Susret Caritasovih „prijatelja s mora“

Održan je prvi susret prijatelja s mora, onih koji su ovoga ljeta primili bez naknade na ljetovanje obitelji iz Slavonije koje nisu u mogućnosti to si same omogućiti.

U Oazi Kraljice mira, na području župe Krk, dana 16. studenoga okupilo se 6 davaoca smještaja i predstavnici Caritasa Krčke i Đakovačko-osječke nad/biskupije koji su partneri u ovome projektu koji nosi naziv „Prijatelji s mora“. Cilj susreta bio je upoznati se međusobno i izmjeniti iskustva te uvidjeti na koji način unaprijediti i poboljšati nastavak projekta, a obzirom na pozitivna iskustva koja su iznjeli davaoci smještaja, opravdao se sam naziv projekta.

U prvom djelu susreta, kao domaćini, predstavnici Caritasa Biskupije Krk, ravnatelj mons. Ivan Milovčić i voditelj projekta Robert Brozić, uz riječi pozdrava i zahvale upoznali su prisutne s idejom projekta, njihovim iskustvom i statističkim podacima prve sezone. Naime, 38 davaoca smještaja s područja cijele biskupije ponudilo je smještaj bez naknade, a njih 10 je uspješno primilo obitelj što je omogućilo za preko 50 osoba, od toga preko 30 djece, dolazak na ljetovanje. Time je ostvareno gotovo 400 noćenja.

Riječ su zatim preuzeli predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, pomoćnik ravnatelja Mišo Lukačević i tajnica Nikolina Ivanda, te su progovorili o djelovanju Caritasa i njegovim specifičnostima s obzirom na područje njihovog djelovanja. Uz govor o kriterijima i modelu kako dolaze do obitelji koje se uključuju u ovaj projekt mogle su se opet čuti riječi zahvale koje su obitelji više puta izrazile prilikom povratka u svoje domove.

Nakon toga, svaki je od davaoca smještaja i ostalih usluga podijelio svoja iskustva te eventualne prijedloge za nastavak projekta. Ono što je svima zajedničko bile su riječi ispunjenosti, zadovoljstva i radosti. Kontakt koji neki njeguju s obiteljima i nakon njihovog odlaska samo je potvrda da je ovaj projekt blagoslov i prilika za obogaćivanje kako za obitelji koje dolaze tako i za one koji ih primaju. Uslijedio je neformalni dio i druženje uz domjenak kao znak zahvale, a predstavnici Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije podijelili su svakome bocu vina iz Slavonije kao dar i zahvalu.

Susret je zaključen s odlukom o nastavku projekta o čemu će ubrzo biskupijski Caritas izaći s više informacija. Na ovaj način osuvremenjujemo djelo milosrađa „putnika primiti“ te uz sve blagodati koje pruža more i sunce dajemo priliku da i susret koji se ostvaruje između davaoca smještaja i obitelji koja dolazi bude obostrano obogaćivanje. Hvala svima koji su postali prijatelj s mora ponudivši smeštaj ili neku drugu uslugu bez naknade.

                                                                  Robert Brozić,
Caritas Biskupije Krk

Print Friendly, PDF & Email