Draga djeco i mladi, budite ponosni na tradiciju koja vam je predana, na svoja mjesta i gradiće u kojima rastete, na drage otoke i sinje more koje vam otvara nove vidike“, poručio je Kardinal vjernicima Krčke biskupije, pozvavši svećenike da ne štede napore kako bi očuvali zajedništvo i povezanost svećenika međusobno i sa svojim biskupom.

„Samo život ima budućnost! Ne bojte se života! Pozvani smo svi, ama baš svi, biti u službi života, što ga je Krist donio na zemlju“, rekao je Kardinal na završetku svoje zahvale, nakon što je podsjetio da je za biskupsko geslo izabrao riječi iz Evanđelja po Ivanu: »Da život imaju« jer se u Isusu Kristu, Bog u odnosu prema ljudima jednom zauvijek i neopozivo opredijelio za život.

Glagoljaška baština bila je predstavljena tijekom cijeloga misnog slavlja, od ulazne pjesme koju su pjevali pučki pjevači pa do dijelova mise čije je dijelove pjevao župni zbor, kao i starodrevnog himna „Tebe Boga hvalimo“, kojeg su gromoglasno pjevali svi sudionici svečanoga misnoga slavlja. Gostoprimstvo su Vrbenčani iskazali i nakon misnoga slavlja kada su na „Škujici“ počastili sve nazočne tra­dicionalnom „pogačom“, a nisu se štedjeli ni plesači u narodnim nošnjama koji su unatoč vrućini zaplesali uz zvuke sopela.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Print Friendly, PDF & Email