Susret mladih o blagdanu sv. Ivana Bosca

Svi jedni drugima možemo biti anđeli čuvari

Već tradicionalni susret o blagdanu svetog Ivana Bosca i ove je godine okupio velik broj mladih s područja Krčke biskupije u Cresu, na sam dan rođen ja za nebo don Bosca 31. siječnja. Moto ovogodišnjeg sureta bio je: „Moj anđeo je…“

Susret je započeo okupljanjem mladih u dvorani OŠ Frane Petrića, gdje su domaćini dočekali goste. Voditelji programa Roko Salković i Marija Mužić, biskupijski povjerenik za mlade mr. Saša Ilijić i creski župnik mons. Mladen Mrakovčić pozdravili su prisutne te predali mikrofon u ruke vlč. Luki Paljeviću. Vlč. Luka uveo nas je u temu, objasnio što su to zapravo anđeli i kakvu oni ulogu imaju „gore kod Boga“, te zašto je pogrešno prikazivati ih kao male bucmaste dječačiće s harfom u rukama. Pozvao nas je da naše anđele čuvare shvatimo ozbiljno jer su oni duhovna bića koja danonoćno paze na svakoga od nas i da je molitva njima vrlo bitna. „Bog nam je darovao anđele da nas vode, da se ne izgubimo. U našoj savjesti, u našoj nutrini, oni nas potiču da činimo dobro“, rekao je propovjednik.

No, glavna misao susreta bila je da smo mi jedni drugima anđeli čuvari. Sudionici su potom podijeljeni u 5 grupa, a svaka grupa, za razliku od prijašnjih godina, obrađivala je istu temu. Voditelji grupa pročitali su dva biblijska teksta u kojima se spominju anđeli, odnosno u kojima se vidi da su anđeli oduvijek bili na pomoći Božjim ljudima u nevolji. Također, u svakoj grupi bio je jedan od svećenika koji je pojasnio tekstove, a nakon toga mladi su, uz pomoć voditelja grupa, pokušali odrediti koji su anđeli bili najpotrebniji tada, a koji su najpotrebniji ljudima u današnjem svijetu.

Nakon radionica, mladi su se uputili prema župnom dvoru na ručak koji su naši kuhari, kao i svake godine, savršeno skuhali, a vrijeme poslije ručka iskoristili su za šetnju Cresom.

Prije svete mise, bila je prilika za svetu ispovijed. Euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup mons. Valter Župan koji je u propovijedi govorio o važnoj ulozi anđela u Starom i Novom Zavjetu te naglasio kako je njihova zaštita puno šira od one koju primjerice roditelji žele za svoju djecu. „Anđeoska zaštita treba djeci, ali i svima nama jer oni imaju veliku duhovnu moć koju upotrebljavaju za naše dobro ukoliko mi to prihvaćamo. Zato je tema ovog susreta vrlo važna jer neke stvari koje nam na prvi pogled mogu izgledati djetinjaste u stvari to nisu“ rekao je biskup Župan.

Na kraju mise blagoslovljena ja novoizrađena zastava mladih Cresa s likom sv. Ivana Bosca koja će se ubuduće nositi na tijelovskim i drugim procesijama u župi. Predstavnici mladih uputili su biskupu pozdrav i zahvalu što je i ove godine s njima proslavio blagdan sv. Ivana Bosca, posebno zato što mu je ovo bio zadnji put da je na njemu prisustvovao kao krčki biskup ordinarij.

Po završetku svete mise svi zajedno uputili su se natrag u školu, u glavnu dvoranu, gdje je sve bilo spremno za igre. Cresani su se i ove godine potrudili da igre budu zanimljivije i prije svega – drugačije nego inače. Naravno da vremena nije bilo dovoljno, pa se polako približilo vrijeme za odlazak gostiju s otoka Krka i Lošinja. Rabljani su ostali prespavati i zabaviti se na maškarama.

Vjerujemo da je i ovaj susret našim dragim prijateljima ostao u lijepom sjećanju te da će nam se pridružiti i sljedeće godine.

Roko Salković

 

Print Friendly, PDF & Email