U riječkoj katedrali svečano dočekana obiteljska Zavjetna svijeća

Pripreme za Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji odvijaju se na svim razinama, od obiteljske do nacionalne. Tome se priključio i naš list objavljujući u svakom broju poseban prilog posvećen obitelji.

Na razini Riječke metropolije posebno je svečano obilježen Dan života, u nedjelju 1. veljače, kad je u katedralu sv. Vida u Rijeci svečano donesena Zavjetna spomen-svijeća hrvatskih katoličkih obitelji. Svijeću je u riječku katedralu donio krčki biskup mons. Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, a službu svjetla predvodio je riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić u zajedništvu s biskupima Riječke metropolije.

U prigodnoj je riječi nadbiskup Devčić zahvalio mnogobrojnim obiteljima na dolasku i poručio: “Veseli me ovo zajedništvo, jer istinska kršćanska obitelj je jedna zajednica i zajedništvo ljubavi. Neka ovaj obred svjetla unese više nade i mira u obitelji kako biste mogli biti živo svjetlo u sredinama u kojima živite”. Riječki je nadbiskup zapalio spomensvijeću s koje su plamen potom preuzele obitelji paleći sedam svijeća kao simbole sedam razdoblja čovjekova života: začeće, život prije rođenja, rođenje, djetinjstvo, mladenaštvo, zrela dob i vrijeme mudrosti.

Sedam svijeća zapalilo je sedam obitelji iz svih biskupija Riječke metropolije, a iz Krčke biskupije su to bile obitelji Maje i Marina Maglića (župa Krk) i Nives i Nikolina Salkovića (župa Cres). Ovih sedam svijeća znak je da su obitelji pravo svjetlo i budućnost naroda, poručio je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj krčki biskup Valter Župan. “U vama je nada za ovaj narod – u vama, vašoj djeci i vašim svakodnevnim žrtvama. Zato se ponosimo vama i želimo upriličiti Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji.” Susret je prilika da posvjedočimo našoj Domovini, ali i Katoličkoj Crkvi da je ovo pravi put i pravo svjetlo. Vi ste svjetlo ovoga naroda i ove Crkve, poručio je biskup Župan. Budite ponosni, rekao je i pozvao obitelji da sudjeluju u Drugom nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu kako bi svojom prisutnošću i svojim svjedočenjem, pokazali da su obiteljske vrijednosti pravo svjetlo i pravi put za napredak i budućnost.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email