Održan mozaični scenski program »Nije dobro da čovjek bude sam«

Biskupijski Caritas održao je mozaični scenski program humanitarnog karaktera o braku – kršćanskoj ženidbi – pod geslom: »Nije dobro da čovjek bude sam« (Post 2,18) 06. travnja 2019. u dvorani Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku. Prošle korizme na istome mjestu održan je, povodom godine duhovnih zvanja, poetsko-scenski i glazbeni program pod geslom: Budi svoj, koji je organiziran kao projekt katoličkog vjeronauka u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir u Krku u svrhu promocije duhovnih zvanja. Program je, prema mnogima, imao pozitivan odjek.

Ovogodišnja tema programa je bila brak, kršćanska ženidba, kao jedan oblik kršćanskog života po kome se čovjek ostvaruje što je logičan nastavak prošlogodišnje teme. Slogan je uzet iz Post 2,18 »Nije dobro da čovjek bude sam«. Program je imao i humanitarni karakter i to za pomoć učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja s područja naše biskupije. Velikodušnošću posjetitelja ovom se prilikom tako sakupilo 3.625,00 HRK.

Cilj je bio približiti, kroz pjesmu, scenu, biblijske citate i svjedočanstva, brak – kršćansku ženidbu, kao zajednicu ljubavi muškarca i žene koja nije samo ljudska već i božanska ustanova, poziv i oblik kršćanskog života po kome se čovjek ostvaruje. Program je osmišljen u radosnom, ali i ozbiljnom tonu sa željom da se potakne i ohrabri mlade ljude da se odvažno i radosno odlučuju za brak.

Organizator programa ove godine je Caritas Biskupije Krk, a program su osmislili: časna sestra, karmelićanka, iz Punta Andreja Petravić, koordinator projekata biskupijskog Caritasa Robert Brozić i vjeroučitelji Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir Krk: vlč. Anton Peranić i Slava Petrinović, uz pomoć brojnih sudionika programa i ostalih ljudi dobre volje koji su na razne načine pomagali. Program su vodili prošlogodišnji voditelji: Anamarija Fugošić iz Krka i Stjepan Toljanić iz Vrbnika, a sve je teklo u mozaičnoj izmjeni pjesme i riječi.

Sve je započelo scenskom izvedbom brojne djece iz župe Punat. Nakon što se skupu obratio ravnatelj biskupijskoga Caritasa, mons. Ivan Milovčić, dio dječjeg zbora „Kapljice“ župe Krk otpjevao nam je pjesmu: Neka život moj bude kao tvoj, uz zanimljivu scensku izvedbu. Nakon toga čuli smo dva značajna teksta iz Knjige Postanka u kazivanju Lucije Depikolozvane iz Krka i Hrvoja Tome iz Njivica. Slijedila je himna s nacionalnog susreta obitelji Kristu vjerni zauvijek u izvođenju triju djevojčica iz Vrbnika: Ide Krtica, Ivane Polonijo i Tee Kamenar. Poslije toga pogledali smo kratki film Frankopanova ženidba što su ga pred godinu dana napravili učenici Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir u Krku u suradnji s foto-studiom »Brujo« iz Krka. Uslijedila su još dva značajna i poučna SZ teksta u kazivanju Petre Turčić iz Krka i Nikice Stijepića iz Salatića. Nakon toga, poznatu pjesmu: Amen u duhu katoličkog repa, izveo je glazbeni gost programa Matijas Knežević, pod umjetničkim imenom Carski knez, koji je nakon toga rekao i nekoliko riječi o sebi, posvjedočivši svoj katolički identitet.

Zatim su uslijedila svjedočanstva. Najprije je govorio domaći gost gosp. Robert Brozić o iskustvu njega i supruge, kako su se upoznali i odlučili za brak. Robert je posebno istaknuo značenje ljubavi kao služenja, uvažavanja, zajedničkih dogovora, vjernosti, pomaganja. Nakon toga, Luka Vadnov iz Vrbnika prezentirao je Hvalospjev ljubavi. Potom se predstavio osobno i zanimljivomu prezentacijom gosp. Miroslav Vrankić suprug, otac i angažirani katolik iz Rijeke, doktor znanosti, profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. On je govorio o zaokupljenosti idejom pomaganja koju ostvaruje kroz svoje zvanje s timom koji pronalazi i tehnički osmišljava načine pomaganja invalidnim osobama putem asistivne tehnologije. Već niz godina volontira, pomaže i tu svoju ljubav nastoji prenijeti i drugima. Njegova kćerka već je od najranije dobi u tome.

Nakon lijepe Marijanske pjesme Gospe od Ružarija, što su je izvele djevojčice iz Vrbnika, trebala je svoje svjedočanstvo vjere i života reći novinarka HRT-a Vlatka Kalinić, koja je oduševljeno i rado prihvatila naš poziv, međutim zbog iznenadne obiteljske situacije u zadnji je tren otkazala dolazak, ali od prije snimljeni intervju s Vlatkom prezentiran je putem video zida tako da smo imali prigode čuti i njena vrijedna zapažanja i prijedloge. Gosp. Kalinić je sa suprugom osnovala prije pet godina hrvatsku inačicu izvorno austrijskog portala KATSUS preko kojeg imaju prigodu upoznati se osobe koje bi željele svoj život i vjeru ostvariti kroz bračno zajedništvo.

Nakon toga ponovno smo čuli Carskog kneza i pjesmu Zauvijek, a zatim u pratnji sopela Matea i Božidara Žužić iz Vrha, naši mladi su uručili prigodne poklone gostima i voditeljima. Program je kao i prošle godine zaključen humorom vel. Antona Peranić kroz nekoliko viceva i pjesmom Naš Bog je velik koju su izveli mladi s više mjesta otoka Krka. Tonski nas je pratio gosp. Ivica Dijanić, Luka Braut iz Kornića brinuo je o video produkcijama, a scenu je osmislila s. Andreja Petravić, karmelićanka iz Punta sa suradnicima.

Slavica Petrinović

Print Friendly, PDF & Email