Srebrni jubilej kard Josipa Bozanića

Na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja, u utorak 24. lipnja, Krčka biskupija proslavila je u Vrbniku 25. obljetnicu biskupskog ređenja svoga nekadašnjega ordinarija, zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Brojni Vrbenčani i uzvanici iz raznih dijelova Krčke biskupije, rodbina i kanonici krčkoga Stolnoga kaptola te svećenici, okupili su se na vrbničkom trgu „Škujica“, gdje je kardinala Bozanića, nakon pjesme Župnoga zbora „Vrbniče nad morem“, pozdravila načelnica Vrbnika Marija Dujmović Pavan.

„Ima li ljepše proslave dana naše Općine i Župe, dana našeg zaštitnika sv. Ivana Krstitelja od ove današnje; jer vi ste, uzoriti Kardinale, poslušali njegov glas na vašem životnom putu, glas koji viče u pustinji: ‘Pripravite put Gospodnji i poravnajte mu staze’“, kazala je načelnica Dujmović Pavan, izrazivši radost što kardinal Bozanić dolazi u svoj rodni Vrbnik podijeliti životna postignuća, imenovanja i jubileje.

„Na vašem svećeničkom i biskupskom putu bili ste i ostali poput žiška vječnoga svjetla što gori u našim crkvama osvjetljavajući tamu naše, ponekad, sumorne svakodnevnice. Svojim ste glasom prekidali tišinu, upozoravajući na prečestu socijalnu neosjetljivost“, rekla je vrbnička načelnica, nadodavši da će Kardinala i dalje pratiti ono tiho molitveno šaptanje matera i vjerničkoga puka, koje je izmolilo njegovo i još mnoga svećenička zvanja.

U ime grada Krka i načelnikâ, čestitku je izrekao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić te darovao sliku s vedutom krčke katedrale u kojoj je prije 25 godina započela Kardinalova pastirska služba biskupa. „Žitelji našeg Zlatnog otoka ponosni su što je jedan od sinova bodulije imenovan zagrebačkim nadbiskupom i kardinalom Katoličke crkve, a da je upravo drevni grad Vrbnik, poznat po svećeničkoj tradiciji, iznjedrio prije 25 godina jednog od najmlađih biskupa u Europi“, rekao je gradonačelnik Vasilić te nastavio: „I danas ovdje u Vrbniku, otočani u zajedništvu, žele iskazati bliskost sa svojim sumještaninom, kardinalom, pastirom koji osjeća naše potrebe i čije zalaganje za rodni otok Krk i cijelu Krčku biskupiju ne prestaje nakon odlaska u Zagreb“.

Nakon Kardinalovih zahvalnih riječi i pozdrava, župni je zbor započeo tradicionalnu pjesmu svetkovine Ivanja „Blagdan sveti jur dospije“ te su svi nazočni, pjevajući u procesiji himan „Veliča“ krenuli prema župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

Hrabro učiti i primjerom života predvoditi

Na početku misnoga slavlja, krčki biskup mons. Valter Župan, pozdravljajući kardinala Bozanića u ime svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova, klerika, redovničkih novaka i vjernika, prisjetio se nezaboravnog 25. lipnja 1989. godine kada je u krčkoj katedrali kardinal Bozanić primio biskupski red, te nastavio: „Danas smo ovdje s Vama da zahvalimo za vaše biskupsko služenje kroz osam godina u našoj krčkoj biskupiji i ostalih sedamnaest godina u Zagrebačkoj nadbiskupiji i cijeloj Crkvi.

Brojnost prisutnih svećenika, redovnika i Božjeg naroda svjedoči da je čitava biskupija okrenuta ovamo i duhom prisutna. Vaša vas rodna biskupija radosno prima i pozdravlja ponosna i zahvalna Bogu što može našem vremenu i Crkvi podariti muževe koji mogu nedvosmisleno i hrabro učiti i primjerom života predvoditi“.

Zatim je generalni vikar mons. dr. Slavko Zec pročitao čestitku pape Franje:

Časnomu Našem Bratu, Josipu Bozaniću, kardinalu Svete Rimske Crkve, nadbiskupu i metropolitu zagrebačkomu.

Časni Naš Brate, i inače imaš uistinu puno razloga za radost, a sada pak još i više, jer ćeš uskoro slaviti jedinstveni događaj: dvadeset i petu obljetnicu biskupskoga ređenja, što je za Pastira značajno ostvarenje koje valja proslaviti primjerenim i časnim poštovanjem. Stoga se u tvojoj duši isprepliće spomen ne samo na onaj dan, kada si – po primljenoj punini svetoga reda – bio ubrojen među apostolske nasljednike, nego i sav tijek tvoga biskupstva, što si ga započeo u svojoj Krčkoj biskupiji, voljom Našega Prethodnika, svetoga Ivana Pavla II., koji te je imenovao biskupom koadjutorom one crkvene obitelji. Tu službu nipošto nisi preuzeo nespreman. Naime, završivši odgovarajuće studije, posebno vrsno naobražen u bogoslovnome i pravnome nauku, te postigavši u određenim službama prikladno pastoralno iskustvo, pokazao si se spremnim za prihvaćanje biskupske službe.

Tvoje su biskupske krjeposti najprije bile darovane krčkim vjernicima, kojima si revno naviještao spasenjsku i blagu vijest Gospodina Isusa, a zatim su usmjerene prema zagrebačkoj zajednici, kada si izabran za nadbiskupa metropolita te Crkve, te, nakon toga, odlukom istoga svetog Prvosvećenika ubrojen u Zbor otaca kardinala.

Na raznim su stranama vidljivi tragovi tvoga djelovanja koje se odražava u brizi za kršćanski odgoj vjernika, za promicanje djela ljubavi, a posebno u pripremi biskupijske Sinode. Ne želimo izostaviti ni ono što si učinio kao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a sada kao njezin potpredsjednik te predsjednik Biskupske komisije za odnose s državom, spominjući se također onoga što si učinio kao potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija, kao i tvoje revnosti u raznim uredima Rimske kurije.

Želimo ti stoga odati priznanje za zasluge tvoga biskupskoga služenja kojim si tijekom ovih dvadeset i pet godina pridonio spasenju i dobrobiti vjernika. Primi stoga Našu prigodnu čestitku za tvoje nadolazeće sretno obljetničko slavlje. Naposljetku, kao zalog nebeske nagrade, apostolski blagoslov udjeljujemo tebi osobno, Časni Naš Brate, pomoćnim biskupima i cijeloj tvojoj mnogobrojnoj zajednici, ujedno moleći vaše molitve, da plodonosno obavljamo Našu petrovsku službu.

Iz Vatikanske palače, 15. dana mjeseca svibnja godine 2014., druge Našega papinstva.

Franjo

Print Friendly, PDF & Email