Vazmeno trodnevlje u krčkoj katedrali

Veliki Petak: Obred muke i smrti Gospodnje

Obred_muke2014bNa Veliki petak, 18. travnja, mons. Valter Župan u krčkoj je katedrali predvodio Obred muke i smrti Gospodnje. U prigodnoj homiliji istaknuo je kako su tijekom procesa suđenja Isusu,  njegove muke i smrti, toliko nabijenima zlobom, zavisti i mržnjom, spomenute i neke osobe koje su naizgled malo značile, a ipak su zabilježene i mogu nam biti primjerom. Tako imamo „nekog Josipa iz Arimateje“ koji je pošao Pilatu i zatražio Isusovo tijelo kako bi ga ukopao u svoju grobnicu, te Pilatovu ženu koja poziva Pilata da se ne upliće u suđenje pravedniku, kako je nazvala Isusa, jer je zbog njega u snu mnogo pretrpjela. „Mi često za sebe kažemo da smo ‘mali ljudi’ pa o nama ne ovisi svijet, ni politika, niti tko previše mari što ćemo misliti ili reći. Ipak tome nije tako. Ne prosuđuj je li nešto važno ili nevažno, već je li istinito ili ne. Učini ono malo što možeš učiniti, budi hrabar i onda kada treba ići protiv struje. To Bog očekuje od tebe“, objasnio je biskup.

Zatim je objašnjavajući značenje ovoga obreda Velikog petka istaknuo: „na ovaj dan kada uprisutnjujemo Isusovu muku, postajemo svjesni da i mi, koji smo pritjelovljeni Isusovu tjelu, moramo proći kroz mnoge patnje. Na Veliki petak svaka kršćanska zajednica slavi muku Kristovu koja se u nama očituje kao trpljenje, bol, mučeništvo koje mora proći svaka obitelj, svaki pojedinac. Ali, sve je to osvijetljeno i preobraženo nadom u Uskrsnuće koje se nikada ne smije gubiti iz vida“. Obred_muke2014c

Uslijedilo je klanjanje križu. Pri završetku obreda svi su se vjernici, predvođeni biskupom Valterom i svećenicima, uputili na procesiju s moćima svetog križa gradskim ulicama ispunivši ih korizmenim napjevima.

Veliki Četvrtak: Misa Večere Gospodnje

Vecera_Gospodnja2014a
Na Veliki četvrtak, 17. travnja 2014., krčki biskup mons. Valter Župan predvodio je misu Večere Gospodnje te tako, u krčkoj katedrali, započeo slavlja Velikog tjedna.

U prigodnoj homiliji naglasio je potrebu preispitivanja odnosa vjernika prema neizmjernom otajstvu prisutnom u Oltarskom sakramentu. Naveo je primjer prve Crkve u kojoj je pristup Euharistiji bio dozvoljen samo krštenima, te primjer svetoga Tarzicija koji je radije pretrpio mučeničku smrt nego da se obeščasti Presveto koje je nosio zatvorenicima. „Svi se mi, nitko nije isključen, trebamo naučiti mnogo većem poštovanju prema Bogu prisutnom u našim crkvama u Presvetom sakramentu euharistije. Euharistija je izvor sve naše snage i svakog dobra za nas jer je to sam Isus koji liječi, pomaže, koji je prošao svijetom čineći dobro“. Krčki je biskup upozorio i na opasnosti kojima su vjernici danas sve izloženiji: u nekim se školama u djeci  nastoji izazvati sumnju u istine vjere, a svugdje u svijetu se pogoršavaju odnosi prema kršćanima te se bilježi sve više primjera mučeništva. Biskup je zatim pozvao roditelje da dovode svoju djecu Isusu: „dovoljno je samo nekoliko časaka pokloniti se s djetetom Isusu, pomoliti se i zatražiti od Boga da ga blagoslovi. Važno je da djeca budu svjesna Isusove prisutnosti u Euharistiji. Ona neka ih vodi, hrani i čuva i tada će biti u dobrim i sigurnim rukama“.Vecera_Gospodnja2014b
Krčki je biskup zatim, po uzoru na Isusov čin milosrđa i ljubavi prema svojim učenicima, oprao noge dvanaestorici muževa župe Krk.
Nakon sv. mise, u kapeli Srca Isusova izložen je Presveti oltarski sakrament. Uslijedilo je polusatno zajedničko klanjanje te mogućnost osobnoga klanjanja do ponoći.

Misa posvete ulja

misa-krizme2014bU četvrtak 17. travnja krčka je katedrala bila ispunjena velikim brojem vjernika koji su se, mnogi i iz udaljenijih župa, okupili na misi posvete ulja. Misu je predvodio krčki biskup mons. Valter Župan u koncelebraciji 55 svećenika Krčke biskupije. Uvod u misno slavlje, te objašnjenje i važnost čina koji obilježavaju ovu misu: obnova svećeničkih obećanja te posveta ulja za bolesničko pomazanje i ulje krizme, vjernicima je izložio mons. Ivan Milovčić.misa-krizme2014c
Mons. Valter Župan u svojoj se homiliji u prvom redu obratio prisutnim svećenicima pozvavši ih “da nastoje sebe same poistovjetiti s Isusom Kristom i darovati se zajednici koja im je povjerena”. “Čitava je povijest spasenja označena Božjom ljubavlju i darivanjem prema čovjeku… Samodarivanje i predanost u ljubavi svećenik može imati samo onoliko koliko je crpi u živom kontaktu s Isusom. Iz te povezanosti s Kristom rađa se žarka, upravo strastvena ljubav prema Crkvi, Božjem narodu, vjernicima. U poslanici Efežanima Pavao kaže da je Krist tako ljubio Crkvu da je i samoga sebe predao za nju kako bi je učinio svetom, slavnom bez mrlje i bilo čega što bi je nagrdilo. U snazi svetog reda Božji službenik daje svega sebe za zajednicu kojoj je poslan i koju ljubi.”

misa-krizme2014dmisa-krizme2014a
Biskup je pozvao svećenike da svoje poslanje redovito hrane molitvom, slušanjem i čitanjem Božje riječi, svakodnevnim slavljenjem svete mise i redovitom ispovijedi. “Bez toga”, upozorava mons. Župan, “ svećenik gubi iz vida svoj smisao i gubi radost koja proizlazi iz povezanosti s Isusom. Otuda onda sumnje u identitet koje se često formuliraju vrlo uvjerljivim izrazima mudrosti ovoga svijeta, ali su zapravo odraz suhoće”.
Svima je preporučio i prvi broj Glasnika postulature Sluge Božjega Antuna Mahnića “Mahnićevo slovo” koji je ovih dana izašao.

Print Friendly, PDF & Email