Svećeničko ređenje Franka Markulića i Filipa Šabalje

Od nedjelje 28. lipnja 2015. Krčka je biskupija bogatija za dva nova svećenika: Franka Markulića iz Barbata i Filipa Šabalju iz Malinske (Dubašnice). Svećeničko ređenje i misno slavlje, koje se odvijalo tijekom večernjih sati uoči svetkovine sv. Petra i Pavla u krčkoj katedrali, predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak u koncelebraciji 54 svećenika.

Tumač liturgijskog slavlja mons. Ivan Milovčić vjernike je prije početka uveo u značenje obreda. Naglasio je kako je svećeničko ređenje veliki događaj za Crkvu jer se ona njime pomlađuje i nastavlja prevažnu ulogu naviještanja Radosne vijesti o spasenju – spasenju koje, budući da se događa na planu ljudskog duha, često zanemarujemo što vodi prema zakržljalosti čovjeka te ima za posljedice bolesno društvo. No, ozdravljenje se ne događa bez Boga i zato je neosporna uloga Crkve i svećenika. Mons. Milovčić predstavio je zatim okupljenima ređenike Filipa i Franka, o zatim se spomenuo i svih svećenika koji u ovoj godini slave svoje svećeničke jubileje.

Svećeničko ređenje Franka Markulića i Filipa Šabalje

Svećeničko ređenje Franka Markulića i Filipa Šabalje

Među svećenicima koji su koncelebrirali na ovom misnom slavlju bio je i najstariji  svećenik krčkog prezbiterija mons. Josip Bandera koji je 23. lipnja o. g. proslavio 75. obljetnicu svećeništva te bi ubrzo trebao proslaviti 101. rođendan, zatim vlč. Petar Kordić koji slavi 50 godina svećeništva i vlč. Anton Depikolozvane koji slavi 25. obljetnicu svećeničke službe. Slavljenicima se pridružio i krčki biskup mons. Ivica Petanjak koji također slavi svoj srebrni jubilej – 25 godina svećeništva. Zbog pastoralnih obaveza izostali su vlč. Anton Turčić, ovogodišnji zlatomisnik te vlč. Ivica Katunar koji slavi srebrni jubilej.

Jubilarcima je na početku liturgije čestitao i biskup Ivica, a zatim je pozdravio ređenike, njihove roditelje i župljane Barbata i Dubašnice koji su ređenike došli molitveno podržati i s njima proslaviti ovaj značajni dan.

U prigodnoj homiliji krčki se biskup ponajprije osvrnuo na pročitana misna čitanja toga dana (2 Kor 8,7-7.9-9.13-15 i Mk 5,21-43). Rekao je kako ova čitanja dotiču široku lepezu tema koje su i danas suvremene: solidarnost, siromaštvo, jednakost, sloboda… te bogoslovne kreposti: vjeru, nadu i ljubav. Teme su to, napominje biskup, o kojima se mnogo govori, ali teže prelaze u činjenje, u djelo. Donosi zatim primjer jeruzalemske zajednice koja je u Pavlovo vrijeme ostala bez materijalnih dobara te je Pavao pozvao druge, bogatije zajednice da se solidariziraju s njome i pomognu je. Bogatstvo stvara podijeljenost, ali, ako je na djelu solidarnost, ono stvara zajedništvo. Uzor u solidarnosti nam je sam Isus Krist. On je osiromašio sebe kako bi nas obogatio. Svukao je svoje božanstvo kako bi obogatio našu ljudskost. Isus solidarizira s nama iz ljubavi, mi smo pak solidarni po vjeri.

Tekst evanđelja donosi nam ženu koja u želji da ozdravi, nečista zbog svoje bolesti čini prekršaj – dotiče Isusa (i onečišćuje ga svojim dodirom). On je pak, zbog njezine vjere, spašava. Taj nam događaj pokazuje da je čovjek i solidarnost s onime tko je u potrebi više od pukog zakona i propisa.

Biskup je pozvao ređenike da poput sv. Pavla stave Isusa Krista u središte svoga života i da vole ljude. Pozvao ih je da žive, govore i svjedoče svoju vjeru, ali da žive za Isusa i onda kada im vjera malakše. Ako tako čine, on će im poslati ljude čija će ih vjera krijepiti i po čijoj će vjeri živjeti. Također ih je pozvao na poniznost, jednostavnost i svijest da će njihova krhkost pronaći snagu samo u Gospodinu.

Svećeničko ređenje Franka Markulića i Filipa Šabalje

Svećeničko ređenje Franka Markulića i Filipa Šabalje

Na kraju misnog slavlja mons. Slavko Zec pročitao je najprije čestitke koje su ređenicima uputili mons. Valter Župan, biskup u miru te vlč. Renato Kučić, krčki svećenik na službi u Sri Lanki, a zatim izrekao i čestitku u ime cijelog prezbiterija. Ređenicima je citirao riječi pape Benedikta „svećenik je dar Kristova srca” i tako prožet “istom Kristovom ljubavlju koja ga je potaknula dati život za svoje prijatelje i oprostiti svojim neprijateljima. Zato su svećenici prvi radnici na polju civilizacije ljubavi“. Stavio im je zatim na srce i poziv pape Franje da budu „pastiri koji imaju Božju nježnost (…) pa i prema onima koji stvaraju najviše problema“ te tako budu ljudi srca, ljubavi, razumijevanja, srca sućutnog za ljudsku patnju, slabosti i nemoći. Mons. Zec čestitao je zatim jubilarcima te istaknuo kako je svećeničko ređenje dan kada se svatko od svećenika prisjeća svojeg ređenja i svog „Hoću!“ izrečenog u toj prilici. Okupljene vjernike pozvao je da svoje svećenike podrže molitvom kako bi do kraja života mogli živjeti svoj svakodnevni „Hoću!“.

Filipu i Franku te svim jubilarcima uručeni su buketi cvijeća.


 

Filip Šabalja
Filip Sabaljarođen je 16. rujna 1983. godine u Zagrebu u obitelji Filipa i pok. Edite. Ima sestru Katarinu i brata Tomisla­va, a u Dubašnici je završio osnovnoš­kolsko obrazovanje. Pohađao je sred­nju elektrotehničku školu u Rijeci – smjer računalstvo te potom upisao studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a zatim upisuje studij informatike na zagrebačkom veleučilištu na kojem je diplomirao 2008. godine.

Kratko vrijeme radio je u GP Krku, no donosi odluku i odgovara na Bož­ji poziv te 2009. godine ulazi u bo­goslovno sjemenište Ivan Pavao II. i upisuje Teološko filozofski studij u Rijeci. Đakonsku službu vršio je kao biskupov tajnik u Bi­skupskom ordinarijatu u Krku.

Mladu misu Filip će slaviti 20. srpnja 2015. u Malinskoj (Dubašnici).

Franko Markulić
Franko Markulićrođen je 29. lipnja 1990. u Rijeci od oca Josipa i majke Mire. Ima bra­ta Nerea. Osnovnu školu započinje u Barbatu na Rabu, a završava u gradu Rabu. Nakon toga upisuje opću gi­mnaziju „Markantuna de Dominisa“ u Rabu gdje maturira 2009. godine. Zatim ulazi u bogoslovno sjemenište Ivan Pavao II. i upisuje Teološko filo­zofski studij u Rijeci. Diplomirao je u rujnu 2014. godine. Đakonsku službu vršio je u župi Dubašnica.

Mladu misu Franko će slaviti 5. srpnja u Barbatu.

Print Friendly, PDF & Email