Malinska: Okrugli stol o prvom hrvatskom Ustavu i njegovu krčkom Nacrtu

Povodom 25· obljetnice donošenja prvoga hrvatskog Ustava (1990. – 2015.), a čiji je nacrt izrađen u Malinskoj na otoku Krku u kolovozu 1990. godine te prozvan “Krčkim ustavom”, održan je okrugli stol u organizaciji Koordinacije Grada Krka i općina otoka Krka i Povijesnog društva otoka Krka. Inicijativa za takvim okupljanjem potekla je od Antona Katunara, uglednog vrbničkog vinara i svojevremeno – točnije od 1990. do 1992. godine – jednog od četiri krčka saborska zastupnika u hrvatskom Saboru (uz njega to su bili još Ivan Lesica, Dragutin Žic i Stipe Lauš).

Ustav Republike Hrvatske koji je 21. prosinca 1990. godine donio Sabor najviši je pravni i politički akt te temeljni konstitutivni državni dokument. Ustav je potom svečano proglašen i stupio na snagu 22. prosinca 1990. godine te je prozvan Božićnim ustavom. jegova je važnost u činjenici da je to prvi demokratski hrvatski Ustav i poviše toga Ustav kojim je kasnije omogućeno izdvajanje Hrvatske iz državno-pravnog sustava ondašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, tj. stvaranje samostalne, suverene i neovisne Republike Hrvatske. Nacrt prvog hrvatskog demokratskog Ustava izrađen je u Malinskoj u periodu od 1. do 15. kolovoza 1990. godine. Izradila ga je radna grupa saborske Komisije za ustavna pitanja u sastavu Vladimir Šeks (tada potpredsjednik Sabora), dr. Ljubomir Valković (tada tajnik Sabora), dr. Krunislav Olujić i prof. dr. Smiljko Sokol. Oko 75 % do 80 % teksta toga Nacrta inkorporirano je kasnije u konačni tekst Ustava Republike Hrvatske.

Okrugli stol održan je u četvrtak, 27. kolovoza 2015. godine, u Hotelu Malin u Malinskoj i trajao je gotovo 3 sata u punoj dvorani hotelskog restorana Royal. Nakana je bila obilježiti 25. obljetnicu našeg Ustava, ali približiti i okolnosti koje su tome prethodile s posebnim osvrtom na otok Krk i tadašnja politička gibanja na otoku. Stoga su na okrugli stol bili pozvani svi odbornici Skupštine općine Krk izabrani na izborima 1990. godine (u Vijeću udruženog rada, u Vijeću mjesnih zajednica i u Društveno-političkom vijeću), saborski zastupnici u mandatu 1990. – 1992., članovi Izvršnog vijeća Skupštine općine Krk te članovi Kriznog štaba općine Krk.

Kao pozvani referenti na okruglom stolu nastupili su Malina Valković iz Vrbnika koja je govorila o Osnivanju političkih stranaka na Krku 1989./1990., Anton Katunar iz Vrbnika koji se prisjetio svojih političkih aktivnosti (Sjećanja saborskog zastupnika na 1990. godinu) dok je doc. dr. sc. Anton Bozanić, omišaljski župnik prikazao Crkvene prilike na otoku Krku 1989./1990. Dr. sc. Duška Šarin, sutkinja Ustavnog suda Republike Hrvatske, koja je inače na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i doktorirala s tezom “Ustav Republike Hrvatske iz 1990. – nastanak i temeljna obilježja”, posebno je istaknula Značaj donošenja hrvatskog Ustava, a dr. h. c. Vladimir Šeks, posebni savjetnik predsjednice Republike Hrvatske za ustavna i pravna pitanja – i tvorac Ustava Republike Hrvatske – govorio je o nastanku hrvatskog Ustava – Božićnog ustava povezavši i spomenuvši pritom i brojna druge teme. Naglasio je važnost “Krčkog ustava”, potrebu hrvatskog zajedništva te posebno pohvalio djelatnost Povijesnog društva otoka Krka koje je između ostalog bilo suorganizator ovoga skupa. Nakon podnesenih izlaganja uključili su se svojim govorima i tadašnji saborski zastupnik Dragutin Žic iz Punta, tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Mladen Juranić iz Punta te opširnim obraćanjem akademik Petar Strčić. Moderator ovoga skupa bio je doc. dr. sc. Tomislav Galović, koji se svima zahvalio na sudjelovanju u radu okrugloga stola, posebice tvorcu hrvatskoga Ustava Vladimiru Šeksu, te iznio ideju da se u dogledno vrijeme u Malinskoj postavi prikladno spomen-obilježje u čast Nacrta prvoga hrvatskog Ustava – “Krčkog ustava”.

Prije samog rada okrugloga stola nazočne su pozdravili i zaželjeli uspješan rad gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić, kao domaćin načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić i predsjednik Povijesnog društva otoka Krka dr. med. Milan Radić, koji je ujedno najavio da će sva saopćenja s ovoga skupa biti objavljena u posebnom tematskom bloku u Krčkom zborniku za 2016. godinu.

Nakon zaključenja okruglog stola slijedilo je zajedničko fotografiranje svih sudionika dok se druženje uz ručak nastavilo u Hotelu Malin.

Tomislav Galović

Print Friendly, PDF & Email