Susret mladih Don Bosco 2013

Čovječe ne ljuti se

U Cresu je i ove godine održan tradicionalni susret mladih nadahnut likom sv. Ivana Bosca.

U subotu, 26 siječnja, u Osnovnoj školi Frane Petrića okupilo se oko sto pedeset mladih s otoka Cresa, Lošinja, Ilovika i Krka. Nažalost, Rabljane su spriječile vremenske neprilike. Na samom početku okupljene je pozdravio creski župnik mons. Mladen Mrakovčić koji je najavio temu „Čovječe, ne ljuti se!“ i zaželio da ovaj susret svima doprinese duhovnom rastu.

Prisutne je pozdravio i ravnatelj Osnovne škole Josip Pope zaželivši svima dobrodošlicu. Nakon pjesme zbora mladih župe Cres, riječ je preuzeo vlč. Krešimir Dajčman koji je sudionike uveo u temu, kako bi rad u grupama koji je uslijedio bio što uspješniji.

Vlč. Krešo prisjetio se svog djetinjstva i igre „Čovječe, ne ljuti se!“ koju su svi barem jednom igrali u životu. Kockica, figurice, suigrači, želja da pobijediš, da budeš prvi, ljutnja, razočaranje, radost… Mnoge sličnosti s našim životnim putem i željom da stignemo do cilja. Kao u životu, ovu igru ne možeš igrati sam, treba ti bar još jedan suigrač. Kocka je simbol odluke Božje ljubavi kojom smo pozvani u život. Cilj koji si postavimo uvjetovat će naš način života: uzvišen cilj traži uzvišen način života. Odluke koje u životu donosimo mogu nas nositi naprijed, možemo stajati na mjestu ili čak vratiti se unatrag. Životne „šestice“ su ono što nas nosi kroz život: ljubav, vjera, obitelj, prijatelji…Kada nam u životu ne ide i dobivamo samo „jedinice“ i „dvojke“ u opasnosti smo da nas obuzme ljutnja. Što učiniti da ta ljutnja ne postane naš životni stav? Vlč. Krešo ispričao je san koji je usnio sv. Ivan Bosco u kojem je osjećao silnu ljutnju prema grešnicima. Ali tada je začuo glas koji mu je rekao: „Ne udarcima, nego blagošću.“ Ljutnja onemogućava da se radujemo životu. Kršćanski poziv je gledati druge Isusovim očima i tako doprinositi rastu Kraljevstva Božjeg.

Program je nastavljen radom u grupama na temu igre „Čovječe ne ljuti se!“. U grupama pod nazivima “Šestica – što me motivira u životu”, “Moja ekipa”, “Kad te netko „pojede““, “Trojka – prosječnost” i “Kad te netko prestigne” sudionici su pokušali prepoznati slične situacije u vlastitom životu.

Slijedio je zajednički ručak u vjeronaučnoj dvorani, a nakon kratkog predaha u prostoru škole održana je igra u kojoj su ekipe pokazale svoje znanje i vještine.

Sveta misa koju je predvodio otac biskup Valter Župan u zajedništvu sa svećenicima koji su doveli mlade na susret slavljena je u župnoj crkvi. Pjevanje je predvodio zbor mladih creske župe. Mladima su se pridružili i župljani, te ih podržali molitvom u njihovim nastojanjima. Otac biskup je u svojoj propovijedi upozorio mlade kako će neki pokušavati prikazati im dobrim ono što nije dobro kao što je to bilo u prvom grijehu. Potaknuo je mlade da se otvore Bogu koji će im dati Duha mudrosti, Duha koji je vodio don Bosca i mlade koji su ga poslušali i naužili se života. Biskup Valter pomolio se za naše otoke, sve ljude koji na njima žive da budu oni koji će činiti da drugi budu sretni. Pozvao je mlade da budu veliki, hrabri i da vjeruju Bogu koji ih ljubi.

U prikaznoj povorci donesena je ploča igre „Čovječe, ne ljuti se!“ na kojoj je dominirao križ koji je u središtu života svakog kršćanina. Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio ocu biskupu, svećenicima i mladima koji su došli. Posebno hvala ide domaćinima koji su predvođeni kapelanima vlč. Lukom i vlč. Marinom, uz puno truda i ljubavi organizirali ovaj susret. Izrazio je želju da se svi opet susretnemo na Biskupijskom susretu mladih u Novalji.

Kao uspomenu na ovaj susret, sudionici su dobili figuricu koja će ih podsjećati da su dio velike igre života, da imaju ekipu, a da je glavni prijatelj Isus. Druženje uz pjesmu i kolače nastavljeno je u vjeronaučnoj dvorani.

Ljiljana Filipas

Print Friendly, PDF & Email