Vitraji župne crkve u Nerezinama: Tri nebeska cvijeta

“Crkveni prozori od stakla su božansko Pismo koje odbija vjetar i kišu te čuva crkvu od onog što bi moglo naštetiti samoj građevini i vjernicima koji se u njoj skupljaju. I dok prepuštaju korak svjetlosti pravog sunca (koje je Bog) u crkvu, tj. u srce vjernika, oni osvjetljavaju onog tko se nalazi u njezinom krilu. Prozori su iznutra širi jer je širi mistični smisao od naravnog smisla. Predstavljaju još i pet tjelesnih osjetila: oblikom su izvana uži kako ne bi mogli propustiti ispraznosti svijeta a iznutra rascvjetani kako bi raširenije i slobodnije primili duhovne darove”. Ovako slikovitost crkvenih prozora i vitraja već u 13. stoljeću opisuje biskup Guillaume Durand de Mende u svom djelu o simboličkom značenju katedrala i crkava. Njegova nas misao uvodi u opis jednog suvremenog sakralnog umjetničkog djela kojeg vam želimo predstaviti .

Prošle godine na župnoj crkvi Prikazanja Blažene Djevice Marije u Nerezinama, realizirana su tri zanimljiva i umjetnički vrijedna vitraja. Na poticaj Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra idejno ih je osmislio i dizajnirao naš svećenik vlč. Ranko Papić a izradio akademski slikar Robert Mijalić, profesor na Akademiji Primjenjenih Umjetnosti u Rijeci. Kako se bi opteretila i zatamnila unutrašnjost crkve zamišljeno je da se sveci prikažu simboličkim florealnim motivima, prozračnim svijetlim bojama stakla, nježnih modernih linija. Zamolili smo vlč. Ranka da za Kvarnerski vez opiše smisao i poruku vitraja. A čitatelje pozivamo promatrati i kroz pogled promišljati.

 Palma-simbol bl Alojzija StepincaAlojzije Stepinac: simbol koji prevladava na vitraju je zelena palmina grana koja se proteže od dna prema vrhu, kao da spaja zemlju i nebo. Taj dodir/susret događa se preko svetog života blaženog Alojzija, prikazanog u valovitoj, pokretnoj i živoj palminoj grani. Zelena boja simbolizira radost iščekivanja i plodnost života posvećenog Bogu. Dodir zemaljskog i nebeskog događa se i preko njegova mučeništva, prikazanog crvenom bojom pri dnu. Ujedno je to i znak utemeljenosti u vjeri a različite nijanse crvene boje označavaju sazrijevanje, rast u Duhu i kardinalsku čast. Iz krvi i po krvi bl. Alojzije osvaja palmu mučeništva. Model palmine grane izgledom podsjeća i na čempres – simbol vječnoga života, kao i na plamen ili tamjan koji se uzdiže prema nebu, izgara za Gospodina, žrtva je Bogu ugodna. U vitraju u okomitom ali i li horizontalnom smjeru iz linija se mogu iščitati inicijali blaženika ,,A” i “S”.

Ljiljan-simbol sv Josipa

 Sv. Josip: ljiljan kao simbol sveca zauzima središnje mjesto i na vrlo jednostavan način ukratko tumači svečev život. Odabran i dodirnut od Boga sa neba (žuta valovita linija i 3 nijanse žute koje simboliziraju Presveto Trojstvo) iz zatvorena “pupoljka” počinje se otvarati prema Božjem planu. Ravna stabljika označuje njegovu postojanost i posvećenost Bogu i pozivu, a nijanse zelene sazrijevanje, od prestrašenosti i nepouzdanja do prihvaćanja Božjeg plana i predanosti Njegovoj volji. Ljiljan se uzdiže, sv. Josip je postavljen kao čuvar, ali i nadovezuje na plavu boju koja simbolizira Blaženu Djevicu Mariju. Mala plava “ribica” s lijeve strane simbol je Isusa Krista u Majčinoj utrobi i veća s desne simbol odraslog Isusa označuje Kristov život kojem je sv. Josip bio svjedok ali i neizostavni sudionik. Također su prisutna slova “S” i “J”.

Ruza-simbol Majke Bozje od ZdravljaMajka Božja od Zdravlja: upravo od samog naziva kružnog prozora na pročelju crkve – rozeta – rodila se ideja da na tom vitraju bude prikazana ruža! Crkva je posvećena Majci Božjoj koju jedan od zaziva litanija naziva “Rosa mistica” tj. “Ružo otajstvena”. Spajajući te dvije činjenice dolazi se do duboke simbolike ovog vitraja, iako možda može djelovati u svome nacrtu vrlo jednostavan. U pozadini ruže žuta boja iscrtava slovo “M” a desni krak slova ujedno simbolizira i mjesec pod Marijinim nogama (usp. Knjiga Otkrivenja). Važan detalj je i zelena maslinasta boja, simbol maslinovog ulja koje se koristi u sakramentu bolesničkog pomazanja. Mariju zazivamo i kao “Zdravlje bolesnih”. Rozeta sa svojom simbolikom govori upravo o Njoj, Majci, ukrasu neba i izvoru našeg duševnog zdravlja i mira, u čiju čast je crkva i sagrađena.

 

Print Friendly, PDF & Email