Dani zajedništva i molitve za prvopričesnike Malog Lošinja

Dan zajedništva i molitve za  prvopričesnike župe Mali Lošinj  održan je u  Betaniji u Ćunskome 01. listopada a za vjeroučenike četvrtih razreda 07. i 08. listopada 2022.

Izgubljena ovca

Susret za prvopričesnike je kroz biblijsku radionicu, svetu misa, igre i druženje pokušao učinit da međusobno budu bliži jedni drugima a na poseban način da upoznaju Isusa. Prvopričesnici su kroz radionicu razmišljali o tome kada su i oni bili poput ove izgubljene ovce i što ih je dovelo do izgubljenosti, a na kraju radionice sve svoje izgubljenosti, molitve, zahvale i prošnje stavili smo pred Mariju, zajedno moleći krunicu.
Župnik vlč. Robert Zubović je predvodio misno slavlje. U propovijedi je između ostaloga istaknuo kako nam baš danas, na blagdan Male Terezije, njezini roditelji mogu biti primjer molitve: molili su za svoju djecu ali su molili i zajedno s njima. Mala Terezija je na poseban način voljela moliti sa svojom majkom, ali njezina majka umire kada je Terezija bila malo dijete. Rano ulazi u samostan, čak je od pape tražila dozvolu za raniji ulazak u samostan upravo zato jer je u srcu osjećala poziv i ljubav prema Isusu i molitvi. Željela je biti sveta. Voljela je puno Isusa.
Pred nas se stavlja pitanje- kako i mi danas možemo postati sveti? Molitva, misa, dobra djela – to je siguran put prema svetosti. Popodnevni program smo nastavili uz igre i zajedničko druženje.

Djela milosrđa

Susret za vjeroučenike četvrtih razreda je bio koncipirani na način da smo u petak navečer imali duhovno – rekreativnu večer, gdje smo najprije imali pokorničko bogoslužje i sakrament svete ispovijedi očistili, a večer smo nastavili kroz igre, druženje, razgovor. Subotu jutro smo započeli molitvom, zatim radionicom o djelima milosrđa, hodočašćem do kapelice posvećena BDM na Polanži, apo povratku smo slavili svetu misu koju je predvodio vlč Filip Šabalja.

U propovijedi je vlč. Filip istaknuo da onda kad ne slušamo Boga griješimo. Bog nam daje upute za život, želi nam pomoći. Pred nas se stavlja pitanje: Kako možemo ćuti Boga? Molitva, dolazak na svetu misu, Riječ Božja, događaji, drugi ljudi; nije dovoljno samo doći ili biti; potrebno nam je imati otvorene oči i otvoreno srce. Potaknuo je djecu da je važno naučiti se povući, dati vrijeme samo za Boga. Ne voditi se samo emocijama jer velike stvari koje su ljudi postigli nisu išle bez žrtve… važno je ne mislit samo na sebe. Ono što nam je teško možemo prikazati za nekoga drugoga.

Poslije podne smo nastavili druženje uz igru, razgovor, šetnju. Zahvalna srca djeca su se vratila svojim domovima u iščekivanju ponovnog susreta.

s Katarina Mikić

Print Friendly, PDF & Email