Susret zborova s Krka i Lošinja

Prije svega – susret s Kristom

U nedjelju, 17. svibnja, u organizaciji župe Mali Lošinj, održan je susret triju gradskih zborova s otoka Krka sa župom i crkvenim zborom Malog Lošinja. Autobus Autotransa u ranim je jutarnjim satima „skupljao“ članove zborova u Dobrinju, Omišlju, Njivicama i Malinskoj i krenuo prema Valbiski.

Na Cresu su nas pozdravila nepregledna polja kadulje u punom cvatu. A otokom Cresom i Lošinjem do Malog Lošinja vodio nas je akademik Branko Fučić, doduše ne osobno nego preko vodiča Apsyrtides, u kome tako nadahnuto, jednostavno ali ujedno stručno opisuje sve što treba znati o cresko-lošinjskom otočju. U Malom Lošinju eto prvoga ugodnog iznenađenja: dočekala nas je sama direktorica Turističke zajednice Đurđica Šimičić sa svojim timom. Zaželjevši nam dobrodošlicu svakom je članu zborova poklonila suvenir – lošinjsko srce u terakoti.

Potom smo, predvođeni sopilama mladih sopaca braće Milčetić, krenuli do župne crkve. Susret se odvijao najprije u župnoj crkvi, potom na pijacalu u krugu župne crkve i konačno u pizzeriji „Draga“, gdje je upriličen ručak za zborove i druge sudionike susreta.

U župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije susret je započeo svečanim misnim slavljem koje je predvodio župnik Ivan Brnić. Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio 65 pjevača pristiglih s otoka Krka, a koordinator susreta Anđelo Žic, zahvaljujući župniku i župljanima, naglasio je da je ponajprije riječ o susretu Krista s nama tijekom misnog slavlja, a zatim i susret među nama sâmima. Tijekom misnog slavlja zborovi su otpjevali promjenljive dijelove mise, a svi su zborovi, zajedno s pukom, uz orguljašku pratnju sestre Ivanke Crnčević, pjevali nepromjenljive dijelove mise te pučke pjesme za vrijeme pričesti i na kraju mise. To je pjevanje iz stotina grla u akustičnoj župnoj crkvi odjekivalo gromoglasno i na potresni je način svjedočilo kako je lijepo i ugodno „kada braća žive zajedno.“

Susret se u župnoj crkvi nastavio koncertom duhovne glazbe. Svaki je od triju zborova pod vodstvom svojih zborovođa, Annamarie Doricich (Omišalj), Ive Šabalja (Malinska) i Damirom Smerdel (Dobrinj), po vlastitom izboru otpjevao po dvije duhovne skladbe. Slušateljstvo, oduševljeno vrlo visokom izvedbom, popratilo je svaku skladbu dugotrajnim pljeskom. Potom su svi zborovi zajedno s pukom otpjevali Peranovu „Uskrsnu radost“ i na kraju su ponovno svi prisutni himnom „Zdravo Djevo“ odali počast Djevici Mariji, čijem je rođenju posvećena ova župna crkva. U znak zahvalnosti predsjednici zborova uručili su župniku monografije Dobrinja, Malinske-Dubašnice i Omišlja, sve tri autorsko djelo dr. Antuna Bozanića, sada omišaljskog i prije toga malološinjskog župnika. Monografije su osobni dar dr. Bozanića svojoj bivšoj župi. Njegova lijepa gesta pozdravljena je burnim pljeskom. Župnik don Ivan Brnić, ganut ovim poklonom, zahvalio se uz napomenu da je rodbinski i pastoralno osobno povezan baš sa sve tri ove župe.

Susret s Lošinjanima nastavio se izvođenjem skladbi svjetovnog karaktera uz prigodni domjenak u organizaciji lošinjskih hotela koji djeluju u sklopu holdinga „Jadranka“ Mali Lošinj. I ove su skladbe naši zborovi izvodili vrlo kvalitetno razmjenjujući svoje nastupe sa svirkom sopila.

Anđelo Žic Pokrivić

Print Friendly, PDF & Email