U Puntu održana duhovna obnova Pokreta za život

U subotu, 28. svibnja, u otvorenom samostanu ss. karmelićanki BSI u Puntu, održana je duhovna obnova Pokreta za život. Na samom početku duhovne obnove prisutne su pozdravili predsjednik Pokreta dr. Šime Paparić i g. Anton Hrabrić, predsjednik krčkog ogranka Pokreta. Potom je s. Andreja prisutnima ispripovijedala povijest utemeljiteljice reda karmelićanki, bl. Marije Terezije od sv. Josipa, i o osnivanju samostana u Puntu.

Prisutnost Uskrsloga sve mijenja

Uslijedio je prvi dio predavanja voditelja duhovne obnove vlč. Zvonimira Badurine Dudića, duhovnika Pokreta za život, koji se u uvodu osvrnuo na riječi pape Franje vezano uz treće ukazanje uskrslog Gospodina učenicima.
Papa je rekao: “Isus ponovno traži svoje učenike. Susreće ih na jezeru s praznim mrežama, te im umornima i razočaranima kaže: Bacite mrežu i naći ćete”.

Ishod je bio nevjerojatno bogat ulov. Tako i mi trebamo učiniti u svojim životima; trebamo biti zagledani u Gospodina. U tom trenutku Petar kaže: “Gospodin je”. Prisutnost uskrslog Isusa sve mijenja. Tama je pobijeđena svjetlošću. Osjećaj umora i napuštenosti prepušta mjesto novom poletu i sigurnosti da je On s nama. Neka On, Gospodin, obnovi i u nama uskrsnu vjeru, neka nas čini svjesnima našega poslanja i ispuni nas Svetim Duhom da možemo naviještati učenja Crkve i bogatstvo Njegova Milosrđa.

Bog je na vašoj strani!

Nakon nagovora duhovnika Pokreta, svetu misu predvodio je krčki biskup u miru mons. Valter Župan, a suslavili su župnik Punta vlč. Ivica Kordić i vlč. Zvonimir Badurina Dudić. Biskup Valter svojom je propovijedi ohrabrio članove Pokreta za život u njihovim nastojanjima u zalaganju za kulturu života, naglasivši da su svojim opredjeljenjem na Božjoj strani, a Bog je na njihovoj strani. Poručio je članovi- ma kako će njihov rad uvijek podupirati i pomagati koliko god to bude mogao.

Poslije mise, okupljeni na duhovnoj obnovi uputili su se na ručak u obližnji hotel s ocem biskupom i svećenicima. Uslijedio je poslijepodnevno odmor, druženje, šetnja kroz Punat. Na početku poslijepodnevog dijela susreta, nazočnima je dr. Paparić ispripovijedao o nedavnim događanjima u svibnju, kada je u Zagrebu održan “Hod za život, obitelj i Hrvatsku”, o čemu se u medijima stvorila sasvim druga slika od stvarne, a bila je to velika proslava Života.

Također je u svibnju u Zagrebu održana i međunarodna konferencija o Billingsovoj ovulacijskoj metodi, prva u Europi. Posebno se osvrnuo na interesantnu raspravu o porodu carskim rezom. Naime, kod nas, a i u svijetu, ženama se nakon drugog poroda carskim rezom, gotovo zabranjuje da ponovno ostanu trudne ili rode. Sudionici u raspravi iznosili su svjedočanstva o višestrukim porodima carskim rezom, a posebno emotivno svjedočenje imala je jedna liječnica iz Francuske (muž joj je također liječnik), koja je sedam puta rodila carskim rezom bez ikakvih problema ili komplikacija.

U drugom dijelu duhovne obnove, voditelj vlč. Dudić navodi riječi pape Franje: “Sveto pismo uvijek inzistira na milosrđu i ljubavi Boga koji se ne umara.” Bog je neumoran u opraštanju. “Gospodin je milostiv i u svojoj veličini priginje se nad onim koji je siromašan” govori papa. Bog je spreman razumjeti, prihvatiti i oprostiti – to su 3 teološke kreposti – vjera, nada i ljubav. Otac se ne zatvara u srdžbu, Bog srdžbu pobjeđuje i probija. Vjernost u milosrđu je Božja bit. “Neću vas ostaviti siročad.”, Isusove su riječi. U Boga se možemo potpuno i uvijek pouzdati, što sa ljudima ne možemo. ,,Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji”. Papa naglašava – Bog nije ravnodušan, On nikad ne odvraća pogled od ljudske boli, On je istina i ljubav. Ljubav nije ravnodušna, njoj je uvijek stalo. Bog brine za one koji vape u svom beznađu. Bog uvijek sluša, čovjek koji ne sluša mu je suprotan. Zlo se može pobijediti jedino čineći dobro. Osoba treba prijeći na razinu višu od same vjere – na povjerenje, pouzdati se u Božju Riječ. Papa Franjo kaže: ,,Ako izgubimo dimenziju služenja, moć se pretvori u bahatost i postaje vladavina i ugnjetavanje.” Učinjeno zlo ostavlja bolne tragove i povijest nosi na sebi bolne rane. Milosrđe može izliječiti te rane, može promijeniti svijet. Božje Milosrđe jače je od ljudskoga grijeha. Isus Krist svojom blizinom i nježnošću uvodi grešnike pod okrilje Boga. On voli svoju djecu, brine se za njih, pomaže, oprašta im. Odgaja, ispravlja ako griješe. Gospodin Otac je pun ljubavi, ali oprezan i strog, optužuje izraelski narod kako bi ga vratio na put prevednosti, ali narod ne želi razumjeti. Prognani narod će se vratiti da iskusi Božje Milosrđe, za one koji se u Njega uzdaju. Gospodin će otrti svaku suzu i osloboditi nas, On je vjeran, ljubi beskrajno, i zahvaljujući Njemu, čovjekovo srce se ispunja radošću i ljubavlju.

Nives Brnić

Print Friendly, PDF & Email